“Ontmoet de nieuwe oogst van de Apostelhoeve.” Dat stond in de uitnodiging die Jennifer Jernberg ontving van Bovino. Bovino is een wijnwinkel met een groot assortiment Nederlandse wijnen, waarin de Apostelhoeve natuurlijk niet ontbreekt. Zelf is Jennifer een groot liefhebber van Nederlandse wijn, daarom geeft zij met haar bedrijf wijnproeverijen met alleen Nederlandse wijn en op haar Wereldwijnreis proeverij schenkt zij altijd tenminste 1 Nederlandse wijn, de Cuvée XII van de Apostelhoeve.
Graag zakt zij dus af naar het zuiden om de nieuwe jaargang 2019 van De Apostelhoeve te proeven.
Oudste en bekendste wijnhuis van Nederland
Samen met een collega vertrek ik vroeg in de ochtend naar Maastricht waar we ontvangen door Christel van Bovino en de twee zonen van de eigenaar (Mathieu Hulst) van de Apostelhoeve, Robin en Gilbert. De Apostelhoeve is het oudste en bekendste wijnhuis van Nederland. Een echt familiebedrijf, want ze runnen het in principe met z’n vieren: opa, vader en de twee jongens. Dat betekent vroeg op en hard werken. Ik denk niet dat ze dat een probleem vinden want de passie voor hun werk spat van hen af.
Het mysterie van de natuurlijke bubbel in wijn
Op alle vragen die Robin en Gilbert op zich afgevuurd krijgen, hebben ze een antwoord. Zo weet ik eindelijk hoe het zit met het verband tussen mergelgrond en wijnen die van nature een klein bubbeltje hebben. Ik had al eerder gelezen dat wijnen van mergelgronden petillant kunnen zijn en de wijngaarden van de Apostelhoeve bevatten veel mergel. Maar hoe werkt dit dan? Volgens een wijnboer aan wie ik dit een keer had gevraagd en die zelf zijn wijnstokken op klei had staan, was dit grote onzin. De broers weten gelukkig wel precies hoe de vork in de steel zit. De bodem van mergel heeft namelijk veel koolzuurmoleculen die in de wijnstok gaan zitten. Na de vergisting komt er een klein fijn bubbeltje in de wijn tevoorschijn. En zo ontstaat er een wijn met een lichte natuurlijke mousse.
Bladmanagement
We beginnen met een rondleiding over het domein en in de wijnkelder. Het is een warme dag en we krijgen uitleg over het bladmanagement in de wijngaard. Juist nu met de warmte is het belangrijk om niet te veel bladeren weg te knippen. De besjes (druiven in wording) kunnen zo langzaam wennen aan de hoge temperatuur. Pinot Gris druiven zijn gebaat bij voldoende luchtcirculatie; omdat deze druiven een wat compactere tros vormen kunnen hier in vochtig weer schimmelziektes ontstaan zoals de ongewenste meeldauw of de ‘edele rotting’, Botrytis.
Witte wijn bij de Apostelhoeve
We lopen door het veld waar geëxperimenteerd wordt met het nieuw aangeplante druivenras Viognier. Viognier, het aromatische druivenras met een parfum van kamperfoelie en abrikozen, is beroemd in de Noord Rhône en is ook aangeplant in Australië, Zuid-Afrika en de VS. En nu dus ook in Nederland bij de Apostelhoeve, naast de Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en Müller Thurgau. De Apostelhoeve kiest er bewust voor om de focus te leggen op witte wijn. Er wordt in Europa meer witte wijn gedronken dan rode wijn en dit zal naar verwachting alleen maar toenemen nu de zomers steeds langer en warmer worden door de klimaatverandering.
Klimaatverandering in Nederland
Dat het klimaat aan het veranderen is merken de wijnbouwers ook aan de droogte die nu heerst. Voor de oude stokken is dit geen probleem. Die hebben zulke diepe wortels dat ze het water uit de diepe bodem kunnen halen; de jonge stokken halen dit echter niet. Daarom is een regenbuitje nu erg welkom. Maar de regengoden slaan de wijngaard vaak over omdat de Apostelhoeve in de stad Maastricht ligt. De warmte die de stad afgeeft kan ervoor zorgen dat een hogedrukgebied overtrekt. In droge tijden is dit een nadeel maar in natte tijden juist weer een voordeel.
Crossflow filter
In de kelder aangekomen valt mij op hoe schoon en opgeruimd alles is. Vooral van het filtersysteem ben ik onder de indruk. Het crossflow filter heeft hetzelfde principe als een dialyse apparaat. De wijn gaat door het filter heen, dat bestaat uit hele dunne sliertjes. Al het vuil en sediment blijft in het filter achter en de wijn komt kristalhelder tevoorschijn, in feite al klaar om gebotteld te worden. Het hightech apparaat heeft maar liefst 4 filters en ieder filter kan 20 miljoen liter wijn verwerken.
