Dit jaar is het 35 jaar geleden dat Helena en Danny Tsang hun restaurant O&O openden in het Brabantse Sint Willebrord. Van een doorsnee Chinees restaurant groeide O&O uit tot een toprestaurant dat is vermeld in de Michelingids en dat hoge noteringen in restaurantgidsen Gault&Millau (15 punten), Lekker en Grootspraak verwierf, inclusief een award van Gault&Millau voor dochter Monica Tsang voor ‘Talentvol Gastvrouw 2016’.

Culinaire oriëntaalse ontdekkingsreis

O&O onderscheidt zich met oriëntaalse gerechten die hun oorsprong vinden in Maleisië, Singapore, Thailand, Hong Kong en Japan, met hier en daar een knipoog naar de Franse keuken. Elegant en hedendaags gepresenteerd in een sfeervolle ambiance. Sommelier Monica Tsang beheert een wijnkaart met een mooie selectie kwaliteitswijnen van over de hele wereld en een mooie collectie sake. “De familie Tsang neemt je op 29 september mee op een culinaire oriëntaalse verkenningsreis zoals je die op weinig plekken in Nederland kunt maken” is de tekst op de uitnodiging voor de perslunch om het 35-jarig jubileum mee te vieren. Ik heb eens heel erg genoten van de gastvrijheid en heerlijke gerechtjes en wijnen van de zeer hartelijke familie Tsang en vind het dus heel jammer dat ik daar zelf niet bij kan zijn. Maar Titia Boxma* nam voor Anne-Wies.NL de honneurs waar. En heeft genoten! Lees maar verder.

Sterwaardige gastronomie

Als je de op de A 58 de afslag Sint Willebrord hebt genomen, weet je het al meteen. Dit is een Brabant’s kerkdorp met grote bungalows en eenvoudige volkswijken dicht naast elkaar. Het schijnt het grootste bolwerk van de PVV in Nederland te zijn. Niet direct een plek waar je een sterwaardig gastronomisch oriëntaals restaurant verwacht. Maar niets is minder waar! In de Japanse tuin van restaurant O&O ben je heel even in een totaal andere omgeving.

Jubileum van de familie Tsang

In 1982 opent de uit Maleisië afkomstige Helena samen met haar in Hong Kong geboren echtgenoot Danny Tsang restaurant Nieuw Hong Kong in St. Willebrord. Danny staat in de keuken als chef en Helena is als gastvrouw het gezicht van de zaak. Omdat het echtpaar veel reist naar o.a. Japan, kiezen zij ervoor om vanaf 2000 verfijnde authentieke gerechten te gaan koken die hun oorsprong hebben in Maleisië, Singapore, Thailand, Hong Kong en Japan. Modern gepresenteerd en met een knipoog naar de Franse keuken. Nieuw Hongkong is een naam die hier niet meer bij past dus het restaurant wordt omgedoopt tot O en O: Origineel en Oriëntaals. Die ommezwaai wordt in 2003 beloond met een vermelding in de Michelingids, hoge noteringen in de toonaangevende restaurantgidsen Gault&Millau, Lekker en Grootspraak en culinaire recensenten van landelijke dagbladen zijn enthousiast. Wat eigenlijk nog ontbreekt is een Michelinster. Ik mocht voor een perslunch aanschuiven om het 35-jarige jubileum samen met de eigenaren te vieren. 

O&O chamagne Taittinger

Ontvangst met een heerlijk glas Taittinger Millesimé 2000 champagne

Een oriëntaals feestje 

We werden ontvangen met een heerlijk glas Taittinger champagne Vintage 2000, vergezeld door twee amuses. En of het niet genoeg was gevolgd door de befaamde Zeeuwse platte en Gillardeau oesters op een Balinese wijze gemaakt met gember, knoflook en limoen.

O&O oesters

Zeeuwse platte en Gillardeau oesters op een Balinese wijze gemaakt met gember, knoflook en limoen

O&O: kwaliteit boven alles 

Chef en eigenaar Danny Tsang keurt alle producten die binnenkomen persoonlijk en in het restaurant zorgen dochters Wendy als gastvrouw en Monica als maître sommelier dat alle op rolletjes loopt. We startten de lunch met verschillende visvarïeteiten: sashimi van Japanse Hamachi Yellowtail Kingfish en tataki van Yellowfin tonijn met Hollandse garnalen, watermeloen, wasabi, sereh, limoenblad en enoki. Deze gerechten van voornamelijk rauwe vis werden begeleid door een tjokvol glaasje Nabeshima Junmani Sake. Zo’n vol glaasje betekent gastvrijheid maar is wel even een uitdaging om het zonder morsen op te drinken. De combinatie van eten en sake was goddelijk!

O&O tonijn en sake

Sashimi van Japanse Hamachi Yellowtail Kingfish en tataki van Yellowfin tonijn met Hollandse garnalen, watermeloen, wasabi, sereh, limoenblad en enoki begeleid door een glaasje Nabeshima Junmani Sake

Scheermes XO 

We vervolgden de uitgebreide lunch met Scheermes XO met wilde gamba, zeekraal, glasnoedels en Xo saus. De saus is een in olie gebakken mengsel van gedroogde en daarna geweekte zeevruchten als Sint-Jakobsmosselen en garnalen met smaakmakers als gedroogde ham of worst, knoflook, gember, chilipeper en soms een snufje kaneel. Uitgevonden in de jaren ’80 door gerenommeerde seafood restaurants in Hong Kong. De naam moet de exclusiviteit benadrukken, net als bij een XO cognac en voegt veel umami aan het gerecht toe.

O&O scheermes XO

Scheermes XO met wilde gamba, zeekraal, glasnoedels en Xo saus

Vlezig intermezzo

De keuken van O en O wordt gekenmerkt door veel vis- en schaaldierengerechten maar chef Danny Tsang weet ook goed raad met vlees. De volgende twee gangen konden we genieten van eerst Kagoshima wagyu, saté van de geknuffelde koetjes. Supermals vlees met een hoog smaakgehalte en een flinke vetdooradering die smolt op je tong. Uiteraard kon in een jubileummenu peking eend dumplings niet ontbreken, in dit geval met bouillon van enoki paddenstoelen en eend, op smaak gebracht met wederom umamirijke kimchi (Koreaanse ingelegde groente). 

O&O sate

Kagoshima wagyu saté

O&O eend

Peking eend dumplings met bouillon van enoki paddenstoelen en eend, op smaak gebracht met umamirijke kimchi (Koreaanse ingelegde groente)

Signature Dish

Eigenlijk zou je alle gerechten zo kunnen noemen maar de Europese kreeft van de BGE met Singapore chili, mantou (een gefrituurd Chinees broodje) en nasi kuning was voor mij het hoogtepunt van de middag. Dit gerecht werd geserveerd met een Bianco Veronese ‘Le Rive’ 2013 Suavia van 100% laat geplukte garganega. Een zeer complexe wijn met een restzoetje en aroma’s van sinaasappelschil en specerijen. Een uitstekende combinatie!

O&O kreeft

Europese kreeft van de BGE met Singapore chili, mantou en nasi kuning

Sterwaardig 

Aan alle goede dingen komt een einde. We sloten een mooie middag af met een dessert van mango, lychee, passievrucht en witte Valrhona ivoire  chocolade met een glaasje gewürztraminer van het Spaanse wijnhuis Enate.  Als je de kwaliteit van het eten en de toewijding en betrokkenheid van de familie Tsang bekijkt, kan het niet anders zijn of dit restaurant ontvangt binnenkort een Michelinster. Ik kom in ieder geval terug, ster of niet!

O&O dessert

Dessert van mango, lychee, passievrucht en witte Valrhona ivoire chocolade met een glaasje gewürztraminer van het Spaanse wijnhuis Enate

 

*Deze blog is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

Foto’s: Tony Perez

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ga hier naar de website van restaurant O&O

Lezen over een eerder bijzonder bezoek aan restaurant O&O? Klik hier