Een glas wijn bij de maaltijd is lekker en gezellig. Maar hoe kies je de wijn die het best past bij jouw gerecht? En, nog belangrijker, welke wijn vind je er zelf het lekkerst bij? Het combineren van wijn en spijs is leuk!  In deze 10e les van de gratis online wijncursus op Anne-Wies.NL geef ik je, om je op weg te helpen, tips voor het combineren van wijn en spijs.

1) ‘If it grows together, it goes together’

Vaak passen wijnen uit een bepaalde streek goed bij gerechten uit diezelfde streek. De ingrediënten van het gerecht komen immers uit dezelfde omgeving (het ’terroir’), als de druiven waarvan de wijn is gemaakt. Daarnaast dragen de sfeer, de herinneringen die erbij komen er stiekum ook toe bij dat zo’n wijn-spijs combinatie vaak fijn is. Truffels met een Barolo uit Piëmonte of mosselen met Muscadet bijvoorbeeld. Of een Fino of Manzanilla sherry met Jamon Iberico, een salade met verse crottin de Chavignon geitenkaasjes begeleid door een glas Sancerre.

In sommige streken vind je precies het soort wijn dat past bij de gerechten uit diezelfde streek. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool met een Riesling uit de Elzas. Die hebben allebei een fris-zuur karakter.

2) Het mondgevoel: strak of filmend

Alles wat je eet voelt verschillend aan in je mond. Dan bedoel ik niet de smaak, maar wat je echt voelt in je mond als je een hap neemt. Daarbij is de structuur van het gerecht maatgevend. Een strak gerecht geeft een wat stroef gevoel in je mond. Een gerecht noem je filmend als het rond en romig in je mond aanvoelt. Zo voelt een stukje gegrild vlees van de bbq heel anders in je mond dan vlees in een lang gestoofd gerecht.

Een vuistregel is hier: kies bij een strak gerecht ook een strakke wijn en bij een filmend gerecht een filmende. Een strakke witte wijn bijvoorbeeld is een knisperfrisse Riesling of Chablis, filmend is een houtgerijpte Chardonnay. In rood kun je een jonge wijn uit Bordeaux gerust strak noemen en een zwoele Zinfandel uit Californië filmend.

3) Smaak en smaakgehalte

Naast het mondgevoel is natuurlijk ook de smaak van een gerecht belangrijk. En dan vooral het smaakgehalte. Sommige gerechten hebben veel smaak zoals een Portugees stoofpotje, andere gerechten hebben meer subtiele smaken. Denk daarbij aan een gerecht als ‘Wijting met courgette’. Bij de eerste past een volle rode (of witte) wijn goed, bij de tweede kies je liever voor een meer neutrale, frisse witte.

4) Zoet, zuur, zout, bitter en umami

Zoet, zuur, bitter en umami zijn ook belangrijke smaak-componenten in gerecht om bij je wijnkeuze rekening mee te houden. Bij een zoet (na-)gerecht kies je het liefst een nog iets zoetere wijn dat het gerecht zelf.
Bij veel zuur in het gerecht (bijvoorbeeld een salade met een fris-zure dressing)  past een frisse wijn met eveneens veel zuur het best.

Bij zoute kazen smaken zoete wijnen goed. Denk aan de klassieke combinatie van Blue Stilton (zout) en rode port (zoet).

Zuur kan goed zout maskeren, dus een wijn met een redelijke zuurgraad is hier op zijn plaats.
Bitter is een smaak die veel mensen niet weten te waarderen. Denk aan spruitjes, witlof of radicchio. Een wijn met bitters zoals een Grenache Blanc of Viognier past hier het best bij.
Umami tenslotte is een bijzondere smaak die je het best kunt vertalen als ‘hartig’. Denk aan smaakbommetjes als sojasaus of marmite . Daar moet een geweldenaar tegenover staan. Een stevige houtgerijpte Chardonnay of een Australische Shiraz zijn daar voorbeelden van. Let er wel op dat ze geen harde tannines hebben. Ze moeten vol en rond zijn waardoor ze bijna ‘zoet’ overkomen.

5) Pittig en vet

Een pittig (Aziatisch) gerecht vraagt ter compensatie om een wijn met een ‘zoetje’. Vette gerechten hebben een frisse tegenhanger nodig. Een mousserende wijn verfrist je mond na een vette hap. Het is niet voor niets dat men in Italië vaak geniet van een lekkere Prosecco of Lambrusco bij de pizza of pasta!

En weet je wat nu het allerleukste is? Om zelf eens de proef op de som te nemen. Open eens een paar verschillende wijnen bij je gerecht en kijk wat er gebeurt in je mond. Of kies een fles wijn uit waar je nieuwsgierig naar bent en maak er verschillende hapjes bij.

Alle tot nu toe verschenen lessen van deze online wijncursus vind je hier.

🍇🍷🍴Geen enkele les, recept met wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in  ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijncursusAW