Nieuw: de gratis online wijncursus op Anne-Wies.NL! Sta jij soms voor het wijnschap en kun je niet kiezen welke wijn je zult kopen? Zijn de etiketten abacadabra voor je? Vraag je je af waarom wijn uit Australië soms zo goedkoop is en uit Bordeaux vaak zo duur? Waarom sommige flessen groen zijn en andere doorzichtig? Wil je je eigen smaak leren kennen en ontwikkelen? Wil je leren welke wijn goed past bij verschillende gerechten en waarom? Dan is dit een leuke cursus voor jou.

Gratis online wijncursus

Deze gratis online wijncursus behandelt alle bovenstaande vragen en nog veel meer. Dat doen we op een laagdrempelige, begrijpelijke manier zodat de wijncursus ook geschikt is voor beginnende wijnliefhebbers. We beginnen bij het begin (Wat is wijn en waar komt wijn vandaan?) en duiken elke volgende les wat dieper in de stof, zodat ook gevorderde wijnliefhebbers aan hun trekken komen. En… er komen ook leuke en leerzame filmpjes aan bod!

We? Wie zijn ‘We’? 

‘We’ zijn jij en ik. Ik ben Anne-Wies, Registervinoloog van de Wijnacademie® (2003), WSET level 3 certified (2009) en de WSET level 4 Diploma uitdaging aangegaan. In deze cursus deel ik met veel plezier mijn wijnkennis met jou. Maar ik ben ook heel benieuwd naar jouw vragen en opmerkingen, zodat we van deze cursus samen een succes gaan maken. Dus drop in een reactie onder de lessen je vragen en opmerkingen. Een examen zit niet aan deze gratis wijncursus vast. Genieten met een grote G wel! Genoeg gepraat, laten we beginnen.

Online wijncursus les 1:

Wat is wijn en waar komt wijn vandaan?

Wijn is een alcoholische drank en wordt uitsluitend gemaakt van druiven. ‘Wijn’ is een door de Drank- en Horecawet beschermde naam. Als er van andere vruchten ‘wijn’ wordt gemaakt moet de naam van de vrucht er altijd voor staan. Dus ‘wijn’ gemaakt van perziken is geen wijn maar perzikenwijn. In deze online wijncursus praten we alleen over wijn. Wijn gemaakt van druiven dus.

Witte of rode wijn

Witte en blauwe druiven worden zo ongeveer op dezelfde manier gekweekt en geplukt. Soms plukt men hele trossen tegelijkertijd, soms in verschillende rondgangen door de wijngaard. Over dat alles later meer. De kleur van een druif zit in de schil. Ook van blauwe druiven is het sap meestal wit. Voor witte wijn worden witte druiven vrijwel direct uitgeperst. Ze hoeven immers geen kleur te krijgen. Voor rode wijn worden de druiven iets gekneusd en enige tijd zo ‘met rust gelaten’. In wijntermen heet dat ‘maceration’ oftewel het inweken van de schillen. Daardoor krijgt de rode wijn zijn kleur.

De vinificatie

Dan volgt het proces waardoor het druivensap wijn wordt, de vinificatie genaamd. In het druivensap zitten suikers. Door die te laten vergisten (gedurende enige tijd verwarmen) worden die omgezet in o.a. alcohol. En voilá de wijn is geboren. Maar zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet altijd. Er komt veel meer bij kijken. Er wordt niet alleen alcohol geproduceerd, maar ook koolzuurgas en warmte. En de wijnmaker moet ook zaken overwegen als het al dan niet ontstelen van de druiven en of hij de most wil filteren en klaren of niet. En dan heb je ook nog een ‘malolactische’ gisting. Die eigenlijk geen gisting is… Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld. En dat is het eigenlijk ook best wel. Maar we gaan dat in deze online cursus allemaal helder verwoorden.

Waar komt wijn vandaan

Over waar wijn oorspronkelijk vandaan komt zijn de meningen verdeeld. Miljoenen jaren geleden bestonden er al planten, wilde wingerds, die de voorlopers van de huidige wijnstokken waren. Vast staat dat de eerste wijnstokken al meer dan 5000 jaar voor onze jaartelling aangeplant waren. De eerste resten van wijn zijn gevonden bij opgravingen in kruiken en amforen in het Nabije Oosten, in Mesopotamië en de Kaukasus. Mesopotamië (letterlijk: land tussen de rivieren) is een streek in landen die nu Irak, Iran, Syrië en Turkije heten. Door zijn ligging tussen die rivieren, de Eufraat en de Tigris, was de grond vruchtbaar en geschikt voor landbouw. In de Kaukasus claimt Georgië het oudste wijnland te zijn. Daar zijn bij opgravingen kruiken met druivenresten van meer dan 7000 jaar oud gevonden!

Oorsprong wijn google maps

Egypte, Griekenland en de Romeinen

Vanuit het Nabije Oosten heeft de wijncultuur en -handel zich verder verspreid. Ongeveer 3000 jaar voor onze jaartelling bereikte de wijnstok het oude Egypte en zo’n 1000 jaar later Griekenland. Langzaamaan raakte de wijnstok bekend in het hele Middellandse Zeegebied. In de Romeinse tijd bloeide de wijnbouw weelderig: in de veroverde gebieden werden druivenstokken geplant om het leger te kunnen voorzien van wijn. Toen in de 5e eeuw het Romeinse Rijk ineen stortte werden veel wijngaarden vernietigd door de Moren en Germanen.

Christendom: een bloeiende periode

Na een periode van verval in wijnland bloeide de wijncultuur weer op door de opkomst van het Christendom. Wijn was (en is nog) heel belangrijk bij de Katholieke kerkdiensten. In de kloosters waren het de monniken die oude wijngaarden herstelden om hun miswijn te maken. Nieuwe wijngebieden werden ontdekt en de handel in wijn bloeide op. Niet alleen het volume aan wijn nam toe, ook de kwaliteit. Men ging wijn bewaren in flessen in plaats van in kruiken en vaten en afsluiten met een kurk.

Geschiedenis van wijn pixabay compilatie

Phylloxera, een allesverwoestende plaag

In de tweede helft van de 19e eeuw sloeg het noodlot toe: duizenden hectaren wijngaarden in Europa werden getroffen door een allesverwoestende plaag: de druifluis (oftewel Phylloxera Vastratix) sloeg toe. Die kleine monsters tastten de wortelstokken aan waardoor die doodgingen. Geen middel hielp! Pas na jaren ontdekte men dat de druivenstokken in Noord-Amerika niet vatbaar waren voor de druifluis en een oplossing was geboren:  Amerikaanse wortelstokken werden geïmporteerd en daarop werden de Europese druivenrassen geënt.

Daarna is de wereld van wijn gegroeid zoals wij die nu kennen. Europa is nog steeds heel belangrijk, maar er zijn ook nieuwe wijnlanden bij gekomen en oude wijnlanden werden herontdekt.

Zo, dat stukje geschiedenis hebben we gehad. Op naar de volgende les! Wil je die niet missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle tot nu toe gepubliceerde lessen vind je hier

🎯Tip: check dit lijstje eens met allemaal wijnwoorden

#wijncursusAW