Een leuke uitnodiging viel in de bus: “L’Ecole du Vin de Bordeaux heeft het genoegen u uit te nodigen voor een presentatie van het wijngebied Bordeaux onder leiding van hun Nederlandse gecertificeerde Bordeaux Wine Educator, sommelier Edwin Raben”. Plaats van handeling: het nieuwe restaurant van Peter Lute: ARC. by Lute. Titia Boxma* is er voor Anne-Wies.NL bij! 

Peter Lute

Ontdekkingsreis naar Bordeaux in ARC by Peter Lute

19 april werd ik, samen met een aantal andere wijnschrijvers, bijgepraat over de nieuwe wijnontwikkelingen in Bordeaux. Edwin Raben, geaccrediteerd Bordeaux Wine Educator had een tijdje geleden zijn kennis opgefrist bij de wijnschool van het in 1989 opgerichte Conseil Interprofessionel des Vins de Bordeaux (CIVB). Het CIVB is de brancheorganisatie van alle appellations uit Bordeaux. De bijeenkomst, met Bordelaise lunch vond plaats in het pand van het voormalig stadsarchief aan de Amsteldijk in Amsterdam waar Peter Lute vorig jaar zijn nieuwe restaurant ARC. by Lute opende. ARC. staat voor de afkorting van archief. Het archief is erg mooi gerestaureerd en in het imposante gebouw zitten naast het restaurant ook het vijfsterrenhotel Pestena.

Arc. By Lute Masterclass Bordeaux door Edwin Raben

Arc. By Lute Masterclass Bordeaux door Edwin Raben

Wijngebied Bordeaux krimpt

Hoewel Bordeaux nog steeds in Frankrijk en wereldwijd het grootste gebied is van kwaliteitswijnen, krimpt het oppervlakte van wijnproductie nog steeds. Sinds 2013 is het aantal ha gereduceerd van 117.150 naar 111.50 ha. Dit is een tendens die je in heel Frankrijk terugziet en onder meer toe te schrijven is aan de teruglopende vraag naar Franse wijn. Bordeaux wijngaarden nemen 1,5 % in van alle wijngaarden wereldwijd. 42% van de omzet wordt verdiend in het buitenland. De export omzet is naar landen zoals Rusland erg volatiel en is in 2016  in omzet met 26% gedaald Uiteraard is dit voor de wijnboeren een verontrustende ontwikkeling. Nederland lijkt een vrij stabiel land als het op de consumptie van Bordeaux wijnen aankomt. Bij ons daalt de waarde slechts licht.

Bordeaux, de druivenrassen

Bordeaux is tegenwoordig vooral een rode wijn gebied. De aanplant bestaat voor 88% uit blauwe druiven. De aanplant van merlot stijgt en is daarmee de meest aangeplante blauwe druif in Bordeaux (66%), naast cabernet sauvignon (22,5 %), cabernet franc (9,5%) en de licht in percentage stijgende aanvullende druivenrassen carmenère, malbec en petit verdot. Bij de witte druiven is sémillion nog steeds het meest aangeplant (48%), op de voet gevolgd door sauvignon blanc (45%). Muscadelle neemt 6 % voor haar rekening.

De 6 wijnfamilies in Bordeaux

Om het voor de consument wat inzichtelijker te maken, heeft het CIVB een indeling gemaakt, die niet alleen per gebied geldt maar ook per soort wijn.  Voor de rode wijnen is AOC Bordeaux en AOC Bordeaux Supérieur de grootste familie met 46%. Linkeroever Médoc en Graves tikken 18% aan. Aan de rechteroever vormen de Côtes de grootste groep rode wijn (18%), gevolgd door Saint-Émilion, Pomerol-Fronsac (11 %). Tenslotte is er de indeling van droge witte wijn (9%) en zoete witte wijn (3%).

Nieuwe ontwikkelingen in Bordeaux 

De Bordeauxse wijnboeren zijn volop bezig met nadenken over hun toekomst. SME, Praatgroepen, samengesteld uit medewerkers van verschillende chateau’s houden zich bezig met vraagstukken o.a. over opwarming van de aarde, hergebruik van warmte en bladerdekmanagement. In plaats van elkaar te zien als concurrent, probeert men gezamenlijk sterker te staan ten opzichte van de snel in populariteit stijgende nieuwe wereld wijnlanden.
In de wijnbouw is er veel aandacht voor de samenstelling van de bodem, middels moderne technieken en blenden de wijnboeren inmiddels niet alleen de verschillende druivenrassen maar ook dezelfde, separaat gevinifieerde druiven van verschillende plots. De selectie van druiven, die vroeger handmatig gebeurde midddels een table de tri, vindt steeds vaker computergestuurd plaats, zodat alleen de beste druiven in de wijn belanden. Bij de rode wijnen zie je ook steeds meer koude inweking en rijping op de lie om de wijnen nog smaakvoller en complexer te maken. Kortom de Bordeauxse wijnboeren gaan steeds meer gebruik maken van technieken die in de nieuwe wereld ook veel toegepast worden.

OenoBordeaux, de app 

Opvallend hierbij is ook dat het van oorsprong traditionele en meer naar binnen gerichte Bordeaux, veel aandacht besteedt aan informatieverstrekking. De nieuwe gratis applicatie OenoBordeaux, die in 2017 ontwikkeld is door L’Ecole du Vin de Bordeaux, biedt wijnprofessionals de mogelijkheid hun expertise te verbeteren. Ook worden er veel voorbeelden van het hippe onderwerp wijn-spijscombinaties aangedragen. Een goede ontwikkeling.

Uitgebreide lunch bij ARC by Peter Lute

Na de enthousiaste presentatie van Edwin Raben, startten wij op het zonovergoten terras de lunch met een Crémant de Bordeaux Brut, Cuvee Prestige van Tour du Roy, voornamelijk gemaakt van sémillion. De volle, ronde smaak van deze crémant paste uitstekend bij de verschillende, op de oosterse keuken geïnspireerde amuses.

De eerste gang bij Arc.by Lute bestond uit een koudgerookte kabeljauw met peer, limoen en postelein. Een heerlijk verfrissend gerechtje en goed passend bij de zomerse dag (28graden!). Hierbij één van mijn favoriete witte wijnen, de Pessac Léognan 2014 van Chateau de France Blanc.

Als tweede gang bij Arc. by Lute een kalfsentrecôte met portobello, rozenbottel, daslookschuim en kalfsjus. Hoog op smaak bereid. Hierbij dronken wij Château Bourseau (Lalande de Pomerol) 2011. Een wijn die vergist is in roestvrijstalen tanks en daarna 12 maanden in Franse eikenhouten vaten gerijpt is waarvan jaarlijks 30% wordt vernieuwd. Een blend van 75% Merlot en 25% Cabernet Franc. Een fluweelzachte wijn met aroma’s van kersen en bramen. Ook deze wijn paste goed bij het klassiek bereide stukje vlees.

1 plus 1 = 3 bij Arc by Lute 

En toen hadden we het dessert nog niet gehad! Sauternes combineert altijd goed bij Oosterse smaken en dit konden we proefondervindelijk ervaren. We sloten af met een proeverij uit Azië: gember, wortel, kaffir (Aziatische limoen) en pandanblad. Zo’n dessert doet je verlangen naar nog een bordje!

Michèle Lainé van Business France had een uitstekende ontdekkingsreis naar de Bordeaux georganiseerd. Leerzaam, lekker en gezellig!

 

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

Links:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#titia