De onlangs door The Drinks Business tot
‘Master Winemaker of the Year’ verkozen Gérard Bertrand breidt zijn assortiment ‘orange wines’ in 2023 uit met drie exemplaren. De karakteristieke wijnmaker en meesterblender uit de Languedoc heeft al sinds enkele jaren orange-wijnen in zijn portfolio en de uitbreiding blijkt een succesvolle zet te zijn.

Orange wines, meer dan een trend

Hoewel het fenomeen nu enorm aan populariteit wint, werd ‘orange wine’ (ook wel ‘amber wine’ genoemd) al duizenden jaren geleden geproduceerd. Hoewel toen door de natuur en toeval ontstaan, worden tegenwoordig ‘orange wines’ speciaal geproduceerd en wordt er minder aan het toeval overgelaten. Was het vroeger zo, dat trossen witte druiven in amfora’s en qvevris’s met rust werden gelaten tot spontaan de uiteindelijke wijn ontstond, tegenwoordig doet men dat doelbewust en onder voortdurende controle.

Wat is orange wine

Hoe wordt een ‘orange wine’ nu eigenlijk gemaakt? Een witte wijn wordt gemaakt door de druiven direct te persen en de fermentatie te laten plaatsvinden zonder de steeltjes, schillen en pitten. Voor een ‘orange wine’ echter blijven de schillen en pitten en soms ook de steeltjes van de witte druiven, net als bij de productie van rode wijn, langere tijd aanwezig tijdens het maken van de wijn. De fermentatie vindt (soms voor een deel, meestal helemaal) plaats met die schillen en pitten. Daardoor krijgt de wijn een minder ‘witte’ kleur en komen er ook andere stoffen van de druiven in de wijn gerecht waardoor je tannines proeft die je normaal alleen in rode wijn proeft.

Oranje wijnen van Gérard Bertrand

Als voorloper van de huidige trends produceert Gérard Bertrand biologische en biodynamische ‘orange wines’ met gevarieerde profielen. In dit wijnhuis worden verschillende ‘orange wines’ geproduceerd met namen als Naturae Orange, Gerona, Orange Gold en Villa Soleilla. Het assortiment heeft een aanbod voor elke wijndrinker, elk geniet moment en biedt, naar eigen zeggen, consistent een geweldige kwaliteit die de wijnen van de Languedoc waardig is. Ik neem de proef op de som en proef de Orange Gold.

Gérard Bertrand Orange Gold

De Orange Gold is een blend van chardonnay, grenache blanc, viognier, marsanne, mauzac, muscat en clairette.
De kleur van de wijn is amber. In de neus abrikoos, maar dan vooral de gedroogde variant. Sinaasappelmarmelade, sinaasappelschil. Een hint van groene kruiden. In de mond is de wijn droog en komen de smaken allemaal terug zoals in de neus: (bittere)  sinaasappel, gedroogde abrikozen, groene kruiden en hier ook iets van gele appel en rozijnen. De tannines zijn aanwezig, maar fijn, zoals je ze in een ‘orange wine’ kunt verwachten. Frisse zuren, spicy. Klein prettig bittertje in de frisse finish. Geen wijn voor de beginnende ‘orange wine’ drinker, maar zeker interessant voor de meer gevorderde. Fijne wijn bij een jonge geitenkaas als Saint Marcellin, hoewel hij ook bij een rijpere Comté niet zou misstaan. Bij een dinner met krab of andere schaaldieren ga ik hem ook eens proberen. En met een Thaise curry wellicht…

Ga voor meer informatie naar gerard-bertrand.com

De wijn kreeg ik toegestuurd door pitchpr.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook