Bij Brasserie van Baerle te Amsterdam vond een interessante proeverij plaats over en met Nizza DOCG wijnen. De organisatie was in handen van het wijntijdschrift Perswijn; de presentatie werd verzorgd door Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn. Ed Carper* was erbij.

Nizza Monferrato, de naamgever van de DOCG, is een gemeente in de provincie Asti in de Italiaanse regio Piëmonte, ongeveer 60 km ten zuidoosten van Turijn en ongeveer 20 km ten zuidoosten van Asti. De wijnen komen uit het Monferrato gebied rondom Asti, een streek met warme zomers en koude winters. De meeste wijnen van de barbera druif komen onder de appellatie ‘Barbera d’Asti’. Nizza echter is een heel eigen gebied, een appellatie binnen een appellatie. Nizza DOCG wijnen kunnen komen uit 18 gemeenten.

Nizza Monferrato - google maps

Nizza Monferrato – google maps

De barbera druif is in de 18e eeuw geïntroduceerd in het gebied en het is de derde blauwe druif van Italië. Kenmerken: Veel zuur, donker van kleur, fruitig, rode kersen en specerijen, hoog alcohol, kan houtrijping goed verdragen.

Nizza DOCG

In 2002 werd in Italië de Associazione Produttori del Nizza opgericht met als doel ‘Barbera d’Asti Superiore Nizza’ te beschermen en te promoten. Dat leidde in 2014 tot de nieuwe, specifieke beschermde oorsprongsbenaming ‘Nizza DOCG’. Tegelijk werd ook de ‘Riserva’ officieel erkend binnen de DOCG én werd de mogelijkheid geschapen om de wijngaard van herkomst van de druiven te vermelden. Nizza Vigna staat voor single vineyard barberea wijnen.In 2018 is men begonnen met het definiëren van de Nizza-wijngaarden, door het hele gebied in kaart te brengen en de specifieke percelen te identificeren die op het etiket worden vermeld als UGA (Unità Geografiche Aggiuntive, de aanvankelijke benaming, op sommige etiketten nog terug te vinden) of MGA (Menzioni Geografiche Aggiuntive, de benaming die tegenwoordig wordt gebruikt).  Inmiddels zijn er 82 producenten in die Nizza DOCG wijnen produceren.

Het terroir van de DOCG Nizza wordt gekenmerkt door vier belangrijke zones met verschillende bodems en verschillende klimatologische omstandigheden, die duidelijk waarneembaar zijn als de wijn in het glas komt.

Nizza DOCG: De bodems

De eerste zone is zanderig, wat resulteert in een lage vruchtbaarheid en weinig organisch materiaal. Dit betekent dat de wijnen minder (kleur)intensiteit hebben (paarsrood), minder structuur, en dat ze fijne en elegante aroma’s en geuren hebben.

De tweede heeft bodems van zand, zandhoudende klei en leem. De wijnen hebben een gemiddelde intensiteit en kleurtoon (intenser paarsrood neigend naar robijnrood), een gemiddelde structuur en eveneens fijne en elegante aroma’s en geuren.

De derde soort wordt gekenmerkt door bodems van leem en klei. Over het algemeen hebben de wijnen van deze bodems een goede kleurintensiteit (robijnrood) en uitstekende aroma’s die vaak intens zijn. Deze wijnen hebben een krachtige structuur en zijn geschikt om te rijpen, want ze vragen wat meer tijd.

De laatste, ook met zanderige kleibodems en klei-leembodems, zijn ontstaan uit grove maritieme afzettingen. De wijnen ervan hebben een gemiddelde intensiteit en kleur, een goede structuur, en fijne en elegante aroma’s en geuren.

 

Foto: ilnizza.net

Enkele eisen voor de Nizza DOCG

  • De wijn moet voor 100% van barbera druiven zijn gemaakt.
  • Expositie van de hellingen zuidwesten, zuid en zuidoosten in 18 gespecificeerde dorpen.
  • Wijnstokken op bedrading gesnoeid volgens Guyot of Cordon, minimaal 4000 stokken per ha.
  • Maximaal rendement voor Nizza en Nizza Riserva is 7 ton per ha en voor Nizza Vigna en Nizza Vigna Riserva 6,3 ton per ha.
  • Rijping Nizza an Nizza Vigna 18 maanden na 1 januari na de oogst waarvan minimaal 6 maanden eikenhouten vaten.
  • Rijping Nizza Riserva en Nizza Vigna Riserva: 30 maanden na 1 januari na de oogst waarvan minimaal 12 maanden in eikenhouten vaten.
  • Minimum alcoholgehalte is 13% voor Nizza en Nizza Riserva en 13,5% Nizza Vigna en Nizza Vigna Riserva. Alhoewel het vaak al start bij 14,5%.
  • Minimum droge extractie van 26 gram per liter. Minimum totaal zuur is 5 gram per liter.

 

Nizza wijnflessen en Ronald de Groot

Nizza DOCG, de proeverij

1) Tenute Neirano, Nizza docg “Neirano” 2020
Rood fruit en vanille in de neus, hoog zuur, stevige tannine, veel smaak, hoogte en lengte, niet te zwaar, de alcohol is wel goed merkbaar.

2) Bersano, Nizza docg Cremosina, 2019 
Er wordt groot Slavonisch eiken gebruikt. Meer vanille en toast in de neus, het fruit is iets rijper en is ook ronder, zuur, alcohol wat meer geïntegreerd.
Vindorado

3) Bianco Angelo , Nizza docg, Bricco Cova, 2019
Ook wat zwoel alcohol (16,5) brand wat meer volle wijn met lengte en body.
Vinologi wijnen

4) Cascina La Barbatella Nizza docg, La Vigna dell’Angelo, 2019
Wat frissere wijn, hoge zuren, rood fruit, best wat tannine wel zacht lengte ondanks de 12-16 maanden barrique is het een wat lichtvoetigere wijn. Echt mooie wijn!
Margaret Wines

5) La Gironda S.S. di Galandrino S. EC,  Nizza docg, Le nicchie, 2019
Een wat zwoelere neus iets straffe tannine medium(+) zuur wat grovere wijn beetje aards.
Wine & Spirits – Gastrovino

6) Cascina Giovinale, Nizza docg, Ansèmma, 2016
Rijper fruit, chocola, vijgen en vanille in de neus goede balans, stevige wijn met lengte. Kan nog ouderen.

7) Michele Chiarlo, Nizza docg Cipressi 2020
Sappig goede zuren en wat fris rood fruit en kruidig tannine is flink maar niet te hard. Mooie wijn!
Villa Fattoria

8) Malgrà Nizza docg, Gaiana, 2019
Geurige aardse wijn met paddenstoelen, beetje zwavelachtig, aparte wijn, reductief, niet mijn wijn.

9) Tenuta Olim Bauda, Nizza docg Riserva, Bauda 2019
30 maanden in grote vaten, mooie neus van rood fruit en vanille, veel smaak, vanille, rode bessen en wat kruidigheid, goede zuren, tannine stevig maar zacht, hoog alcohol (15,5%) stevige wijn met veel lengte.
Les Généreux

10) Prunotto Srl, Nizza docg Riserva, Costamiole, 2018
Zwoel rood fruit in neus vanille, kokos en kruidnagel, drogend maar zachte tannine, volle wijn.
Activin

11) Isolabella della Croce Nizza docg, Augusta 2017
Wat ingetogen vanille en rood fruit en kruidig, krachtig, goede frisse wijn (7,47gr zuur) iets drogend in de afdronk. Mooie wijn.
Advinum

12) Cascina Garitina di Gianluca, Morin, Nizza docg, 900 Riserva, 2015
Rood en wat donker fruit en vanille en toost in de neus. Stevige tannine best hard, mag wel meer lucht hebben, stevige wijn, moet nog wat ouderen.

Meer over de Nizza DOCG vind je op ilnizza.net

 

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook