Glooiende heuvels, wijngaarden, palmen en olijven. Slingerende weggetje, slaperige dorpjes en pastel gekleurde huizen. Hermen Jansen* bezoekt voor Anne-Wies.NL tijdens een door het Informatiebureau voor Duitse Wijn georganiseerde persreis diverse wijnhuizen in de Pfalz. Dit keer: Ökonomierat Rebholz in Siebeldingen.

Hansjörg Rebholz behoort tot de beste wijnmakers van de Pfalz – zeg maar gerust van heel Duitsland. Dat zie je niet direct aan hem af. Rebholz is het type ‘een goede buur’: altijd in voor een praatje, met warme basstem en gulle lach. Zo gul als hij is voor de wereld, zo ongenadig streng is hij voor zichzelf. Als zijn vader Hans Rebholz in 1978 overlijdt, staat Hansjörg er op negentienjarige leeftijd plotseling alleen voor.

Druiven
Ökonomierat Rebholz heeft 25 hectare wijngaarden, beplant met 42% riesling, 20% spätburgunder, 13% weissburgunder (‘pinot blanc’), 10% chardonnay, 5% grauburgunder (‘pinot gris’) en 10% diverse andere variëteiten.

Compromisloos streng

Grootvader Eduard en vader Hans Rebholz waren pioniers en visionairs op het gebied van natuur- en terroirgerichte wijnen. Hun gedachtegoed zet Hansjörg voort. Hij transformeert het bedrijf naar biodynamische landbouw. Gaandeweg leert hij zijn eigen keuzes maken, zonder het familiegedachtengoed los te laten. Rebholz: “In het begin was ik was te streng voor mezelf”.  Hij zegt nu te kunnen loslaten, maar zijn verantwoordelijkheidsgevoel is tastbaar. Illustrerend is zijn uitspraak dat hij dit jaar de 45e oogst ‘te verantwoorden heeft’. Dat verantwoordelijkheidsgevoel vertaalt zich in een onbegrensd perfectionisme. Of, zoals hij het zelf noemt: ‘compromisloze strengheid’.

Rebholz legt uit met foto

Wijngaarden
Ökonomierat Rebholz is lid van de Verein Deutscher Präditkatsweingüter (VDP). Naast VPD.Erst Lagen als Arzheimer Rosenberg en Alberseiler Latt, cultiveert het wijngaarden in de VDP.Groβen Lagen Kastanienbusch en Mandelberg in Birkweiler, Im Sonnenschein en Ganz Horn in Siebeldingen en Schäwer in Burrweiler.

Loslaten, het mooiste gevoel

Zichtbaar geïrriteerd is Hansjörg Rebholz als hij spreekt over het arbeidsethos van zijn westerburen. ‘Fransen gaan op vakantie en kijken daarna wel eens hoe de wijngaard er bijligt’. Toch is het Bourgondische Domaine des Comtes Lafon waar zoon Hans – een van zijn tweelingzonen – kennis en ervaring op doet. Niet alleen bij Comtes Lafon overigens. Bij onder meer Weingut Wittmann in Rheinhessen en Weingut Rudolf Fürst in Franken leren de tweeling Hans en Valentin de kneepjes van het vak. Inmiddels treden de Hans en Valentin steeds meer naar de voorgrond en Hansjörg naar de achtergrond. Als ik vraag hoe dat voor hem is, antwoordt hij geroerd: “Als je zo lang zo veel verantwoording gedragen hebt, is loslaten het mooiste gevoel ter wereld. Ik heb zelden zoveel plezier gehad als nu.”

Sekt vraagt kennis en ervaring

Binnen de VDP is Hansjörg Rebholz verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van Sekt. Het Sekt Statut van de VDP maakt onderscheid in VDP.Sekt en VDP.Sekt.Prestige. Beide worden gemaakt volgens de traditionele methode, waarbij VDP.Sekt minimaal 15 maanden sur lattes rijpt en VDP.Sekt.Prestige minimaal 36 maanden. Rebholz: “Voor Sekt is het productieproces bepalender dan de herkomst van de druiven. Kennis en ervaring van het productieproces is onontbeerlijk.” Dat Rebholz het Sekt maken beheerst, bewijst zijn Pi No Gold Extra Brut 2014. De wijn is gemaakt van 90% pinot noir en 10% chardonnay, gefermenteerd en gerijpt op klein hout en na 100 maanden flesrijping zonder dosage gedegorgeerd. De wijn geeft complexe rijpings- en autolysetonen, heeft prachtige zuren, veel power en veel lengte.

Rebholz mousserend met formulier

Vertrouwen in de toekomst

Hansjörg Rebholz kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Niet in de laatste plaats door de jongste generatie. Rebholz: “De jonge generatie begrijpt het principe van geven en nemen veel beter dan mijn generatie”. De nieuwe generatie wisselt kennis en ervaringen uit. Uitdagingen ziet hij vooral in het veranderende klimaat. Het warmer wordende klimaat zorgt voor een eerdere start van de vegetatie, waardoor voorjaarsvorst een groter risico vormt. Ook de beschikbaarheid van water kan in de toekomst tot problemen leiden.

