Op 8 september jl organiseerde het wijnmagazine Perswijn i.s.m. Wines of South Africa een mooie proeverij: ‘Ontdek Zuid-Afrika’. Ruim 30 Zuid-Afrikaanse wijnhuizen en importeurs presenteren meer dan 200 wijnen bij Strandzuid in Amsterdam. Silvia (misswineanddine)* was erbij.
Zuid-Afrika, een rijke wijngeschiedenis
Zuid-Afrika is niet alleen een van de mooiste wijnlanden ter wereld, maar momenteel ook een van de wijnlanden die in opkomst zijn qua kwaliteit. Meer dan 200 Zuid-Afrikaanse wijnen stonden open van meer dan 30 wijnhuizen. Tijdens dit event proefde ik niet alleen de mooiste wijnen maar kwam ik veel te weten over de rijke wijngeschiedenis van dit land. Hoewel Zuid-Afrika tot de ‘nieuwe wereld’ van de wijn behoort, wordt er al sinds 1652 wijn verbouwd. Het waren Nederlanders die hiermee begonnen maar zij wisten toen nog niet zoveel van wijn maken. Fransen die enkele jaren later kwamen, wisten met hun verfijnde methoden de kwaliteit van de wijn flink te verbeteren.
Boycot Zuid-Afrikaanse wijnen
Vanwege de in 1948 ingestelde apartheid werden tot voor relatief kort geleden Zuid-Afrikaanse wijnen geboycot. Pas sinds de afschaffing ervan in de jaren 90 zijn de sancties opgeheven, en begonnen de Zuid-Afrikaanse wijnboeren aan een inhaalrace. Jonge en creatieve Zuid-Afrikaanse wijnmakers maken nu de mooiste wijnen en langzamerhand veroveren zij de wereld van de wijn.
Verkoelende zeewind
Door de verkoelende zeewind liggen de meeste wijngaarden in Zuid-Afrika aan de Westkaap. De belangrijkste druiven uit Zuid-Afrika zijn chenin blanc (ook wel ‘steen’ genoemd), chardonnay, sauvignon blanc, colombard, cabernet sauvignon, syrah (shiraz), pinotage, merlot en cinsaut. Hiermee maken ze geweldige ‘single grape wines’ en blends. Maar er worden ook steeds meer typisch Europese druiven overgebracht naar Zuid-Afrika zoals de sangiovese, gruner veltliner, viognier en semillion.
In gesprek met wijnmakers zelf
Interessant vind ik altijd om met de wijnmakers zelf te praten die met passie vertellen over hun wijnen, de geschiedenis van hun wijngaard en je meenemen in unieke mini-proeverijen. Op het event waren die wijnmakers bijna allemaal aanwezig. Een van de wijnen die meteen opvielen waren Die Seerowers van Kobie Viljoen (Villion Family Wines). Vijf wijnen met prachtige etiketten en namen van een zeerover: Jo Vabond , Sarel Seemonster, Rosa Rabbedoe, Ben Bullebak en Kaptein Karnuffel. We proefden ze alle vijf en dat was meteen een mooie start want we proefden de belangrijkste druiven uit Zuid-Afrika: oa een Sauvignon Blanc, een Chenin Blanc, een Pinotage rosé, een Cabernet Sauvignon en een Syrah. Elk met de specifieke kwaliteiten en smaken van de druif en perfect in balans.
Ontdek Zuid-Afrika: dé gouden tip
Het leuke is dat gaandeweg je langer rondloopt je al heel snel in gesprek raakt met andere wijnliefhebbers die je dé gouden tip geven voor de wijn die je echt moet proeven. Dus op die manier proefden we ook een aantal mooie wijnen van Koni, Eikendal, Painted Wolf (mooi verhaal waarbij ze een stukje van de opbrengst van de wijn weer investeren in het behoud van de wilde honden in Zuid-Afrika), Diemersdal, Bosman, Idiom, Blake’s family wineyard en Keermont. Van de laatste twee hadden we het geluk om ook een dessertwijn te kunnen proeven.
Stengels doorknippen
Het verhaal achter Fleurfontein van Keermont was heel bijzonder. De dessertwijn bestaat 100 % uit sauvignon blanc en is 18 maanden gerijpt op Hongaars eiken. De druiven worden op een bijzondere manier zoet ‘gemaakt’: door de stengel door te knippen op de druiventrossen terwijl ze op de wijnstok rijpen. Op deze manier krijgen zij geen voeding meer en verdrogen in de zon. Druiven worden hierdoor zoeter en krijgen meer suiker. Ik proefde Honing, abrikoos, amandel, perzik en vanille. Met een eindeloze afdronk!
Kortom, ‘Ontdek Zuid-Afrika’ was een zeer geslaagde dag en voor mij in ieder geval weer een extra ‘reminder’ om Zuid-Afrikaanse wijnen in de gaten te houden.
* Silvia heeft altijd een fascinatie gehad voor het verhaal achter de wijn. Inmiddels heeft zij haar WSET2 gehaald en vindt het geweldig om haar kennis over wijn en spijs te delen via proeverijen, www.misswineanddine.nl en Instagram.
Meer over Zuid-Afrikaanse wijnen vind je op WOSA.NL
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#silvia
Geef een reactie