Wijnimporteur Walraven Sax, één van de oudste wijn- en gedistilleerd distributeurs op de Nederlandse markt, organiseerde een masterclass met wijnen van Baron Philippe de Rothschild. De presentatie was in handen van Ophélie Michaud, oenoloog en brand ambassadeur van de Baron. Titia Boxma* was erbij voor Anne-Wies.NL.

CEO van het in 1933 opgerichte wijnbedrijf  Baron Philippe de Rothschild is Philippe Sereys de Rothschild. Van de 600 ha wijngaarden in en buiten Frankrijk, worden 23 miljoen wijnflessen geproduceerd, waarvan 80% wordt geëxporteerd naar 150 landen. Er werken in totaal 600 employees.

Baron Philippe de Rothschild, twee lijnen

Het bedrijf heeft twee gescheiden businesslijnen. Onder de eerste lijn vallen drie geclassificeerde Châteaus uit Pauillac, namelijk Château Clerc Millon, Château D’Armailhac en het beroemde Château Mouton Rothchild. Onder deze Estate lijn vallen ook Chateau de Baronarques in de Languedoc, Opus One in Nappa en uit Chili Viña Almaviva.

De tweede businesslijn bestaat uit hoge kwaliteit merkwijnen uit Bordeaux, Chili en Pays D’Oc, waarbij de wijnen worden ingekocht om daarna zelf te worden geblend, gerijpt en gebotteld.
In de masterclass worden 6 merkwijnen uit Bordeaux en Chili geproefd en besproken.

Terroirwijnen versus merkwijnen

In de hedendaagse wijnproductie kun je een onderscheid maken tussen ‘terroirwijnen’ en ‘brand- of merkwijnen. Terroirwijnen worden geproduceerd in een specifieke locatie die over de jaren steeds hetzelfde blijft. Hun specifieke eigenschappen danken de wijnen aan de invloed van klimaat en bodem. De geclassificeerde Chateauwijnen vallen in deze categorie.

Brand- of merkwijnen worden geproduceerd door ingekochte druiven of wijnen te blenden en dit kan van jaar tot jaar veranderen. De kenmerken worden bepaald door oenologische processen en blenden. Baron Philippe de Rothschild heeft voor deze wijnen de beschikking over een vaste groep streng geselecteerde wijnproducenten die nauw bij het gehele proces betrokken worden. 

Baron Philippe de Rothschild, drie witte wijnen

Mouton Cadet Les Parcelles Blanc 2019

Het is leuk om deze wijnen met elkaar te vergelijken. De eerste wijn, Les Parcelles Blanc, is de meeste frisse wijn en bedoeld voor een groot publiek. Het is een blend van 70% sauvignon blanc en 30% semillon. Geen houtrijping maar 6 maanden rijpen op de lees. De kleur is licht goudgeel en in de medium intense geur ruik je wat citrus en mango. Medium(+) zuren en een medium(+) alcohol (13,5%). Ik proef vooral citrus met een vleugje honing; de afdronk is medium.

Mouton Cadet Réserve Graves Blanc 2018

De Graves Blanc is volgens Ophélie meer bedoeld voor Bordeaux liefhebbers en is meer semillon getypeerd (57%). De rest van de blend bestaat uit sauvignon blanc (43%). De rijping op de lees met lichte battonage is 6 tot 8 maanden. Hoewel er Reserve op het etiket staat, is er geen sprake van houtrijping. De term Reserve wordt gebruikt voor een meer bijzondere wijn. Ik ruik perzik en grapefruit en proef medium zuren, medium alcohol (12,5%) en een medium(+) afdronk. De wijn is duidelijk ronder dan de vorige wijn.

Escudo Rojo Reserva Chardonnay 2018

De opbouw is van fris naar vol. De Chardonnay van Escudo Rojo uit Chili heeft 6 maanden rijping ondergaan, 50% in 1 jaar oude Frans eiken vaten en 50 % in RVS. De druiven zijn afkomstig van de Casablanca Valley waar het koeler is dan Maipo Valley waar de cabernet sauvignon en syrah straan aangeplant. Ik ruik gedroogd fruit, rijpe ananas, beetje vanille en wat notige tonen. In de smaak medium(+) zuren, een duidelijk botertje en een medium(+) afdronk.

Chili heeft een perfect klimaat voor het verbouwen van wijn. De condities zijn uitstekend met in het oosten het Andes gebergte en in het westen de Stille Oceaan. Dit zorgt voor een droog klimaat met veel zonlicht, wat krachtige en aromatische wijnen oplevert. Naast Frankrijk bood dit voor de Rothschild familie een mooie nieuwe uitdaging. Nieuwe Wereld wijnen maar wel volgens de klassieke manier gemaakt. De Escudo Rojo lijn kwam in 1999 op de markt en is de Spaanse vertaling van het Duitse “Rote Schild”, oftewel Rothschild

Baron Philippe Rothschild, drie rode wijnen

Mouton Cadet Réserve Médoc 2016

Ook hier weer een opbouw aan wijnen. Een soort linker- versus rechteroever proeverij uit Bordeaux in het klein. Eerst de linker oever: Mouton Cadet Réserve is een blend van merlot ( 61%) en cabernet sauvignon (38%) uit het noorden van de Médoc. De wijn ondergaat een houtrijping met eiken staven van 10 tot 12 maanden. Men wil elk jaar dezelfde wijn produceren en vandaar de houtrijping mbv staven. De robijnrode wijn heeft medium plus aroma’s van zwarte bes, zwarte kers, koffie. In de smaak is de wijn zacht met medium zuren en  tannines, medium alcohol (13,5 %) en een medium plus afdronk. Een lekkere, toegankelijke wijn!

Baron & Baronnes, Carl 2016

In de Baron en Baronnes serie zijn er 5  verschillende wijnen, allemaal verwijzend naar familieleden uit het verleden. Carl was één van de 5 zonen van Mayer Amschel Rothschild, een invloedrijke bankier uit Frankfurt en stichter van de Rotschild dynastie. Het familiewapen van Rothschild stamt uit de 18e eeuw en de 5 pijlen in het familiewapen refereren aan deze 5 zonen.

rothschild wapen

In 1789, besloot Mayer om 4 van de zonen naar belangrijke Europese steden te sturen: Carl werd naar Napels gestuurd. De liefde voor kunst, cultuur en muziek is alom aanwezig in de Rothschild familie en zo ook bij Carl. Diverse zilveren objecten uit zijn privéverzameling zijn te bewonderen in het museum van Château Mouton Rothchild. In de 18e eeuw kregen alle 5 zonen de adellijke titel Baron.
De blend van Baron Carl uit Saint Émillion bestaat uit 81% merlot, 17% cabernet franc en 2 % cabernet sauvignon. De wijn heeft een houtrijping gehad van 8 maanden in een vat. Meer merlot dan in de eerste wijn en daardoor is meer rood fruit in de neus aanwezig. Verder ook kers, koffie en vanille. In de smaak medium zuren, medium tannines en medium alcohol (13,5%). De afdronk is lang.

Escudo Rojo Réserve Cabernet Sauvignon 2016

De masterclass wordt afgesloten met de Cabernet Sauvignon van Escudo Rojo uit Maipo Valley, Chili. Een robijnrode wijn met 1 jaar houtrijping op Frans eiken vaten is gemaakt van 100% cabernet sauvignon. In de geur rijp zwart fruit zoals zwarte bes en braam naast cederhout. In de smaak medium zuren, medium(+) tannines, medium(+) alcohol (14%) en een lange afdronk. Echt een eetwijn waar je en lekker stuk vlees bij moet serveren.

Met het proeven van deze wijnen kreeg je een leuk inkijkje in de veelzijdigheid van de wijnen van Baron Philippe de Rothschild. Met dank aan importeur Walraven Sax voor het aanbieden van deze workshop.

Info Baron Philippe de Rothschild: https://www.bpdr.com/en

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Titia