Nieuw bij Wijnkoperij De Gouden Ton: de mousserende wijnen van Nyetimber, de pionier op het gebied van English sparkling wine. 

Nyetimber, de wijngaarden

Nyetimber bezit negen wijngaarden in West Sussex, Hampshire en Kent. Bij elkaar zijn ze goed voor zo’n 220 hectare. Net als in de Champagne kom je ook hier veel krijt tegen in de bodem, afgewisseld met zand. De wijngaarden liggen op beschutte plekken en zijn op het zuiden gericht. De gematigde temperaturen zorgen voor een langzame, geleidelijke rijping van de druiven, waardoor de delicate aroma’s en knisperende zuren behouden blijven. Het samenspel van bodem, klimaat, druivenrassen en de wijnmaker zorgt voor een ongeëvenaarde kwaliteit. Ook champagnehuizen zien de potentie van Engeland; een aantal ervan heeft daar zelfs al wijngaarden gekocht.

Al 30 jaar lang heeft Nyetimber maar één missie: de beste Engelse mousserende wijn maken, een die kan wedijveren met de allerbeste ter wereld.

Beste Blanc de Blancs

Het wijndomein kent een rijke geschiedenis, die begon in 1086 toen het landgoed werd genoemd in het Domesday Book. Pas 900 jaar later, in 1988, werden de eerste wijnstokken – chardonnay, pinot noir en pinot meunier – geplant door het Amerikaanse echtpaar Stuart en Sandy Moss. Dat bleek een slimme zet, want hun eerste ‘vintage’ werd bejubeld en bekroond met de titel ‘Beste Blanc de Blancs’. Eric Heerema, huidige eigenaar en CEO, is sinds 2006 de drijvende kracht achter Nyetimber en streeft ernaar mousserende wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te produceren. In de jaren die volgden, won Nyetimber nog meer (internationale) prijzen, een bevestiging van de topkwaliteit van deze bubbels.

Het gezicht van Nyetimber is de Nederlandse eigenaar, Eric Heerema, die het wijnhuis in 2006 overnam van het Amerikaanse echtpaar. In de wijnkelder wordt hij bijgestaan door de wijnmakers Cherie Spriggs en Brad Greatrix.

Nyetimber’s successen

Niet alleen de bubbels vallen in de prijzen, ook hoofdwijnmaker Cherie Spriggs werd in 2018 bekroond met de titel ‘Mousserende Wijnmaker van het Jaar 2018’. Een dubbele overwinning, want ze is de eerste vrouwelijke wijnmaker die deze prijs in de wacht sleept én de eerste buiten de Champagne. Een topprestatie. De wijnmakers van Nyetimber hebben al heel wat succesnummers op hun naam staan. Ze waren namelijk de eersten die een Engelse mousserende wijn maakten van de drie beroemde druivenrassen uit de Champagne, te weten: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Ook waren zij de eersten met een ‘single vineyard’ mousserende wijn, de Tillington.

Vier Nyetimber wijnen bij Wijnkoperij De Gouden Ton

Er zijn per direct vier mousserende wijnen beschikbaar: de Nyetimber Classic Cuvee MV, de Nyetimber Rosé MV, de Nyetimber Blanc de Blancs en de Nyetimber Tillington Single Vineyard.

Bron: persbericht Wijnkoperij De Gouden Ton

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!