De organisator van het Grand Concours Bollinger, The Wine & Food Association, heeft in samenspraak met importeur Verbunt Verlinden en Champagne Bollinger besloten de opzet van de prestigieuze tweejaarlijkse wijn-spijscompetitie aan te passen. Dit mede op verzoek van diverse chefs en sommeliers die graag deze ultieme uitdaging aan willen gaan, maar tot nu toe van deelname waren uitgesloten.

De belangrijkste wijziging in het reglement is dat de competitie nu open is voor alle Nederlandse restaurants die in de restaurantgidsen vermeld staan en niet meer uitsluitend voor de zaken aan de top.

Het Grand Concours Bollinger 2023 omvat twee categorieën restaurants:

1) Toprestaurants: minimaal 1 Michelinster en/of 16 punten Gault & Millau

  • De opdracht voor deze categorie: creëer een hoofdgerecht bij de Champagne Bollinger-topcuvée La Grande Année Brut 2014.
  • Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 5.000
  • Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie
2) Overige restaurants vermeld in de restaurantgidsen (Michelin, Gault&Millau)

  • De opdracht voor deze categorie: creëer een voorgerecht bij Champagne Bollinger Rosé
  • Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 3.000
  • Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie
De prijzen worden ter beschikking gesteld door Champagne Bollinger (importeur Verbunt-Verlinden).
 

Hoe gaat de competitie in zijn werk?
1) Elk restaurant vermeld in een van de toonaangevende restaurantgidsen kan zich aanmelden met één tweekoppig team van chef/cuisinier en sommelier/gastheer/gastvrouw. Na aanmelding ontvangt het restaurant een deelnameformulier, met uitgebreide proefnotities van de champagne waarbij een gerecht moet worden gecreëerd.

2) Na een voorselectie aan de hand van de ontvangen deelnameformulieren nodigt de jury de beste teams uit om deel te nemen aan een van de voorronden. Afhankelijk van de categorie (toprestaurants / overige restaurants) worden bij het deelnemende restaurant 2 flessen Champagne Bollinger Rosé of Champagne Bollinger La Grande Année 2014 bezorgd, zodat de teams de voorgestelde gerechten kunnen fine-tunen als voorbereiding op de voorronde.
De voorronden gaan van start in het voorjaar van 2023. 
3) Tijdens de voorronden worden de combinaties gepresenteerd aan een professionele jury onder voorzitterschap van Jan van Lissum. De jury beoordeelt de matches op presentatie, smaak, vakmanschap, originaliteit en creativiteit. Een belangrijk criterium is bovendien dat elk gerecht een prestigieus karakter moet hebben, waardoor het qua uitstraling en/of samenstelling aansluit bij het topmerk Champagne Bollinger. Tot slot wordt ook de toelichting door chef en sommelier meegewogen bij de beoordeling.

 

4) De vijf beste teams uit iedere restaurantcategorie worden uitgenodigd om deel te nemen aan de grote finale. Per categorie beoordeelt een grand jury de vijf beste combinaties uit de voorronden en bepaalt welke teams de prijzen in de wacht slepen.

5) De hoofdprijswinnaars presenteren hun winnende combinaties tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2024.

Aanmelding
Restaurantteams die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich aanmelden via k.vanlissum@thewinesite.nl (Kyra van Lissum). Vermeld daarbij naam restaurant en namen teamleden (chef / sommelier). Na aanmelding ontvangt ieder team een deelnameformulier, inclusief proefnotities van de champagne waarmee gematcht gaat worden.
 

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook