Etiketten op wijnflessen. Als je voor het wijnschap staat zal het je opvallen dat er ontzettend veel verschillende etiketten zijn. Sommige etiketten zijn heel klassiek en andere juist super trendy. Maar ze hebben een overeenkomst: elk wijnetiket is een bron van informatie en dat kan je helpen je wijnkeuze te maken. Lees maar even mee.

Verplichte gegevens op het wijnetiket

Sommige zaken zijn door de overheid verplicht op een wijnetiket te vermelden. De Europese wijnwetgeving is daarin een stuk strenger dan die van bijvoorbeeld Chili of Australië. Voor Europa geldt dat op het wijnetiket minimaal het land en het gebied van herkomst(1), het alcoholpercentage (2) en de inhoud (3) van de fles vermeld moeten worden. Daarnaast moeten de naam en vestigingsplaats (4) op staan van het bedrijf dat de wijn in de fles heeft gedaan en een eventueel kwaliteitskenmerk. Dat laatste zie je op het wijnetiket als een beschermde oorsprongsbenaming als AOP, IGP etc. (5) . Op het achteretiket van een wijnfles moet staan dat er sulfiet (6) in zit als het sulfietgehalte een bepaald percentage overschrijdt, eventueel de naam van de importeur en het lot- of partijnummer. Ook vind je daar vaak een bepaalde waarschuwing (7) (let op met autorijden, let op als je zwanger bent etc.) die per land kan verschillen.

Wat lees je op een wijnetiket rioja (1)

Het druivenras op het wijnetiket

Het is heel handig als het druivenras op het etiket is vermeld. Je kunt dan sneller kiezen omdat je vaak van jezelf wel weet of je van een volle Chardonnay houdt of dat je juist een liefhebber bent van een speelse Pinot Grigio. In sommige streken, zoals Bordeaux en Bourgogne, is het echter verboden het druivenras te vermelden als ze aan een bepaald kwaliteitskenmerk willen voldoen. Je moet dan maar net weten dat een witte Bourgogne altijd van chardonnay is gemaakt en een rode Bordeaux van voornamelijk merlot of cabernet sauvignon.

Het oogstjaar op het wijnetiket

Niet in alle landen is het verplicht, maar meestal staat er een jaartal op het wijnetiket vermeld (8). Dat is het jaar dat de druiven voor de betreffende wijn zijn geoogst. Als je bijvoorbeeld leest dat het oogstjaar 2019 is en je staat in 2020 voor het wijnschap, dan weet je dat je met een jonge, vaak frisse wijn te maken hebt. De meeste witte wijnen kun je het best van een recent jaar kopen. Rode wijnen kunnen vaak beter ouderen dan witte, dus een minder recent jaartal is daar meestal geen probleem. Het maakt een wijn juist boeiender én beter ‘op dronk‘.

Soms is een wijnetiket is zelfs voorzien van een QR-code waarmee je direct op de website van de wijnmaker terecht komt zodat je het verhaal achter een wijn kunt lezen (9).

Wat je nog meer kunt tegenkomen op een wijnetiket

Crianza, Reserva en Gran Reserva hebben te maken met de duur en methode van rijping die de wijn volgens de wijnwet in het betreffende land moet ondergaan (10). Die wet is echter in de meeste landen verschillend maar je kunt er van uitgaan dat er een Gran Reserva meer hout- en flesrijping heeft gehad dan een Crianza of Reserva.  Termen als Cuvée Speciale, 1er Tirage, Vin de garde of Special Selection zijn meestal ‘verzinsels’ van de wijnmaker of het wijnbedrijf om hun beste wijn een apart kader te geven of om het aantrekkelijker voor je te maken om de wijn aan te schaffen. Het woord ‘Château’ zie je ook vaak op een wijnetiket. ‘Château mag dan wel ‘kasteel’ betekenen, maar ook dat is geen beschermde naam. Meestal zit er achter een ‘Château’ een ‘gewone’ moderne wijnmakerij. Een eventueel biologisch of biodynamisch keurmerk zie je vaak op het achteretiket van een wijnfles.

‘Elevé en fût de chêne betekent dat de wijn gerijpt heeft op eikenhouten vaten. Dat maakt een wijn wat voller en romiger en geeft daarnaast vaak tonen van vanille.

Hoe vind je nu de juiste wijn

Je kunt natuurlijk het best een goed advies vragen aan de wijnspecialist in de wijnspeciaalzaak. Maar als je zelf wilt zoeken en je de wijnwetgeving niet goed kent is het met al die verschillende regels best lastig de wijn te vinden die je wenst. Er zijn wel een paar handvatten en logische redeneringen.

‘druif – land – oogstjaar’

Je houdt bijvoorbeeld van wijnen gemaakt van de malbec-druif en ziet er een uit Frankrijk naast een uit Argentinië. Als je logisch nadenkt kun je je voorstellen dat de wijn uit het warme Argentinië ‘zwoeler’ en ‘ronder’ is dan de wijn van dezelfde druif uit het koelere Frankrijk. Ook is daardoor het alcoholgehalte vaak wat hoger wat de wijn zwaarder maakt. Dezelfde verschillen zul je vinden bij een Chardonnay uit de koele Bourgogne of het warme Californië. Daarnaast is, zoals eerder gezegd, een wijn uit een recent jaar meestal frisser en fruitrijker dan een wijn uit een ouder jaar.

Kijk eens goed naar het etiket als je een fles wijn koopt.
En laat me in een reactie hieronder weten als daar toch nog een vraag over hebt!

Alle tot nu toe verschenen lessen in deze gratis online wijncursus vind je hier

🍇🍷🍴Geen enkele wijnles, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

#wijncursusAW