Nu we weten hoe witte, rode, mousserende wijn en rosé wordt gemaakt kijken we in de 7e les van deze online wijncursus kort hoe versterkte wijn wordt gemaakt. Versterkte wijn is een wijn waar meer alcohol in zit dan in gewone wijn. Hoe wordt versterkte wijn gemaakt? Daar zijn verschillende methodes voor.

Het ontstaan van versterkte wijnen

Heel lang geleden werd wijn met zeilschepen over de oceanen vervoerd. In de wijn, die in houten vaten zat, trad vaak bederf op. Om dat te voorkomen bedacht men om er wat extra alcohol aan toe te voegen waardoor ongewenste micro-organismen afstierven. Zo zijn dranken als bijvoorbeeld port ontstaan. Ook ontdekte men dat, door alcohol toe te voegen aan gistende wijn, er een zoetere wijn ontstond. Versterkte wijnen: we nemen er een paar onder de loep.

Port

Om port te maken wordt eerst een ‘gewone’ stille wijn gemaakt. Tijdens de gisting van de druiven wordt er echter wat brandy toegevoegd zodat de gisting stopt voordat alle suikers zijn omgezet. Daardoor is port bijna altijd zoet. De brandy zorgt voor het extra alcohol. Meer over port op Anne-Wies.NL lees je hier. Port met chocolade combineren? Kijk hier even rond.

Madeira

Ook om Madeira te maken wordt de gisting gestopt, hier door de toevoeging van 96 % zuivere alcohol, gestookt uit druiven. Net als bij Port is het resultaat een wijn met meer restzoet en alcohol dan een ‘gewone’ wijn. Door de dan ontstane wijn langdurig in een warme omgeving te laten rijpen ontstaan het voor Madeira kenmerkende nootachtige karakter.

Sherry

Bij sherry  is ook het uitgangspunt een ‘gewone’ stille wijn. Nu wordt echter pas ná de gisting alcohol toegevoegd, als alle suikers zijn ‘opgesnoept’ door de gistcellen. Daardoor zijn de meeste sherry’s droog. De keldermeester versterkt de wijn die een ‘fino’ moet worden tot 15% en een beoogde ‘oloroso’ tot 17%. Een uitgebreid artikel over hoe sherry wordt gemaakt vind je hier op Anne-Wies.NL.

Vin Doux Naturel

Wijnen waarbij de natuurlijke gisting is gestopt door het toevoegen van wijnalcohol heten op zijn Frans ‘Vin Doux Naturel’. Het woord ‘Naturel’ staat voor het feit dat het toegevoegde wijnalcohol uit dezelfde wijn gedestilleerd moet zijn als de wijn waaraan hij wordt toegevoegd. Enkele bekende Vins Doux Naturel uit Frankrijk zijn Beaumes-de-Venise, Muscat de Rivesaltes, Banyuls en Maury.

Drink jij wel een een versterkte wijn?
Welke is jouw favoriet?
Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Ik ben benieuwd!

Alle tot nu toe verschenen lessen van deze online wijncursus vind je hier

🍇🍷🍴Geen enkele les, recept met wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijncursusAW