Je hebt misschien al de data  en locatie in je agenda staan: de derde editie van het RYPP Wijnfestival van 31 mei t/m 2 juni in Rotterdam. Maar let dan goed op – de 3e editie vindt namelijk niet plaats in het Park bij de Euromast, zoals eerder aangekondigd , maar op een unieke, nieuwe eventlocatie in Rotterdam. Marjolein Kooistra* liep alvast een persrondje mee.

Drijven en flaneren op en langs het water tijdens 3e editie RYPP-wijnfestival

Drijvend Paviljoen

De organisatoren Barbara Haverkamp en Mike Schelling  hebben al hun creativiteit, netwerk en kalmte  moeten inzetten om na de last-minute afwijzing  van de gemeente, een nieuwe locatie te vinden. Maar dat is hen absoluut gelukt. Samen met  Hans Baggerman van het Drijvend Paviljoen hebben ze het voor elkaar gekregen dat de 3e editie kan plaatsvinden achter het Nieuwe Luxor, in het Drijvend Paviljoen en langs de groene boorden van de Rijnhaven. Het iconische gebouw is met bezieling ontworpen en geeft een idee hoe je kunt wonen, werken, verblijven bij een door klimaatverandering stijgende waterspiegel.

RYPP Wijnfestival Drijvend Paviljoen van binnen

Rotterdamse wijnen en spijzen

Eenzelfde bezieling is te vinden bij Barbara en Mike die vanuit de liefde voor goede wijn en eten het festival een paar jaar geleden zijn gestart. Ze wilden Rotterdam kennis  laten maken met de vele  lokale ondernemers die staan voor mooie wijnen en spijzen. Samen met hen hebben ze ook dit jaar een veelbelovend festival in de stijgers gezet. De festivalorganisatie vindt duurzaamheid ook een belangrijk thema en haakt  aan door te werken met herbruikbaar glas, afbreekbare disposables en het gebruik van pin.

RYPP Wijnfestival Barrels Bottles en tapas

Leren en flaneren

Naast het gezellig rondlopen, muziek luisteren, drinken en eten kun je tijdens een veel omvattend workhop-programma je verder verdiepen in wijnen en het leren proeven. De basis van mooie wijn-spijs combinatie maken  kun  je tijdens een uitgebreide workshop onder de knie krijgen. Of je kunt de kunst afkijken door aan te schuiven aan de Chefs Table. Daar word je  verrast met exclusieve wijn-spijs combinaties.

RYPP Wijnfestival proeftafel

 

Sneak preview

Wat hebben Barbara en Mike nog meer in petto? Een tipje van de sluier kan ik wel oplichten want in de sneakpreview kregen we verrassende Griekse rode wijn ‘Little Ark’ (van Barrels to Bottles wine store) uit de Peloponnesos  te proeven, maar ook een spannende natuurwijn ‘Invasion of Great Taste’ (van Baltazar) en een bijzondere ‘stille’ champagne van Boschendal Estate – een wijn met een prachtige diep gouden-oranje kleur van een blend van chardonnay en pinot noir.  Hoe het precies zit met ‘bier na wijn’ weet ik niet, maar de Kaapse Brouwers vertellen daar een heel ander verhaal met hun bieren gelagerd op white bordeaux barrels.

RYPP Wijnfestival compilatie wijnen

Op ontdekkingstocht tijdens RYPP Wijnfestival

Voor het overige werd er geheimzinnig gedaan over wijnen uit Peru, en dat maakt natuurlijk wel nieuwsgiering. Net als naar de ‘obscure’ wijnen waar ze over repten.  Die lijken mij wel wat. Dus op ontdekkingstocht naar het Drijvende Paviljoen en de ‘obscure’ wijnen tijdens 3e editie van RYPP Wijnfestival. Locatie, Programma, deelnemende bedrijven en chefs binnenkort te vinden op www.rypp-wijnfestival.nl  Maar kijk vooral ook op RYPP Instagram en twitter voor nieuwtjes over thema’s en deelnemers. Begin volgende week is het workshop programma bekend.

Je kunt het festival bezoeken van vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni – praktische info en tickets zie de website.

RYPP Wijnfestival Erasmusbrug door wijnglas

*Marjolein Kooistra is communicatie adviseur  aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, faculteit sociale wetenschappen. Daarnaast is zij fervent lid van de internationale organisatie Slow Food en dol op alles wat er gebeurt in haar stad, Rotterdam.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#marjolein