In vergelijking tot het voorheen gebruikte plaatfilter, hoeft men nu maar 1 keer te filteren in plaats van 3 keer en dit is veel beter voor het behoud van de aroma’s en het koolzuur in de wijn. Ook is het een duurzamere manier van werken. Voorheen werd door het filteren maar liefst 3000 liter wijn verloren en nu nog maar 100 liter. We keren terug naar de winery waar we de jaargang 2019 gaan proeven.
Verschil jaargangen 2018 en 2019
Het verschil tussen de oogstjaren 2018 en 2019 wordt veroorzaakt door het weer en de snelheid waarmee de druiven werden geoogst en verwerkt. In 2018 waren alle druivenrassen verrassend genoeg tegelijk rijp. Omdat het niet mogelijk was om alle druiven tegelijk te oogsten zijn er keuzes gemaakt welke druivenrassen er eerst werden geoogst en welke druiven nog even langer aan de stok moesten blijven rijpen. De wat rijpere druiven hebben geresulteerd in wat meer restzoet in de wijnen van 2018. Tegenwoordig beschikt de Apostelhoeve over een high tech oogstmachine. Die plukt in 45 minuten wat voorheen met de hand 9 uur duurde. Dit levert veel tijdswinst op, handig in een warme zomer zoals 2018 of als er een depressie op komst is en de druiven snel binnengehaald moeten worden.
De wijnen van de Apostelhoeve jaargang 2019
1 Müller Thurgau
De Müller Thurgau (kruising van Madeleine Royale x Riesling) is een hele frisse opwekkende wijn met aroma’s van citroen, sinaasappel en wit fruit. Met slechts 11,5% alcohol is deze wijn uitstekend geschikt voor de lunch of lekker bij een pannetje mosselen. De jaargang 2019 heeft een hogere zuurgraad dan 2018, wat ik persoonlijk lekkerder vind.
2 Auxerrois
Wederom een frisse wijn met medium zuren, sappig wit fruit, mineralig en licht petillant. Heerlijk als aperitief.
3 Cuvée XII
De Cuvée XII is het vlaggenschip van de Apostelhoeve en is meestal binnen een week uitverkocht. De cuvée bestaat uit een blend van Müller Thurgau, Auxerrois en Pinot Gris. Deze wijn gaat wat meer naar het tropisch fruit zoals lychee en mango en heeft meer power dan de voorgaande wijnen.
4 Riesling 2019 versus 2010
We proeven Riesling, maar dan van 2 jaargangen: 2019 en 2010. Het is een aromatische wijn met een mooie zoet-zuurbalans. De 2010 heeft natuurlijk lang de tijd gehad om te rijpen en is heel romig en rond. Leuk om te merken dat deze wijn 9 jaar flesrijping met gemak doorstaat.
5 Pinot Gris Roestvrij Staal versus Barrique
De Pinot Gris is kruidig met tropische aroma’s en de geur van rozen. De Pinot Gris die op RVS is gerijpt heeft 8 gram restsuiker, de barrique variant heeft 9 maanden op Frans eiken gerijpt en daardoor zijn er aroma’s van toast, koffie en brood te bespeuren. De barrique variant is met slechts 2 gram restsuiker lekker droog en het is een wijn die je bij het eten drinkt.
6 Pinot Gris Late Harvest
Niet iets wat ze ieder jaar hebben, maar in 2018 woei er een stevige oostenwind. Dit heeft de druiven aan de stok ingedroogd. De suikers zijn daardoor toegenomen en er is een mooie dessertwijn van gemaakt met 100 gram restsuiker. Wel nog 7,7 gram zuren dus een mooie elegante wijn.
Apostelhoeve, mijn favorieten
We sluiten de proeverij af met de vraag welke wijnen je het lekkerst vindt. Smaken verschillen en wat je lekker vindt is natuurlijk heel persoonlijk en het hangt ook af van het tijdstip van de dag. Maar als ik moet kiezen dan zijn de Riesling en de Pinot Blanc Barrique favoriet, al vind ik de andere wijnen kwalitatief ook erg goed. De milde zuren en de toegankelijkheid zijn kenmerkend voor de wijnen van de Apostelhoeve. Wit, met een lekker fris bubbeltje.
Apostelhoeve Fun Facts
- Apostelhoeve Cuvée XII brut is door wijnschrijver Harold Hamersma opgenomen in zijn top 25 van champagnes/mousserende wijnen
- De Apostelhoeve is door Confrérie Des Chevaliers Du Vin Limbourgeois 9 keer uitgeroepen tot beste wijnbedrijf/boer van zowel Belgisch als Nederlands Limburg
- Sinds 1970 de eerste wijnstokken
*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier invoor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#jennifer
Geef een reactie