NOTK…? Waar staat dat voor? Restaurant NOTK is meer dan een ‘gewoon’ restaurant, het is een concept waar alles draait om… wijn! Na een jaar geopereerd te hebben onder de vleugels van het Supernova Hotel in Rotterdam, is NOTK nu op een nieuwe locatie in deze stad te vinden: het gezellige Deliplein op Katendrecht. Ter gelegenheid daarvan werd een aantal wijnjournalisten en andere gasten uitgenodigd om kennis te maken met het vernieuwende concept. Caroline Cocheret* schoof aan voor Anne-Wies.NL.

Enoteca NOTK is meer dan alleen een restaurant, het is een concept waar alles draait om wijn. Het wordt gerund door twee gedreven en geroutineerse sommeliers, Thomas Traa en Lukas Wiegman. De laatste heeft zeer recentelijk het Nederlands Kampioenschap voor sommeliers, de Trophee Henriot, gewonnen. Met de wijnkennis zit het dus wel goed!

NOTK staat voor…

“NOTK [enoˈtɛka], een plek die letterlijk “opslagplaats van wijn” betekent. Maar voor ons klinkt het ook een beetje als biblioteca, een opslagplaats van kennis. In NOTK combineren wij onze passie voor wijn en onze passie voor het delen van onze kennis over wijn”

Eerst de wijn

Wat NOTK zo bijzonder maakt, is dat het initiatief voor de gerechten niet bij de chef ligt, maar bij de sommeliers: er wordt naar de wijnen toe gekookt. De wijnen zijn dus altijd het uitgangspunt.  De sommeliers hebben wijnen in gedachten waarbij Jurgen Elenbaas de voor- en hoofdgerechten bedenkt, en Sanne Traa de desserts. Veel van de wijnen worden door de heren zelf geïmporteerd. Gasten hebben de keuze uit het sommeliersmenu met – uiteraard – bijpassende wijnen of je bestelt een aantal (kleine) gerechten voor een shared diner.

NOTK: de kennismaking

Na binnenkomst wordt een glas witte Bourgogne ingeschonken van Domaine Baillot. Een wat atypische Bourgogne met weinig houtrijping en heel veel frisheid. Al snel komen de eerste gerechten op tafel die zijn bedoeld om te delen. Er zijn oesters, schelpen met kruidenolie en jonge knoflook. Brioche met praamham en uienjus en brioche met ricotta en rabarber. Daarbij wordt een rosé van Rimauresq uit de Provence geserveerd. Een rosé met voldoende complexiteit om bij de verschillende gerechten te passen.

NOTK gerechtjes en wijn 1
Als hoofdgerecht wordt een risotto van parelgort met asperges geserveerd. Dat wordt gecombineerd met een rode Etna Rosso van Scilio. We sluiten af met een magnolia cakeje met sinaasappel sorbetijs en een Riesling auslese van Hermann Ludes. Die is niet te zoet en daarom een uitstekende begeleider van de frisse smaken in het nagerecht.

NOTK gerechtjes en wijn 2

Na deze avond is er geen andere conclusie mogelijk:
NOTK is een prettige plek, waar goed wordt gekookt
en waar de wijnliefhebber heerlijk kan genieten.

notk-rotterdam.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline