Okhuysen Wijnkoperij viert feest. Al 150 jaar staat Okhuysen garant voor prachtige kwaliteitswijnen: een bijzonder lustrum! De door vader Louis en zoon Xavier Kat zorgvuldig geselecteerde wijnen komen inmiddels uit de hele wereld, van klassiek Frankrijk tot vernieuwend Nieuw-Zeeland. Maar de historie begint in Frankrijk. En Haarlem.

Feestelijke opening jubileumjaar 

Aan burgemeester Wienen van Haarlem de eer het feest ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum te openen. Dat doet hij door het sabreren van een magnum fles Limoux. Dit is een van de vier jubileum-wijnen die Okhuysen samen met hun trouwe leveranciers hebben samengesteld. Later proeven we nog de mooie witte jubileumwijn gemaakt door de bekende wijnmaker Jean Marie Guffens en de rode van de hand van de eveneens als topwijnmaker bekend staande Jean-Louis Chave. De vierde jubileumwijn konden we helaas niet proeven. Dat is een bijna zwarte PX uit Montilla Morilles. Deze PX SOLERA 1867 – OKHUYSEN 150TH ANNIVERSARY is een blend van heel oude PX-wijnen en wordt in oktober dit jaar feestelijk op de markt gebracht. In een zeer beperkte oplage, dat spreekt voor zich.

CompositieJubileumWijnen Okhuysen

Jubileumjaar Okhuysen, de activiteiten

  • Op 14 mei vindt een bijzondere theatershow ‘Laveloos, een avond vol wijn‘ plaats over wijn in het DeLaMar Theater. Daar delen o.a. Ann Demeester, Droog Brood, Paul de Munnik, Nicolaas Kley en Youp van ’t Hek hun wijnervaringen die allemaal zeer verschillend zijn. Deze voorstelling was in rap tempo uitverkocht.
  • Op 2 juli vindt de grote lustrumproeverij plaats. Dit keer niet ’tussen de stellingen’, maar in de Kromhouthal in de Amsterdam. Op deze eigentijdse locatie komen circa 50 wijnmakers vanover de hele wereld hun wijnen laten proeven. Ook zijn er foodtrucks en kun je verschillende masterclasses bijwonen.
  • In oktober wordt het jubileumboek ‘Louis Kat, Een man van smaak’ gepresenteerd. In dit boek deelt Louis Kat verhalen en anekdotes die hij in zijn carrière als wijn in- en verkoper heeft meegemaakt. ‘Op pad met een wijnkoper’ is de ondertitel. Ik kijk er nu al naar uit!

Bekijk hier het filmpje over de opening:

Over Wijnkoperij Okhuysen

Deze feestelijke opening van de lustrumfeesten ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de wijnkoperij vindt plaats op een historische plaats: in de winkel in de Gierstraat, de plek waar het 150 jaar geleden allemaal begon. Pers en andere genodigden vieren het openingsfeestje mee. Xavier Kat vertelt kort een en ander over de geschiedenis van het bedrijf. Hoe Josephus Arnoldus Okhuysen zijn wijnhandel start aan de Gierstraat 34 te Haarlem. Over hoe diens zoon H.F.A. Okhuysen (wiens initialen nog immer gekoppeld zijn aan de officiële naam van het bedrijf) het bedrijf groot maakt.

Logo Okhyusen 2

Louis Kat

Maar ook hoe het na de oorlog moeilijk wordt. Er is geen fles wijn meer te koop. Door de verkoop van jenever en oranjebitter houdt Herman Okhuysen het hoofd boven water en langzaam maar zeker weet hij het bedrijf weer op te bouwen met een mooie portefeuille aan kwaliteitswijnen. Louis Kat, die na zijn examen gymnasium eigenlijk moet gaan studeren van zijn ouders, kiest een andere richting en komt in dienst van de het familiebedrijf Okhuysen. Daar begint voor hem het wijnverhaal en zijn liefde voor het vak.

Nieuw tijdperk voor Wijnkoperij Okhuysen

Als Herman Okhuysen, die geen opvolger heeft, er in 1969 voor kiest om het bedrijf te verkopen aan Erven Lucas Bols wordt Louis Kat aangesteld als directeur. Die voelt zich echter in de nieuwe situatie niet thuis. Alles veranderde immers: de (wijn)cultuur, het specialisme. In 1976 kan Louis Kat het vertrouwde bedrijf tot zijn grote vreugde ‘terug’ kopen en in ere herstellen. Dat doet hij samen met zakenpartner Wim Beelen. Een nieuw tijdperk is aangebroken voor Wijnkoperij Okhuysen. Er wordt weer alleen rechtstreeks bij de boer gekocht en iedere wijn moet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij aan het product stellen. Compleet onbekende wijnstreken worden ontgonnen en prachtige samenwerkingen komen tot stand.

“Met vele wijnboeren uit deze tijd werken wij nog altijd samen, mits de nieuwe generatie minstens dezelfde kwaliteiten bezit als de oude en de geproduceerde wijnen nog altijd passen bij de ‘Okhuysen-stijl”.

Xavier Kat

In 1999 vraagt Louis Kat zijn zoon Xavier, destijds woonachtig in Frankrijk en al vijf jaar actief in de wijn in Bordeaux, om bij het bedrijf te komen. “Toen merkte ik dat er ook goede wijn bestaat die niet uit Bordeaux komt”, lacht Xavier. Vader en zoon Kat zetten samen het bedrijf voort en Wim Beelen neemt afscheid. Na een lange en intense samenwerking met zijn zoon neemt ook Louis Kat op 10 juni 2012 formeel afscheid van Okhuysen, maar hij is nog steeds betrokken bij zíjn Okhuysen. Vader en zoon blijven hun gezamenlijke ambities realiseren.

“Okhuysen is verder gegroeid en verbeterd, maar tegelijkertijd is er een ding hetzelfde gebleven: alles draait om onze klanten, om wijn en om kwaliteit, waaraan wij nooit concessies doen”.

Website Wijnkoperij Okhuysen: klik hier

Uitgelichte foto: Mariëlle Penrhyn Lowe.