Fred Nijhuis, ‘my favourite winewriter’ geeft dit najaar weer enkele boeiende, leerzame én lekkere workshops. Hoewel Fred een all-round wijnkenner is, ligt zijn expertise vooral in Italiaanse wijnen.  Dit keer zijn CHIANTI CLASSICO en NEBBIOLO aan de beurt.

CHIANTI CLASSICO ontdekken, proeven en begrijpen

Over Chianti Classico

Op 24 September 1716 legde Cosimo III de’ Medici de (eerste) grenzen van het Chianti (Classico) district vast in een decreet dat wordt beschouwd als de eerste ‘wijnwet’ ter wereld. In 2016 werd wereldwijd uitgebreid stilgestaan bij het 300-jarig bestaan van dit decreet en in samenwerking met het Consorzio Chianti Classico en diverse wijnhuizen en hun importeurs, organiseerde Fred een aantal proeverijen rond het fenomeen Chianti Classico.

haan_chianti_classico

Chianti voor professionals en particulieren

Komend najaar kunnen professionals en particuliere liefhebbers wederom nader kennis maken met deze historische wijn. Samen met Fred ga je in op de verschillen tussen Chianti en Chianti Classico, het onderscheid tussen een annata, riserva en gran selezione, het verleden, het heden en de toekomst. Je proeft de diversiteit van de wijnen op grond van subzones, vigna’s, blends, vinificatie en houtlagering.

Wijnen van de allerbeste producenten

Elke avond proef je circa 15 wijnen, waarbij topkwaliteit altijd centraal staat. In de selectie op daarom uitsluitend wijnen van de bekendste en allerbeste producenten. Wijnen van  Antinori, Badia a Coltibuono, Brolio, Casa Sola, Castellare, Castell’in Villa, Castello di Ama, Castello di Monsanto, Fontodi, Isole e Olena, Monteraponi, Ormanni, Querciabella, Rocca di Montegrossi, San Giusto a Rentennano, San Felice, Verrazzano, Villa Calcinaia en Villa Cerna. De workshop biedt zowel professionele als particuliere liefhebbers een nieuwe kans om de werkelijke klasse van Chianti Classico zelf te ontdekken, te proeven en te begrijpen.

Waar en wanneer

Data: maandagen 2, 16 en 30 oktober 2017
Plaats: Podium onder de Dom, Domstraat 4, 3512 JB Utrecht
Tijd: van 19.20 – 22.00 uur
Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 14

Chianti Riserva Etiket

NEBBIOLO ontdekken, proeven en begrijpen

Kennismaking met nebbiolo

Nebbiolo is één van de meest intrigerende edele Italiaanse druivenrassen. Hij vormt de basis voor vele befaamde wijnen, zoals die uit Barolo, Barbaresco, Valtellina en Gattinara, maar ook voor pareltjes uit iets minder bekende DOP’s zoals Carema, Boca en Ghemme. De nebbiolo-druif biedt veel variatie qua aroma’s en structuur, maar wat alle wijnen gemeen hebben is een surplus aan finesse, complexiteit en karakter. Kortom, de Nebbiolo is een druif die een nadere kennismaking verdient.

Nebbiolo voor professionals en particulieren

Tijdens een driedelige workshop leer je alle aspecten van de nebbiolo kennen en proef je een groot aantal zorgvuldig geselecteerde wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau. De workshop is gericht op ervaren professionals en particulieren en biedt circa 15 wijnen per avond, informatie op SDEN-4+ niveau en hand-outs van de presentatie. De kleinschalige opzet van de workshop maakt maximale persoonlijke interactie mogelijk. De selectie wijnen is uniek te noemen, het resultaat van ruim 25 jaar kennis en ervaring van Fred Nijhuis met deze druif, de wijnmakers en hun wijnen.

Waar en wanneer

Data: maandagen 13 en 27 november en 11 december 2017
Locatie: De workshop vindt plaats in Geldermalsen, direct naast de kruising van de A2 en de A15 en met een NS-station voor de deur, is ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer simpelweg ‘uitstekend’! Restaurant ‘Eten en Drinken’, Genteldijk 34A, 4191 LE Geldermalsen
Tijd: van 19.20 – 22.00 uur
Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 14

LEUKE LINKS:

Voor inschrijven en nog meer info ga je naar de websitevan Fred Nijhuis
Meer over en van Fred Nijhuis op Anne-Wies.nl: klik hier
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je hier in voor onze wekelijkse culinaire nieuwsbrief