Joehoe! Midweekje Londen is geboekt! Walhalla voor foodies! Ottolenghi here we come again! Nu alvast een beetje voorpret door deze blog die ik eerder plaatste. Nomnomnom….
De keuken van Ottolenghi
De kookboeken van Ottolenghi zijn razend populair. ‘Plenty’ en ‘Ottolenghi Het Kookboek’ zijn ook mijn favorieten. Vanavond eten wij in zijn restaurant in Soho, Londen: NOPI.Hoewel de keuken van de Brits-Israëlische Yotam Ottolenghi ook vlees en vis bevat, zijn groenten en granen heel belangrijk, zo niet het belangrijkst. Samen met zijn zakenpartner, de Palenstijnse chef-kok Sami Tamimi bezit Ottolenghi in Londen een aantal delicatessenwinkels waar je zijn gerechten kunt afhalen. NOPI is het eerste echte restaurant, waar Chef Scully Ramael de scepter zwaait in de keuken. Er is een ‘Upstairs‘ en een ‘Downstairs‘. Wij kiezen voor het laatste: aanschuiven aan grote tafels met zicht op de open keuken.
Mee-eten in de keuken van Ottolenghi
Onze tafelgenoten komen uit Zweden, Engeland en ons eigen Nederland. De tafel is breed en opgesierd met een grote vaas bloemen dus echt contact met hen hebben wij niet. Maar het geeft wel een heel gezellige sfeer, mede doordat het lijkt of je echt bij de keuken bent betrokken. Langs een wand staat een stellage waarin, naast de bekende kookboeken, de voorraad van de keuken staat. We zien zakken met kruiden, flessen olie, allerlei weckpotten met ingemaakte groenten en fruit, blikken bonen en ga zo maar door. Of je bij vrienden in de keuken mee-eet. Leuk!
Het menu: ‘dishes to share’
We kunnen kiezen uit ‘Nibbles, Mains, Starters/Dishes to share, en Sides’. We delen graag dus bestellen enkele ‘Dishes to share‘. Omdat ik met mijn vegetarische dochter ben bestellen we uitsluitend de vlees- en visloze. Hoe lekker kan dat zijn! En wat heerlijk voor mijn dochter om zo’n ruime keuze te hebben!
‘Intriguing’ wijn
We hebben waanzinnig lekker gegeten! Mooie, pure smaken en verrassende combinaties en structuren. Over de wijnen zijn we iets minder te spreken. Veel wijnen zijn per glas te bestellen, maar wellicht koos ik niet de juiste? De “Bois du Blanc et Tais-Toi, L’Etranger‘ uit de Languedoc bijvoorbeeld komt wat geoxideerd over. ‘Organic Grenache Blanc from three wine fanatics. Intriguing, interesting and full of spirit’ lees ik op de kaart. Bij navraag blijkt hij uit 2011 te zijn dus dat zou zijn (te) rijpe karakter kunnen veroorzaken. Overigens krijgen wij direct een ander glas aangeboden als men onze twijfel ziet. Maar dat slaan we af. We vinden hem toch wel ‘intriguing‘.
Tot slot nog even dit…
LINKS:
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Meer over Ottolenghi: bezoek RIJKS restaurant
Een wijn-spijstip met de burrata van Ottolenghi: Italiaans tafelen
De kookboeken van Ottolenghi koop je o.a. bij Bol.com
(Eerder gepubliceerd in oktober 2014)
[…] van vier succesvolle deli’s & restaurants in het centrum van Londen. In 2011 opende hij restaurant NOPI in Soho waar de smaken van Ottolenghi’s Israëlische keuken samenkomen met de Maleisische wereld van […]