Het kreeftenseizoen is weer geopend dus het paasweekend gaan we lekker verse Oosterscheldekreeft eten. We reizen daarvoor af naar restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse waarover we al jaren lovende verhalen horen. We worden hartelijk welkom geheten door Tanja die samen met haar man, chef Maurice de Coninck, eigenaar is van het restaurant. We brengen onze tassen naar boven (ja, je kunt daar ook slapen na een mooi diner) en nemen plaats in het restaurant.
Champagne
De inrichting is modern en sfeervol. Fijne zwartlederen stoelen, met linnen gedekte tafels en overal verse bloemen. De sfeer is relaxed en ongedwongen mede doordat de bediening bestaat uit vriendelijke jonge dames, die zich allen, bijzonder leuk, op mooie sportschoenen voortbewegen. Als aperitief kiezen we voor een glas champagne. Dat wordt de mij onbekende Baron Fuente. Maurice importeert vrijwel al zijn wijnen zelf en rekent in het restaurant een vaste opslag van € 17,50 per fles. Dat is heel redelijk en zo is bijvoorbeeld een Meursault (maar ook deze champagne) zeer betaalbaar. Hij is heerlijk zacht en verfrissend. Een mooi begin.
Slow Food Presidium
Terwijl wij wachten op wat komen gaat lezen we in een boekje van de ‘Kring van Oosterscheldekreeft’ (oosterscheldekreeft.nl) dat op tafel ligt meer over deze bijzondere kreeft. Over de herkomst doen verschillende verhalen de ronde. Zo zouden ze hier leven doordat een lading Noorse kreeft ooit per ongeluk in de Zeeuwse wateren terecht kwam. Of de kreeftenlarven zouden, door de eeuwen heen, de Oosterschelde hebben bereikt. Hoe het ook zij, dit is de Rolls-Royce onder de kreeften. De internationale organisatie Slow Food die zich richt op lekker, puur en eerlijk voedsel (slowfood.nl voor de Nederlandse tak) heeft hem een zelfs een plek gegeven in de ‘Ark van de Smaak’. Met deze Ark van de Smaak wil Slow Food traditionele, ambachtelijke streekproducten voor de vergetelheid behoeden. Wij proeven later dat dit een uitstekend initiatief is!
Kreeftenwijn
Ons Kreeftenmenu bestaat uit vier gangen, eventueel aan te vullen met een kaasplankje. Het wijnadvies is de kreeftenwijn 2014. Dit is een witte wijn uit Spanje, Terra Alta, van Garnatxa Blanca oftewel grenache blanc. Voor deze wijn had de innemende Joseph Puig mij al enthousiast weten te maken op het evenement Wine Professional afgelopen januari.
Bij de eerste twee gerechtjes: ravioli met in boter gewelde Oosterscheldekreeft en bisque met gember, room en sereh smaakt hij in elk geval heerlijk!
KREEFT!
En dan… de Oosterscheldekreeft. En dat is me er een! Eerst wordt hij ons aan tafel voorgesteld waarbij de dame uitlegt hoe je ziet of hij uit de Oosterschelde komt (de kleur) en of het een mannetje of vrouwtje is. De staart van het vrouwtje is breder. Een tikje lastig wordt het wel als je portie avondeten je levend wordt voorgesteld, maar als wij de op houtskool bereide kreeft geserveerd krijgen ebt dat gevoel snel weg. Op verzoek wordt een slab om de hals gedaan en het ‘kluiven, kraken en slurpen’ kan beginnen. Dit is de meest bijzonder kreeftervaring die ik ooit heb gehad. Wát een vlees! Wát een SMAAK! Dit is genieten met een grote G!
Dessert
Het dessert bestaat uit een parfait van Zeeuwse babbelaars met boluskruim en karamel. Hoewel ik me had voorgenomen niet te vallen voor een zoet dessert bevalt dit me zeer! Het is knapperig, zoet, puur. Heerlijk!
En dan..
…zijn wij toch wel nieuwsgierig naar de wijnkaart. En die blijkt zeer interessant. We zien een zeer vriendelijk geprijsde Amarone. Laat dat nou een van onze favorieten te zijn. Dus doen we toch nog maar dat bordje kaas. De avond is nog jong tenslotte. Een schot in de roos. Vol, rond, sappig en kruidig is die wijn. Wij genieten ervan samen met het bordje kaas. En wij nemen ons voor bij vertrek een doosje van die wijn aan te schaffen. Want ook dat kan hier.
Een mooie gedachte dat je hierna gewoon je bedje in kunt rollen. En dan doen we dan ook.
De volgende ochtend vertrekken wij na een heerlijk ontbijt huiswaarts. Echter niet zonder een aantal mooie wijnen in onze auto geladen te hebben.
Tanja en Maurice: veel dank, we hebben genoten!
[…] druiven zoals oseleta, corvinone en coratina. Onze kennismaking met deze mooie wijn was bij Vis aan de Markt in Scherpenisse (het is mij niet duidelijk of dit restaurant momenteel nog open is?). De druiven […]