In het kader van  ‘WHAT TO DRINK WHEN YOU’RE NOT DRINKING’ organiseerde Gall & Gall een online Masterclass en Proeverij. Pers en andere geïnteresseerden maakten kennis met een deel van hun inmiddels uit niet minder dan 140 alcoholvrije drankjes bestaande assortiment. Jennifer Jernberg* was erbij voor Anne-Wies.NL.

De maand januari ligt alweer even achter ons. Een maand waarin veel mensen aan ‘Dry January’ doen en even helemaal geen alcohol drinken of het rustig aan doen. Maar we zien dat steeds meer mensen ook de rest van het jaar op zoek zijn naar een alcoholvrij alternatief. Het goede nieuws is dat er steeds meer interessante en lekkere alcoholvrije dranken op de markt komen. Waar we voorheen alleen bekend waren met alcoholvrije biertjes en her en der wat alcoholvrije wijnen, is er een nieuwe trend gaande. Geen dranken waar de alcohol is uitgehaald (scroll naar beneden voor meer daarover) maar dranken die met veel aandacht zijn gebrouwen op basis van fruit, kruiden en specerijen. Om puur te drinken of gemixt.

Maar wat is er nu allemaal te krijgen en hoe drink je het? Welke trends zien we momenteel in de markt, welke smaken zijn er, welke alcoholvrije dranken heeft Gall & Gall recent ontdekt en bij welke gerechten of borrelplanken passen deze smaken goed?

Alcoholvrije drankjes: klaar om te mixen

De proeverij van de alcoholvrije dranken van Gall & Gall vindt plaats onder leiding van Elise Moeskops, Huissommelier Alcoholvrij van Gall & Gall. Elise is eigenaar van twee restaurants in Amsterdam (Lastage en Lazuur) en heeft een ongekende neus en fascinatie voor smaken. Zij neemt ons mee in de nieuwste trends en smaken op dit gebied. Met het uitpakken van de box krijg ik er al zin in! Flessen met mooie etiketten, verse kruiden en fruit, een shotglaasje en premium frisdrankjes. Alleen geen wijn. Op het afgesproken tijdstip zit ik klaar achter de computer. De lege glazen in alle vormen en formaten op tafel, een bak ijsblokjes, snijplankje en natuurlijk alle drankjes. Klaar om te mixen!

Gall en Gall alcoholvrij box AW

Alcoholvrije drankjes, de proeverij

Laøri 

We beginnen met de Laøri uit Berlijn. De fles ziet eruit als een gin fles en hier kan je het ook mee vergelijken al mag het geen gin heten. In gin zit namelijk minimaal 40% alcohol en in de Laøri zit uiteraard geen alcohol. De Laøri is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals: jeneverbes, kardemom en rozemarijn. Oprichter Stella Oriana Strűfung is begonnen met het ontwikkelen van Laøri in haar eigen keuken met behulp van youtube video’s over destilleren. Later kreeg zij hulp van de voedingswetenschapper Christian Zimmerman. Het uiteindelijke product wordt gemaakt op de Franse manier van parfum distillatie. Ieder kruid en iedere specerij wordt afzonderlijk gedestilleerd en uiteindelijk gemengd via een geheim proces.

laori alcoholvrij

Neem een longdrinkglas met 1,5 maatje (1 maatje = 35 cl) Laøri,
8 ijsblokjes, Indian tonic zoveel als je wilt en een takje rozemarijn om mee te roeren.

De Laøri reageert met de frisdrank en krijgt een mooie melkwitte kleur. Het is een heel uitgesproken drankje dat ruikt en smaakt naar citrus en specerijen. Lekker aromatisch en fris als aperitief om de avond mee te beginnen. 50cl – €27,99

Tip: 80% van je drankje bestaat uit de mixer dus kies voor een hoge kwaliteit!

BLÅ sparkling tea

Behalve wijnsommeliers, bestaan er ook theesommeliers. Zoals Jacob Kocemba uit Denemarken. Als je een alcoholvrij drankje zoekt met complexiteit en diepgang, dan zit je hiermee goed. De sparkling tea is samengesteld uit maar liefst 13 verschillende theesoorten. Iedere thee heeft zijn eigen rol: zachtheid, body, opwekkende specerijen en rokerigheid. Deze thee geurt naar een parfum van jasmijn en kweepeer. Perfect te combineren met gerookte smaken zoals zalm. Leuk in een flûte of een wit wijnglas en slechts 20 Kcal per 100 ml. 75cl – €22,95

