Op zondag 25 mei 2025 vond de finale van het Nederlands Kampioenschap Blindproeven plaats op Landgoed Dijnselburg in Zeist. Twintig teams, elk bestaande uit vier proevers (optioneel aangevuld met een coach), namen deel aan deze jaarlijkse proefcompetitie, georganiseerd door Nijhuis Consultancy & Services.

De wedstrijd is onderdeel van het Concours Le Vin en Direct en vormt tevens de nationale kwalificatieronde voor het Wereldkampioenschap Blindproeven, georganiseerd door La Revue du vin de France, op 3 en 4 oktober in Fort des Rousses (Jura, Frankrijk).

Brabantse teams aan kop

De winst ging dit jaar naar Brabantse Wijnsociëteit 1, bestaande uit Berry Marinussen, Maarten Drop, Liselotte Brouwers en Peter van den Besselaar. Na een tweede plaats in 2024 wisten zij dit jaar de hoogste eer te behalen en mogen zij Nederland vertegenwoordigen op het WK.

De tweede plaats werd behaald door team Extra Brut, met Juliette en Maxime Zandbergen, Jesper Moonen, Nadien de Visser en Kim Bruggink. Geen onbekenden in het deelnemersveld: Extra Brut was in twee eerdere edities al winnaar van het NK en bewees ook dit jaar opnieuw tot de absolute top te behoren.

Brabantse Wijnsociëteit 2, de kampioenen van vorig jaar, eindigden dit keer op de derde plaats. Het team van Eric Hoepelman, Martijn de Groot, Willem Jan Withagen en Rob van Kalmthout verdedigde hun titel met verve en blijft meedoen in de top.

Opvallend is dat zowel de nummer één als de nummer drie uit dezelfde wijnproefclub komen: de Brabantse Wijnsociëteit. Binnen deze club heerst een gezonde onderlinge competitie, wat zichtbaar bijdraagt aan het hoge niveau van beide teams.

NK blindproeven teams

De wedstrijd

De finale vond plaats in de kapel van Landgoed Dijnselburg. Elk team kreeg twaalf wijnen blind gepresenteerd en diende per wijn het druivenras, het land van herkomst, de regio/appellatie en het oogstjaar te bepalen. De puntentelling was identiek aan die van het WK, met een maximum van 23 punten per wijn. Elke deelnemer beschikte over drie proefglazen (Spiegelau Definition) en een waterglas. De wijnen werden geserveerd vanuit karaffen, met per ronde duidelijke instructies van de organisatie over het moment van proeven.

Na het proeven van de laatste wijn kregen teams nog vijftien minuten om hun wedstrijdformulier in te vullen. Gebruik van mobiele telefoons, boeken of eigen aantekeningen was niet toegestaan. Coaches mochten niet proeven en ontvingen geen proefglazen.

NK blindproeven 2025 zaal

Het proeven: bekende klassiekers en onverwachte wijnen

Conform traditie bevatte de selectie zowel klassieke als verrassende wijnen, geheel in lijn met Fred’s motto: “Always expect the unexpected”. Bekende druiven uit minder bekende regio’s (en andersom) zorgden voor de nodige uitdaging. De meeste wijnen waren monocépages of klassieke blends afkomstig uit bekende wijngebieden.

Hoog niveau en brede belangstelling

Het NK geldt als dé plek waar de crème de la crème van de Nederlandse wijnproevers zich laat zien. Zowel doorgewinterde professionals als getalenteerde amateurs nemen jaarlijks deel, waarbij de onderlinge competitie sportief en stimulerend blijft. De belangstelling is inmiddels zo groot dat voorrondes noodzakelijk zijn geworden om deelname aan de finale te bepalen. Dit jaar deden de tien best geplaatste teams van 2024 mee, samen met de negen besten uit de voorrondes en het team Le Bouchon, dat vorig jaar tweede werd op het WK en een wildcard kreeg.

Pers, jury en randprogramma

Ook de wijnpers was opnieuw vertegenwoordigd aan een eigen tafel, met Kazumi Uejo (Dutch Wine Apprentice), Sjoerd Kist, Natasa Salaji (Moj Kroatie), Dijana Grgic (Vinum.In) en ondergetekende voor (Anne-Wies.NL). Buiten mededinging konden wij zelf ervaren hoe hoog het niveau van de wedstrijd ligt.

NK blindproeven perstafel

De perstafel met vlnr: Kazumi Uejo, Angelique Meulendijks, Sjoerd Kist, Dijana Grgic en Natasa Salaji.

De jury bestond uit Charlotte van ZummerenMagda van der Rijst en Fred Nijhuis en was verantwoordelijk voor de beoordeling en einduitslag.

Na de wedstrijd presenteerden diverse partners hun producten, met o.a. wijnen uit Ribera del Duero en Kroatië en bier uit Maastricht. Culinaire bijdragen kwamen van Restaurant Céline (Nieuwegein), Kaasfort Amsterdam en Thijs Jansen Wildproducten. Arditi zorgde voor koffie, Acqua Panna en SanPellegrino voor water. Partners als Le Vin en Direct, Catawiki, SDEN, Coravin, Pitch PR, Gault&Millau, de Wijnacademie en Perswijn maakten wederom het verschil, evenals de inzet van Mis en Place voor de uitvoering.

Prijsuitreiking en vooruitblik

Om 17:30 uur volgde de prijsuitreiking, voorafgegaan door het zogeheten ‘demasqué’, waarin de identiteit van de geproefde wijnen werd onthuld. Naast de hoofdprijs van € 3.000 en de andere prijzen werden ook diverse extra cadeaus, waaronder wijnboeken, uitgereikt aan de deelnemers.

Volgende editie

De volgende editie van het NK Blindproeven staat gepland voor eind mei 2026. Geïnteresseerde teams kunnen zich via de officiële website aanmelden: www.fred-nijhuis.nl/nk-blindproeven/

Organisatie en partners

Het NK Blindproeven wordt georganiseerd door Fred Nijhuis/Nijhuis Consultancy & Services, met ondersteuning van o.a. Karin Horseling, Claire Mumford en Thim Vernooij. De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door tal van partners, waaronder Le Vin en Direct (premium partner), Wine in Moderation.eu/KVNW, Landgoed Dijnselburg, SDEN, Catawiki, De Wijnacademie, Arditi, Ribera del Duero & Amsterdam Uncorked (Pitch PR), Memo Clips, Rioja en Symington’s (Alice Bown Agency), JRE, Perswijn, Coravin, Carl Siegert, Alliance Gastronomique, Fotostudio Ingrid Driessen, Peter Klosse, Thijs Jansen, SanPellegrino/AcquaPanna, Rest. Céline,  Kaasfort Amsterdam, Gault&Millau, Duits Wijninstituut, Thijs Jansen, Mis en Place, Stadsbrouwerij Maastricht, Marielle Beukers, Niels van Laatum, Corné van Nijhuis, Dijana Grgić/Vinum.In

* Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier alle artikelen van Angelique.

#AngeliqueMeulendijks