Het reizen wordt weer wat makkelijker, tijd om plannen te maken! Voor een tripje naar Italië bijvoorbeeld. Reizen naar Italië worden vooral gemaakt naar bekende regio’s als Piëmonte, Toscane of Alto Adige. Of naar steden als Rome, Napels of Barolo. Maar heb je wel eens gedacht aan Oltrepò Pavese? Heb je er überhaupt wel eens van gehoord? Ik neem je even mee.

Oltrepò Pavese is een regio in de Italiaanse provincie Pavia, in het noord-westen van Lombardije. Het ligt ten zuiden van de rivier de Po. Oltrepò Pavese betekent dan ook ‘aan de overkant van de Po ten opzichte van Pavia’. Het ligt slechts op zo’n 1,5 uur rijden ten zuiden van Milaan, waar je uit 3 luchthavens kunt kiezen om er te komen. Maar ook Asti en Alessandria liggen dichtbij: Oltrepò Pavese grenst immers aan bekende regio Piemonte.

Oltrepo Pavese map AW2

De Oltrepò Pavese regio is niet alleen het bezoeken waard voor de heerlijke wijnen, maar zeker ook voor de truffels, gedroogde vleeswaren (waaronder de Varzi salami) en… de thermale baden.

Oltrepo pavese map food en wijn

Drie lokale wijnspecialiteiten

Bonarda dell’Oltrepò Pavese DOC

Bonarda dell’Oltrepò Pavese DOC is de meest bekende rode wijn. En nee, niet te verwarren met de Bonarda wijnen uit Argentinië. Het is een fruitrijke wijn, voor minimaal 85% gemaakt van het authentieke druivenras croatina. De meeste van deze wijnen zijn van het type ‘frizzante’ en worden gemaakt volgens de méthode charmat.

Spumante Metodo Classico

Een andere, en meer bekende veel voorkomende druif in Oltrepò Pavese is de pinot nero (pinot noir in Frankrijk). Pinot nero wordt vooral gebruikt voor de productie van ‘spumante’. Een mousserende wijn, gemaakt volgens de metodo classico, dus, net als champagne, met de tweede gisting in de fles.

DOC Buttafuoco

Een derde lokale wijn die aandacht verdient is de DOC Buttafuoco. Dit is een rode wijn (stil of mousserend) gemaakt van de authentieke barbera, croatina en uva rara druivenrassen. De druiven komen uit slechts 7 communes in de Oltrepò Pavese wijnregio. Buttafuoco betekent: ‘gooi vuur’, dus je kunt je voorstellen hoe deze wijnen smaken…

Meer over Oltrepò Pavese en de wijnen? Eind september 2021 vond een persreis plaats om journalisten te laten kennismaken met de specialiteiten van de regio Oltrepò Pavese. Anne-Wies.NL was erbij, dus wordt vervolgt…

🍇🍷Wil je het vervolg van deze reis niet missen en meer leren over Oltrepò Pavese? En op de hoogte blijven van culinaire nieuwtjes? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

www.consorziovinioltrepo.it/en/


Booking.com

#oltrepo