Alcoholvrij sparkling tea AW

De sappen van Alain Milliat

De sappen spreken tot de verbeelding: Bourgogne blackcurrent nectar, lycheesap, raisin rouge Gamay etc. Alain Milliat is verzot op sap en doet er alles aan om zijn fruit optimaal te rijpen met zoveel mogelijk smaak, zonder dat de suikers de overhand nemen. Voorheen verkocht hij zijn sappen aan de industrie waar er bijvoorbeeld jam van gemaakt werd. Zonde vond hij. Om zijn prachtige fruit eer aan te doen is hij daarom maar zelf begonnen met het produceren van sappen. Wat het leuke is aan deze sappen is dat je ze kan vergelijken met een bepaalde wijn en ze zo goed kan combineren met gerechten.

Gall en Gall Alain Milliat sappen AW

Alain Milliat Rabarbersap

We beginnen met de rabardersap, deze is zo droog als een sauvignon blanc.  Lekkere frisse zuren, een tikje aards en zelfs een beetje zilt. Dit zou heel goed passen bij een wit visje even door de bloem gehaald, een gefrituurde garnaal met een jasje of een California roll. 33cl – €4,99

Alain Milliat Lycheesap

De lycheesap is zo geurig als een Gewũrztraminer met een romige structuur.  Door het tikje zoet blust de sap de pittige pepers in de gerechten uit de Oosterse keuken. 33cl – €4,99

Alain Milliat Noir Bourgogne Blackurrant Nectar

De nectar heeft structuur en lijkt qua wijn wel op een Barbera. Zoet doch hartig en goed te combineren met wat stevigere hoofdgerechten. 33cl – €4,99

Lyre’s American Malt

Van de sappen gaan we naar een destillaat, de Malt van Lyre’s. Niet één maar een heel assortiment alcoholvrije dranken biedt Lyre’s. Het doel is om een cocktailmenu te bieden, waarbij alle gebruikelijke dranken ook in een alcoholvrije variant verkrijgbaar zijn. Makkelijk was dit niet: van de “cane spirits” alleen al zijn wel 80 versies gemaakt voordat men de juiste gevonden had. Deze makers hebben al vele medailles gewonnen voor hun reeks alcoholvrije dranken. Wij proeven de American Malt met het op etiket een beer, verkleed als cowboy.

Lyres American Malt Gall alcoholvrij

“Out here we have a say’n, ‘
Some days you eat the bear, some days the bear eats you.’
But not me, I’m a vegan.”

Dit is een drankje dat je niet puur moet drinken maar lekker moet mixen. Neem een whiskeyglas vul deze met ijsblokjes, 1 shotje Lyre’s american malt, gingerale of cola en een schijfje limoen.  Mijn favoriet! 70cl – €24,99L

Good Rootz Premium Mixer

Hier word je wakker van!  Als shotje of met flinke scheut spa rood erbij. Nog wat ijsblokjes, een schijfje sinaasappel en een takje tijm erin en je hebt er weer een prachtig non alcoholic drankje erbij. 50cl – €20,99

Good Rootz alcoholvrij

Hoe maak je alcoholvrije wijn?

Om alcoholvrije wijn te maken wordt de wijn gedealcoholiseerd. De alcohol wordt er dus uitgehaald. Dit kan via verschillende methodes:

  • Verhitting, de alcohol verdampt en de condens wordt opgevangen
  • Omgekeerde osmose. Met een dun filter wordt de alcohol uit de wijn gehaald.
  • Vacuüm distillatie. De wijn wordt vacuüm gezogen en door de lage druk verdampt de alcohol uit de wijn.

Er wordt dus iets gedaan met de wijn om de alcohol te verwijderen. Dit gaat altijd ten koste van de smaak.  Aroma’s en bepaalde elementen uit de wijn verdwijnen.  De alcoholvrije drankjes die ik tijdens deze proeverij heb gedronken zijn gemaakt zonder alcohol. Ze hoeven dus niet bewerkt te worden en de optimale smaak blijft behouden.

Conclusie

Ik ben enthousiast. Ik ben een enorme wijnliefhebber maar als ik een dag geen alcohol drink kom ik nooit verder dan thee of water. Wat ik leuk vind aan deze dranken is dat ze niet iets anders proberen te zijn: geen slechte imitatie maar authentiek. Door de uitleg en de recepten heb ik een goed idee over de mogelijkheden. Nu ik weet hoe het moet, ga ik het zeker zelf vaker maken!

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer