Vorige week is een nieuwe wijnbar geopend in Amsterdam: de IJcatcher. In een glazen paviljoen meteen aan het IJ met een super mooi terras aan het water. Voor Anne-Wies.NL was Jennifer Jernberg bij de opening.

Met de tram reizen we  naar de gloednieuwe IJcatcher wijnbar dat voor het muziekgebouw ligt. Het is een stralende dag dus het glazen paviljoen blinkt in de zon. We worden hartelijk ontvangen door Mario en Diederik van Croatiangrapes.com. Ook treffen wij daar Ipo van de  IJcatcher.nl die verwoede pogingen doet om alle oesters op tijd open te krijgen.

IJcatcher terras

Het idee van de IJcatcher is het geven van wijnproeverijen met bijpassende hapjes. Ondertussen kan je luisteren naar de verhalen over oud Amsterdam, maar ook gaat de reis verder door Europa en zelfs over de hele wereld, van Californië tot Japan en van India en Indonesië tot Kroatië en Georgië.

IJcatcher Wijnproeverij aan het IJ

Vandaag proeven  we 6 wijnen die allen afkomstig zijn uit Kroatië, maar dat is niet altijd zo. De wijnproeverijen wisselen continue en het is een verrassing wat er op het menu staat.

IJcatcher compilatie

Francesca

We beginnen met een mousserende rosé gemaakt van de blaufränkisch druif uit het oosten van Kroatië. Heel erg fruitig met veel frambozen. Als ik er een stukje alp blossom kaas met blauwe bloemetjes bij eet van fromagerie L’Amuse, verandert de smaak compleet. Opeens verdwijnen de frambozen en komt er een serieuzere bubbel tevoorschijn.

Dika – grasevina

Daarna volgt een witte wijn uit het Chablis van Kroatië. Net als in Chablis lag er in Slavonië vroeger een binnenzee die veel kalk en schelpen in de bodem heeft achtergelaten. Het resultaat is een frisse wat zilte wijn die perfect past bij de oester die Ipo aan ons serveert. De heerlijke oesters zijn afkomstig van de oesterij.

Medea

De derde witte wijn is de Medea, genoemd naar de heks Medusa uit de Griekse mythologie. Een wat vollere kruidige wijn uit Istrië.

Ik ga natuurlijk niet alle verhalen verklappen maar deze wil ik je niet onthouden:
Weet je wat de volgende uitdrukking betekent: “ Wijn na bier geeft plezier en bier na wijn venijn”
Nee geen hoofdpijn maar van water ging je vroeger dood. Dus de armen dronken bier en de rijken wijn. Als je wijn na bier dronk, betekende dat voorspoed. Je was rijker geworden.

Dika – zweigelt

De eerst rode wijn is gemaakt van de zweigelt en wordt geserveerd met een oude geitenkaas, de black Betty. Vernoemd naar Betty Koster van L’amuse en de zwarte kost van de kaas zelf. Maar na black life matters hebben ze de kaas in Amerika hernoemd. Het heet nu de Brabander reserve.

Plavac

De Plavac die volgt, heeft lekker veel tannines. Die worden gebroken met een vette Iberico ham van Pureham en vloeit heerlijk samen met de wijn.

Miraz – frankovka

De laatste wijn is helemaal top: de Miraz, wat bruidsschat betekent. Houtgerijpt op Slavonisch eikenhout. Het idee van het gebruik van houten vaten stamt uit de Romeinse tijd. Vroeger werd wijn vervoerd in amforen kruiken maar die braken altijd onderweg. Bier zat in eikenhouten vaten wat natuurlijk veel handiger was. Dus de wijn ging ook in de eikenhouten vaten en als kers op de taart voegde het ook nog wat aroma’s toe aan de wijn. Een win win situatie dus.

En wat natuurlijk leuk is om te weten, behalve Franse en Amerikaanse houten vaten worden er ook vaak Slavonische vaten gebruikt. Deze komen dus niet uit Slovenië maar uit het Kroatische Slavonië.

Slavonie IJcatcher

We hebben genoten van de wijnen maar zeker ook van de sfeervolle verhalen. We weten nu eindelijk waar het woord: drankorgel vandaan komt. Wil jij ook een keer kennismaken met bijzondere wijnen, hapjes en luisteren naar alle verhalen? Op zaterdag en zondag vinden de wijnproeverijen plaats.

Locatie: IJcatcher wine bar, Piet Heinkade 59A (voor het Muziekgebouw aan het IJ / BIMhuis en de Passenger Terminal Amsterdam)
Alles over deze proeverijen vind je op wineexperience.amsterdam

Meer over Kroatische wijnen op deze website? Kijk hier even rond.

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer