Eind september 2021 vond een persreis plaats om internationale journalisten kennis te laten maken met de specialiteiten van de regio Oltrepò Pavese. Het ging vooral om wijn, maar ook heerlijke kazen, truffels en thermale baden passeerden de revue. Op de eerste dag draait het allemaal om… Pinot Nero! 

Van de luchthaven van Milaan is het een korte rit naar Hotel Alleterme in Rivanazzano, ons adres de komende drie dagen. Erg veel tijd om te genieten van de thermale baden en behandelingen is er niet, want er staat al direct een boeiende proeverij op het programma met als thema “Oltrepò – Terra di Pinot Nero”. Meer dan 20 producenten hebben zich verzameld in het prachtige Palazzo Pegazzera, een landhuis op een heuvel, 257 meter boven de zeespiegel, omringd door wijngaarden. Meer dan 60 wijnen zijn er te proeven.

Oltrepo gebouw en wijnmakers compilatie

DOCG Oltrepò Paves Metodo Classico

Ik concentreer me vandaag vooral op de mousserende wijnen. Pinot nero, misschien beter bekend als pinot noir, is de druif waar het om draait in de DOCG Oltrepò Pavese Metodo Classico. Al in 1865 werd pinot nero als een van de eerste in Italië in Oltrepò Pavese aangeplant. De Metodo Classico spumante is, net als champagne, gemaakt door de tweede gisting in de fles te laten plaatsvinden. Voor de DOCG moet blend bestaan voor minimum 70% uit pinot nero, aangevuld met maximaal 30% chardonnay en pinot grigio. Staat er ‘Pinot Nero‘ op het etiket, dan moet er minimaal 85% pinot nero in de fles zitten. De rosé heeft de appellatie DOCG Oltrepò Pavese Cruasé en is een rosé van 100% pinot nero met minimaal 18 maanden lie rijping.

Azienda Agricola Bruno Verdi

Toppers zijn voor mij onder meer de spumantes van wijngoed Bruno Verdi. De huidige eigenaar en voormalig ski-kampioen Paolo Verdi presenteert ze. De Zero Dosage 2017 (40 maanden sur lie) en en de Extra Brut 2016 (meer dan 50 maanden sur lie) zijn beiden een blend van 85% pinot nero en 15% chardonnay. Zoals op alle spumantes die ik proef staat de datum van dégorgement op het achteretiket. Veel smaak en complexiteit!  Zijn Cruasé Rosé Extra Brut 2018. Later deze week zal ik kennismaken met de rode wijnen van dit wijngoed. Ook die zijn meer dan de moeite waard!

Bruno Verdi oltrepo pavesee compilatie metodo classico pinot nero

Castello di Cigognola

Ook de spumantes van Castello di Cigognola springen er wat mij betreft uit. De Moratti Cuvée More Brut (36 maanden sur lie), een mooie neus met duidelijk tonen van de lie rijping en een fijne mousse die lang blijft. Cuvée More Pas Dosé (36 maanden sur lie) ook hier veel neus, een iets sneller verdwijnende mousse maar een frisse, lange afdronk. Moratti R.D.M. 2014 Pas Dosé. In dit geval was dat maart 2021: bijna 7 jaar sur lie dus. Een beetje saaie wijn helaas. Iets te lang op de lie? Van de  Cuvée del Angelo 2013 heb ik de datum van dégorgement niet genoteerd, maar de wijn was prachtig. Veel smaak, mooi droog en een krachtige mousse die lang blijft. Ook de Moratti Rosé 2015 Brut Nature heeft een krachtige, stevige mousse. Een complexe rosé met rood en wit fruit en en kruidige afdronk.