Klimaatverandering = stijlverandering

Toch is Rebholz niet pessimistisch. Klimaatverandering leidt volgens hem tot een stijlverandering, met winnaars en verliezers. Volgens Rebholz is grauburgunder de grote verliezer en weissburgunder de grote winnaar. Weissburgunder heeft voldoende zuren en wordt alleen maar spannender. Ik heb de vergelijking niet gemaakt, maar de Weissburgunders van Ökonomierat Rebholz zijn werkelijk fenomenaal. ‘Weissburgunder’ en ‘fenomenaal’; twee woorden die ik niet eerder samen optekende.

Proefnotities Weissburgunder

Weiβer Burgunder trocken 2022
Weissburgunder van Lössbodem
Pure uitdrukking van weisburgunder, wit fruit, puur en zuiver, vederlicht, verteerbaar

Siebeldinger Weiβer Burgunder vom Muschelkalk trocken 2022
Weissburgunder van Muschelkalkbodem (fossielhoudende kalksteen)
Geconcentreerd, levendig, zoutig, kracht, elegantie, een wijn met veel ‘peper en zout’

Im Sonnenschein Weiβer Burgunder GG 2019
Weissburgunder uit Groβe Lage Im Sonnenschein | Kalksteenplateau
Heel puur, mineraal, bijna rieslingachtige materialiteit, vol fruit en sap, veel potentieel

Mandelberg Weiβer Burgunder GG 2019
Weissburgunder uit Groβe Lage Mandelberg | Muschelkalkbodem (fossielhoudende kalksteen)
Volle aanzet, rond en elegant, eindigend in een zeer lange minerale afdronk. Prikkelend en zoutig. Grote wijn met veel potentieel

Overige proefnotities

Muskateller trocken 2020
Gelber Muskateller
Floraal, groene kruiden, koriander, lychee, cassis. Spannend glas, licht, prachtige zuren, schonend, goede lengte.

Siebeldinger Riesling vom Buntsandstein 2022
Riesling uit de Groβe Lage Ganzhorn | Bondzandsteen
Kruidig en rokerig. Mooi fruit, kruidig, droog, knapperige zuren, verteerbaar, zoutig, lengte.

Birkweiler Riesling vom Rotliegenden 2022
Riesling  uit wijngaard op overgang van bos naar rivier | fijne bodem met rode sedimenten
Kruidige, minerale neus met vuursteen en peper. Mooie balans tussen fruit en zuren. Zoutige, hartig, pakkende structuur met grip.

Rebholz twee wijnen

Ganz Horn Riesling GG 2017
Riesling uit de Groβe Lage Ganzhorn | Bondzandsteen
Complexe open neus, rijp wit en geel fruit en citrusfruit. Rustig, beheerst, complex, geconcentreerd, prachtig fruit, heel elegant, zoutig.

Kastanienbusch Riesling GG 2017
Riesling uit Grosse Lage Kastanienbusch (bovenste deel) | fijne bodem met rode sedimenten
Ongekend krachtig en geconcentreerd, prachtige zuren, heel elegant, oneindige afdronk. Grote wijn.

R Chardonnay 2020
Chardonnay | 100% Barrique, waarvan 45% nieuw
Nog jong en wat gesloten. Bourgondisch, intens, puur, elegant, dichte pakkende structuur, mooie lengte.

R Chardonnay 2015
Chardonnay | 100% Barrique, waarvan 45% nieuw
Idem als de 2020, maar gerijpter en meer open. Vol, pakkend, goede zuren, zoutig

Siebeldinger Spätburgunder vom Muschelkalk 2019
Spätburgunder uit de Grosse Lage Im Sonnenschein | Muschelkalkbodem (fossielhoudende kalksteen)
Kers, rode bes, rokerig, kruidig. Mooi frisrijp fruit, elegant, verteerbaar, peperig. Goede wijn

Im Sonnenschein Spätburgunder 2017
Spätburgunder uit de Grosse Lage Im Sonnenschein | Muschelkalkbodem (fossielhoudende kalksteen)
Complexe neus met kers, braam, nootmuskaat, laurier en tabak. Rijke intense dichte zachte aanzet, gelaagd, prikkelende ragfijne tannines, elegant, gaat maar door. Hele grote wijn.

Compromisloze perfectie, zonder opsmuk

Tijdens de lunch in de sfeervolle binnentuin van het wijngoed valt voor mij alles op z’n plek. Geroosterd vlees van door de tweeling Hans en Valentin geschoten wildzwijn, schalen met door Birgit Rebholz gemaakte kool- en aardappelsalade, warme familiebanden, ongedwongen gesprekken over de grote en de kleine dingen van het leven. Compromisloze perfectie, zonder opsmuk. Dat is de familie Rebholz en dat zijn de wijnen van de familie Rebholz. De wijnen zijn compromisloos precies, diepgaand en onderhoudend. Allemaal zonder een grammetje opsmuk.

Ökonomierat Rebholz aan tafel compilatie

www.oekonomierat-rebholz.com/weingut

De wijnen van Ökonomierat Rebholz worden in Nederland geïmporteerd door Résidence Wijnen / De Gouden Ton.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.

#hermen