Wát een mooie dag was dát! Stralend weer. Op coole e-bikes door een schitterende stad. En ”aanleggen’ bij de meest héérlijke eetgelegenheden. Wat wil een mens nog meer?!

Dudok, de start

Vrijdag 5 juni is de eerste echt zomerse dag van 2015 en wij (een 20-tal bloggers en journalisten) verzamelen zich bij de koffiecorner van DUDOK in de hal van het Rotterdamse Centraal Station. De koffie valt tegen, slap en dun, maar dat is, naar later zal blijken, het enige minpuntje van de dag.

image

Dudok, een preview

We wandelen naar de Doelen, waar we een ‘sneak preview’ krijgen van wat er daar staat te gebeuren. Nu nog een bouwput, maar voordat het theaterseizoen losbarst  moet het horecaplein hier klaar zijn. Veel krijgen wij niet te horen, want geheim is geheim, maar dat het groots wordt is wel duidelijk. Een wijnbar, restaurant, cafe… In september weten we het!

image

En dan…. de bikes!

We vervolgen onze wandeling naar de Coolsingel, waar Betty Kuijk ons opwacht in de ‘Inconceptstore’.  Hier krijgen kleine, veelal startende ondernemers de mogelijkheid hun  business aan het publiek te laten zien. Zo ook Spiked Cycles, het bedrijf dat ons de e-bikes voor deze dag uitleent. Hoe gaaf zijn die! Wat nou bejaardenfiets!? Op deze fietsen wil iedereen wel gezien worden!

image

Dudok Rotterdam….appeltaart! 

Het is even oefenen maar al snel heeft iedereen zijn en haar fiets onder controle en parkeren wij ze bij Dudok. Daar is de koffie heerlijk, evenals de beroemde appeltaart. Van die taarten bakken ze er 2500 per week, wordt ons verteld. Inclusief de andere filialen en afnemers. Dat dan weer wel.

image

Dudok: Martcafé

Een kort ritje brengt ons naar de inmiddels beroemde Markthal, waar MARTCAFE deel uitmaakt van de DUDOK groep. We worden getrakteerd op echt Nederlandse producten zoals o.a. jenevers Ketel 1 en Rutte, geitenkaasballetjes, kibbeling, gevulde eieren, roggerbroodsandwiches en Amsterdamse ossenworst. Dat laatste is dan weer jammer voor een Rotterdammert ;-). Het idee is tegenwicht te bieden tegen alle Spaanse tapas, Italiaanse antipasta en Turkse Mezze. “Hollandse tapas” vindt men hier. Een heel leuk én lekker idee!

image

Dudok, ook Bbq

Dan wordt het even doorfietsen, want in Kralingen is de volgende stop. K&B kantine is gevestigd aan de Oudedijk nummer 1, waar voorheen een eetcafé huisde. Het terras ziet er supergezellig uit. Lekker los-vast, kleurrijk, vrolijke bloemen, verschillende barbecues en rookovens. En dat willen zo ook zijn. Lekker los, vrij. Jerrel, de BBQ kok, demonstreert het inmasseren van de de kruidenmengsels in het vlees en de vis. Na dat ‘rubben’ blijft het vlees wel zo rond de 12 (!) uur op de bbq! Wát nou even bbq-en! Bij K&B zijn ze voor slow. Langzaam garen. En intussen genieten van een biertje, glas wijn en je vrienden. Kijk. Daar houden wij van. Evenals van de Chimchurri , waar ik onlangs nog zo van genoot in Argentinië (zie mijn blogs).

image

Dudok, Kralingen met een Italiaanse twist

Lopen kun je het, maar ja, we hebben nou eenmaal die e-bikes. Om de hoek worden we opgewacht met een heerlijke prosecco. Ik was hier al vaker langsgefietst, maar had me nooit gerealiseerd wat een leuke zaak dit is. Osteria Vicini dus. In deze voormalige garage wil men vooral een buurtfunctie hebben. Op elk uur van de dag kun je hier terecht. Ontbijtje, daarna werken (gratis WIFI!) kopje koffie rond koffietijd, lunch met vriendinnen of zakenpartners. Alles is mogelijk. Als ik hier in de buurt zou wonen… ik zou het wel weten!

image

Dudok, de Harmonie

Naar de volgende stop fietsen we via de toeristische route. Niet de korste weg door de stad, maar langs de Maas. Altijd fijn, maar met dit weer een feestje! We belanden in de heerlijke achtertuin van De Harmonie. Chef Marco Somer ontvangt ons met een verfrissend drankje en vertelt enthousiast over zijn Harmonie. En zijn kruidentuin en de eetbare bloemen. De Harmonie werkt met jonge koks, veelal in opleiding. Marco merkte dat er veel werd weggegooid, maar ook dat ‘de jeugd’ graag leert. Ook over het zaaien en oogsten van producten. Letterlijk. Hoe leuk is het om wat je zelf zaait uiteindelijk terecht ziet komen op het bordje van je gasten! Geen bloemetje gaat sindsdien meer bij het afval!

image

Dudok, ‘ech-wel’ Rotterdam

Quartier du Port is het volgende adres dat we aandoen. Ook hier een stadstuin, maar tevens een Sieberen Meerema die als een wervelwind ons enthousiasmeert voor zijn ‘ding’. En dat lukt hem direct. Even snel, maar mega-enthousiast, vertelt hij in zijn tuin over de historie van het gebouw maar merkbaar popelt hij ons zijn keuken beneden te laten zien. We maken even snel een uitstapje om een van de hotelkamers te zien (nr14, aanradertje) en dalen dan af naar de kelder: de kookstudie van Sieberen. Er staan geweldig mooie producten klaar. Niet voor ons, helaas, maar voor de kookgroep die straks een fijne avond gaat beleven. Ik-wou-dat-ik-daarbij-was!

image

Dudok, geen brug te ver

Als laatste adres doen we Café Rotterdam aan. Om daar te komen moet je de Erasmusbrug over fietsen. Ik kan je vertellen dat dat een fluitje van een cent is met onze superfietsen. Die WIL IK! Op het nieuwe terras worden we verwelkomd met een Schiedamse Gin Tonic van Loopuyt. Het is echter HEET (en de parasols zijn nog niet gearriveerd) dus wij besluiten het drankje binnen te nuttigen. Met een lekkere flinterdune pizza en Rotterdamse bitterballen is dit een mooi besluit van een heerlijke dag!

image

DUDOK. IK ben er blij mee.