Moratti Compilatie pinot nero metodo classico

Ook geproefd…

Ballabio Farfalla Noir Collection № 8 Extra Brut,  Collection № 5 Zero Dosage en Extra Brut Rosé, alle drie 100% pinot nero. Frisse stijl, fijne mousse, mooie zuurgraad.
Alessio Brandolini Brut Nature Luogo d’Agosto (36 maanden sur lie), Pas Dosé I Ger (50 oude stokken, 60 maanden sur lie) en Rosé Extra Brut Note d’Agosto (48 maanden sur lie). Alle drie 100% pinot nero, droog met een verfijnde mousse die niet heel lang nablijft.
Fiamberti Caristoro Extra Brut 2016 en Brut Rosé 2017. Pinot nero in een stevige stijl, wat aan de harde kant, stevige zuren en een frisse afdronk.
Manuelina Dosage Zero 2017 (24 maanden sur lie), 137 Pinot Nero Brut  2017, 145 Pinot Nero Brut Rosé (137 en 145 zijn de namen van de wijngaarden). Mijn favoriet hier de 137, mooi droog, complexiteit, mousse blijft lang. De Dosage zero heeft veel ‘groen’ en een snel verdwijnende mousse. De rosé frisse zuren en ‘snoepjes’ na.
Calatroni Pinot64 2017. 1964 is het jaar dat Luigi Calatroni zijn eerste wijnen zelf begon te bottelen en uitbracht onder het label Calatroni. Romige mousse, mooie zuurgraad, fijne tonen van lie rijping en een frisse afdronk. Poggio dei Duca 2016, pas dosé (48 maanden sur lie). Deze wijn is een ‘cru’ van de beste wijngaard die Calatroni bezit. De fermentatie vond deels (20%) plaats in Oostenrijkse houten 400 liter vaten. Krachtige mousse, mooi droog, kruidig. Cuvée NorEma 2019 Extra Brut Rosé, geschonken uit magnum. Fris, stenige mineraliteit, perzik, citroen. Cuvée Riserva Della Famiglia Rosé 2013 pas dosé (90 maanden! sur lie). Schuimige mousse die redelijke snel verdwijnt. Perzik, framboos, tikje aards. Rijpe rosé met een heel frisse afdronk.
Frecciarossa Extra Brut 2018 (28 maanden sur lie). Veel neus, krachtig, vol, complex, schuimige mousse, lange adronk. Rosé Extra Brut 2018 (15 maanden sur lie). Eveneens een complexe neus en mond en en mooi bittertje in de afdronk. De Carilllo 2020 is geen spumante, maar een Pinot Nero dell’ Oltrepò Pavese. Veel sappig rood fruit, zacht kruidig, mediterrane kruidigheid. Ook de Giorgio Odero 2017 is geen spumante, maar wel een heel mooie wijn. De fermentatie was gelijk aan de vorige wijn, maar de druiven kregen een langere schil inweking en de fermentatie en opvoeding (12 maanden) vonden plaats in eiken vaten. Veel hout in de neus en mond, maar dat is goed in balans met het zoete rode (kersen)fruit. Als laatste proef ik dezelfde Giorgio Odera maar dan uit 2005(!). Rood fruit in de neus, theebladen, hetzelfde zoete kersenfruit, sap, nog heel levendig.
Montelio Costarsa 2019 is de laatste wijn die ik proef deze dag. 10 maanden Frans eiken, half nieuw, half ouder. Lekker sappig, kruidig, spicy.

Oltrepo pinot nero metodo classico ook geproefd compilatie

Een impressie van de walking lunch met heerlijke regionale producten wil ik je niet onthouden…

Oltrepo lunch

Het was een mooie eerste kennismaking met een van de specialiteiten van Oltrepò Pavese: Pinot Nero en de Metodo Classico wijnen. Na een heerlijk diner in Salice Terme rijden we terug naar ons hotel in Rivanazzano. Tijd voor een goede nachtrust, want morgen staan een viertal bijzondere bezoeken op het progamma…

🍇🍷🍴Wil je dat niet missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief, want wordt vervolgd!

Meer lezen over Oltrepò Pavese? Check Oltrepò Pavese op deze website.


Booking.com

#oltrepo