Kaas met zeewier, chocolade-kaasrepen, zachte fruitrepen, koperen fonduepannen, olijven in een knapperig jasje, theecups voor je nespresso-apparaat, peppadews met hummus, pasta met ei en algen en ‘Naturella met Carob’….. de jury had het moeilijk om uit deze diversiteit aan producten één winnaar te kiezen. Wie wint de Noviteitenprijs Foodspecialiteitenwinkels 2016?

Noviteitenprijs Foodspecialiteitenwinkels 

Op 26 en 27 september 2016 vond de jaarlijkse Vakbeurs Foodspecialiteiten in Expo Houten plaats. Deze beurs is hét business-event voor ondernemers op het gebied van kaas, noten, delicatessen, wijnen en alle andere foodspecialiteiten in de ruimste zin des woords. Ruim 5600 bezoekers, waaronder winkeliers, traiteurs, cateraars, horecaondernemers en inkopers van grotere ketens bezochten de stands van de ruim 200 exposanten. De Noviteitenverkiezing is een spannend onderdeel van deze beurs.

Noviteitenprijs

Onder een noviteit wordt verstaan een nieuw product/concept dat na 1 januari 2016 op de markt is geïntroduceerd. Het product mag geen herintroductie zijn van een al eerder bestaand product. Een nieuwe verpakking is dus volgens de criteria geen noviteit. Een reeds bestaand product dat via een vergaande innovatie vernieuwd is, kan wel als ‘noviteit’ worden aangemerkt.

De vakjury voor de Noviteitenprijs

Het juryteam bestond dit jaar uit Felix Wilbrink (culinair journalist bij De Telegraaf), Puck Kerkhoven (freelance culinair journalist bij o.a. Algemeen Dagblad en diverse regionale kranten), Ad Kuyten (verkocht onlangs zijn foodspecialiteitenwinkel in Eersel) en ondergetekende, Anne-Wies van Oosten, eigenaar Food&Wine-website Anne-Wies.nl. De laatste twee zijn beiden tevens lang bestuurslid geweest van de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland. Aan ons de mooie taak de inzendingen te beoordelen op criteria zoals originaliteit, nieuwswaarde, toepasbaarheid, verkoopbaarheid, verkoopverhaal en toegevoegde waarde voor winkelier en consument. Superleuk om te doen. Maar wat moeilijk weer!

vbfjurering Noviteitenprijs Foodspecialiteitenwinkels Foodspecialiteiten

Doner van granaatappel Beste Noviteit 2016

Na wikken en wegen, proeven en praten, overwegen en overleggen is Doner van granaatappel en pistache van De Notenbeurs tot de Beste Noviteit van 2016 gekozen. “De vakjury beoordeelt het als een schitterend product voor het oog en een absolute toevoeging aan de kaas- of vleesplank. Het afsnijden van de doner geeft een beleving. “Een tikje meer frisheid van de granaatappel zou het nóg lekkerder maken”, alsdus jurylid Puck Kerkhoven. Het product van Turkse origine is een mooie toevoeging aan het assortiment van de foodspecialiteitenwinkels.” De winnaars kregen uit handen van Felix Wilbrink en Puck Kerkhoven een fraaie oorkonde uitgereikt. “Ik ben bijzonder vereerd met deze prijs”, aldus Arjon Stalenhoef van De Notenbeurs, die het product op een markt in Istanbul ontdekte.

vbfdonner

 

A2A2 Kaas Beste Kaasnoviteit 2016

Naast de Beste Noviteit werd ook de ‘Beste Kaasnoviteit 2016’ uitgereikt. Deze prijs viel te beurt aan Kaashandel Remijn met het product A2A2 Kaas, kaas gemaakt van de melk van koeien met het A2A2-gen. “De kaas kan gegeten worden door mensen met een koemelkallergie. Dit is al een fenomeen in Australië en Nieuw-Zeeland, maar in Nederland nog bijna onbekend”.

vbfkaasprijs

Peter Verweij (Kaashandel Remijn) legt, geflankeerd door juryleden Puck Kerkhoven en Felix Wilbrink, uit wat er zo bijzonder is aan hun A2A2-kaas

De ‘Godfather prijs’

Tot slot reikte de vakjury spontaan een speciale prijs uit aan Canolli: de merknaam achter een product naar de originele Italiaanse cannoli. “We schrijven onze bedrijfsnaam expres ‘fout’ omdat we ‘cannoli’ niet als merknaam kunnen voeren”, legt de eigenaar later uit. “En het geeft in elk geval leuke reacties!” Cannoli is volgens de ‘letter der wet’ geen noviteit, maar zó lekker en smaakvol! De vakjury omschrijft het als ‘een product waar iedereen blij van wordt’. Tijdens het uitreiken van deze oorkonde halen Felix en Puck een scène aan uit een film die iedereen zich wellicht nog kan herinneren. The Godfather: ‘Leave the gun. Take the cannoli‘. De je blij wordt van cannoli’s  blijkt uit de vrolijke gezichten als na de prijsuitreiking de cannoli’s van Cannolli worden gepresenteerd,  begeleid door een glas prosecco.

vbfcannoli

Tijdens deze verkiezing kwamen veel leuke, lekkere en nieuwe producten voorbij. Maar op de beursvloer zelf ontdekte ik nog veel meer heerlijkheden. De komende weken laat ik die op deze website de revue passeren. Wil je niets missen? Schrijf je dan hier op mijn homepage in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

LINKS:

Meer over de foodspecialiteitenwinkels, deze vakbeurs en de wedstrijden vind je hier 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!