Alexandra Manouskis, eigenaresse van Nostos Winery,  is met haar partner Afshin Molavi even in Nederland. Reden voor een proeverij bij Grieksewijnen.com in Maasdam.

foto gr

Rhône-stijl

Als jongetje van 11 wordt de vader van Alexandra, Theodore Manouskis,  door zijn moeder op de boot gezet om de oceaan over te steken  op zoek naar een betere toekomst. Hard werken en doorzettingsvermogen brengen hem die betere toekomst. In 1984 besluit hij terug te keren vanuit Amerika naar zijn geboorteplaats in Kreta met het doel ‘iets’ te doen voor en met het land waar zijn ‘roots’ liggen. Wijnliefhebber als hij is besluit hij een wijngaard aan te leggen maar van het maken van wijn heeft hij weinig verstand. Hij huurt wereldwijd specialisten in die hem helpen de juiste terroir te vinden voor de juiste druivenstokken en dat blijken voornamelijk druivenrassen te zijn die in de Rhône groeien: syrah, grenache, mouvèdre en roussanne.

De dochter

In 1993 plant Theodore zijn eerste stokken. Wat toen twee hectare waren zijn er nu, in 2014, dertien. Dochter Alexandra staat inmiddels aan het roer. Na haar studie in Washington D.C. verhuist ze naar New York maar het leven daar wordt haar al snel te ‘plastic’. Ze verhuist naar de geboortegrond van haar vader, Kreta, waar ze tot dan slechts haar vakanties heeft doorgebracht. Na wat omzwervingen ontdekt ze waar haar hart echt ligt: de wijngaard. Ze wil wijn maken die de unieke terroir van het gebergte Lefka Ori tot uitdrukking brengt. Dit gebergte, in het westelijk deel van Kreta, is volop begroeid met planten en kruiden als rozemarijn, lavendel, salie, tijm en kamille, die iets speciaal geven aan hun wijnen.

foto gr 2

De wijnen

De rosé Nostos PINK 2013 staat als eerste op de proeftafel, gevolgd door Alexandra’s 2010 en 2008, de laatste uit karaf. Van de Nostos Grenache laat Afshin ook twee jaargangen proeven: 2010 en 2007, voordat hij overgaat naar het  ‘flagship’ van Nostos: Manousakis Nostos 2008. Manousakis betekent overigens narcis en de 3 narcissen op de capsule staan voor de drie dochters van Theodore. Als sluitstuk proef ik de Nostos Syrah 2010. Hoewel ik alle wijnen prachtig vind zijn mijn toppertjes de Grenache en Syrah, beiden 2010. Hoewel… die Alexandra’s 2010 mag er ook wel zijn. Is 2010 mijn jaar?

naamloos