De populariteit van wijnopleidingen blijft groeien in Nederland. Zowel professionals als wijnliefhebbers die meer kennis willen opdoen kunnen kiezen uit een ruim aanbod van gerenommeerde instellingen. Het niveau varieert van een wijnvignet voor beginners tot het gerespecteerde wijndiploma Magister Vini of Weinakademiker.

Nieuwkomer Wineflight blaast, met haar vernieuwende aanpak, een frisse wind door de wereld van wijnopleiders. De Wineflight vinologenopleiding is door de SNRO, een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsborging van beroepsopleidingen in het particulier onderwijs, op HBO-niveau geaccrediteerd. De SNRO erkent het HBO-niveau van de Wineflight vinologenopleiding onder meer vanwege de verfrissende aanpak en de andere keuzes dat het instituut maakt als het gaat om het bijbrengen van de kennis en kunde aan vinologen in spé dan gebruikelijk in de wijnopleidingswereld.

Vergelijkend proeven: Wine flights

Francie Peters, mede-oprichter van Wineflight zegt over die andere aanpak: “Wij vonden het belangrijk om nieuwe elementen te introduceren in het wijnonderwijs. Niet alleen om ‘feitjes en rijtjes’ uit de boeken leren, maar vooral ook om vergelijkend te proeven door middel van een wijn-flight. Een thema voor zo’n flight kan dan bijvoorbeeld zijn: cool climate. In een flight zetten we 3 wijnen uit zo’n koel klimaatgebied naast elkaar, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, een Pinot Grigio uit Noord Italië en een Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Dan gaat het niet meer alleen over het proeven van de individuele wijn, maar krijg je ook aandacht voor de overeenkomsten van wijnen uit deze koele gebieden, zoals het hoge zuurgehalte. Daarvoor hebben we eigen proefformulieren ontwikkeld en we zijn nu op zoek naar meer leraren die deze beleving ook graag willen aanbieden.”

Wineflight-Logo-handtekening-2,5cm

Vinologenopleiding in 2 modules

Wineflight biedt vanaf januari 2025 de vinologenopleiding aan in twee aparte modules die afzonderlijk van elkaar kunnen worden gevolgd. Tijdens de lessen wordt wijn geproefd met behulp van nieuw ontwikkelde proefformulieren waarbij ook glaskeuze een belangrijke rol speelt. De gehele vinologenopleiding duurt in totaal twintig cursusdagen en wordt afgesloten met drie examens.

Samenwerking met SVH

Voor wat betreft de examinering werkt Wineflight samen met Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), een onafhankelijk  kennisinstituut en exameninstelling, die ook een online leerplatform voor Wineflight ontwikkelde. De lessen worden gegeven door een nauwkeurige selectie van ervaren wijndocenten, waaronder Frank Smulders MW: “De nieuwe Wineflight vinologen-opleiding voegt door zijn originele opzet echt iets toe aan de bestaande wijnopleidingen in Nederland. De HBO-status garandeert bovendien de professionele waarde van de cursus.”

Vroegboek-korting

Op 20 januari 2025 start in Rotterdam de eerste module van de vinologenopleiding. Deze opleiding is bedoeld voor diegenen die al werkzaam zijn in de wijnwereld of geïnteresseerde liefhebbers met voldoende basiskennis. Maar ook voor afgestudeerde hotelschoolstudenten die een carrière in de wijnindustrie ambiëren.  De klassen zijn relatief klein met maximaal dertig personen waarbij persoonlijke aandacht centraal staat. De kosten bedragen €1.999,00 per module inclusief lesmateriaal, lunch, wijnen en alle presentaties. Cursisten die zich inschrijven vóór 1 september 2024 profiteren van een vroeg-boekkorting van tweehonderd euro.

Meer weten?
Bezoek de voorlichtingsbijeenkomst op 1 juli a.s.

“We zijn heel trots op deze HBO-accreditatie en de samenwerking met de SVH. Met deze nieuwe opleiding hopen we een impuls te geven aan gekwalificeerd personeel in de horeca en retail en in te spelen op de behoefte aan gecertificeerde kwaliteitsopleidingen met een herkenbaar label”. Aldus oprichters Simone van den Berg en Francie Peters. “Als nieuwe speler vinden wij het belangrijk dat onze studenten zo de waarborg krijgen dat onze educatie voldoet aan alle kwaliteitsnormen”. 

Over Wineflight

Opgericht in 2022 geeft het wijn-opleidingsinstituut workshops, cursussen en opleidingen op SVH 2, SVH 3 en SVH 4 niveau (SVH Vinoloog/sommelier).

Simone en Francie leerden elkaar kennen tijdens de Vinologenopleiding die zij in 2011 bij de Wijnacademie volgden. Toen Francie in 2019 betrokken was bij de oprichting van een ander opleidingsinstituut ontstond het concrete idee van een nieuwe, officieel gecertificeerde vinologenopleiding.

Simone van den Berg is eigenaar van wijnwinkel Chateautjes in Rotterdam en gediplomeerd Vinoloog van de Wijnacademie. Zij volgde tevens de wijn-spijs opleiding bij de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse.

Francie Peters is in het bezit van het diploma level 4 WSET Diploma Course, is Vinoloog van de Wijnacademie, en volgde eveneens de wijn-spijs opleiding bij de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse. Zij is werkzaam in de letselschadebranche als directeur van De Bureaus alsmede hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Afwikkeling Personenschade’.  Daarnaast is zij directeur van het opleidingsinstituut Letsel Opleidingen.

https://wineflight.nl/

Wineflight Francie en Simone close up

Wineflight oprichters Francie en Simone

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook