In les 2 van de online wijncursus op Anne-Wies.NL gaan we eens kijken waar ter wereld wijn wordt gemaakt. En waarom een fijne wijn maken op sommige plekken beter kan dan op andere. We gaan het hebben over klimaat, terroir en druivenrassen. Doe je mee?
De wijngebieden wereldwijd
De meeste wijngebieden liggen tussen de 30-50 graden noorderbreedte of de 30-50 graden zuiderbreedte, daar is het klimaat het meest gematigd. Er tussenin is het te heet en erboven en eronder te koud. Tussen de 30 en 50 graden breedtegraad zelf bestaan ook al grote klimaatverschillen. Zo ligt Nederland ongeveer op de bovengrens en Noord-Afrika op de ondergrens in dezelfde, noordelijke, klimaatzone. Grote verschillen vind je ook in de zuidelijke klimaatzone. In het noorden van Chili liggen de wijngaarden in woestijngebied, terwijl het klimaat in het zuiden een stuk koeler en vochtiger is. Soms wordt er in (te) warme gebieden zoals China of Thailand, wel wijn gemaakt, maar daar is het, door de extremere temperaturen, een stuk moeilijker.
Klimaat en microklimaat
Elke klimaatzone heeft dus verschillende klimaten. Als je spreekt over het klimaat van een wijngebied dan spreek je over de algemene weersomstandigheden. De temperatuur, de wind (uit de oceaan of het land), de begroeiing en de soort en hoeveelheid neerslag zijn bepalend voor een klimaat. Het zal duidelijk zijn dat de klimaatverschillen tussen de diverse wijngebieden groot zijn: het klimaat in Duitsland of Zwitserland bijvoorbeeld is beduidend anders dan dat in Chili of Argentinië. Maar ook binnen de verschillende wijngebieden kunnen de klimatologische omstandigheden verschillend zijn. Het maakt bijvoorbeeld veel uit of binnen een klimaat een wijngaard dichtbij een zee of een rivier of meer ligt, waardoor er een koude wind overheen blaast, of juist meer landinwaarts achter een bergrug die bescherming biedt tegen die wind. Je spreekt dan van een microklimaat.
Terroir
We gaan echter nog verder. In een microklimaat vind je ook vaak verschillende ‘terroirs’. De letterlijke vertaling van het woord ‘terroir’ is bodem, maar in de wijnbouw wordt er veel meer mee bedoeld. Het begrip ‘terroir’ is van oorsprong een verzamelnaam van verschillende natuurlijke factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke smaak en de aroma’s van een wijn.
Het ‘terroir’ bepaalt de typiciteit en eigenheid van een wijn.
Bij ‘terroir’ praten we dus niet alleen over de samenstelling van de bodem waarin de druivenstokken groeien, maar ook over het (micro-)klimaat waarin de wijngaard zich bevindt en zijn topografische ligging (hoogte, hellingsgraad etc.). Soms wordt zelfs ‘de hand van de wijnboer’ tot het terroir gerekend. Ook die heeft immers, door bijvoorbeeld het snoeien en opbinden van de druivenstokken, invloed op de uiteindelijke smaak van de wijn.
Druivenras
Je kunt je voorstellen dat deze klimaat- en terroir verschillen ervoor zorgen dat door de wijnmakers en verbouwers van druiven verschillende keuzes moeten worden gemaakt.De keuze welk druivenras aan te planten bijvoorbeeld. Dat is sterk afhankelijk van het ‘terroir’. Het ene ras gedijt beter in een bodem met veel klei of leem en het andere in een bodem van kalk of leisteen. De ene druif heeft veel meer warmte en zonlicht nodig om voldoende rijp te worden dan de andere en zo zijn er nog veel meer verschillen.
Daarover in een volgende les meer. Voor nu: geniet van een mooi glas wijn. Santé!
Check hier alle tot nu toe beschikbare lessen van deze online wijncursus.
🍇🍷🍴Geen enkele les, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#wijncursusAW
Geef een reactie