Pinot noir is een druivenras dat zijn oorsprong vindt in de Bourgogne en inmiddels wereldwijd wordt verbouwd. Hij kent veel klonen en synoniemen. In Duitsland kennen we hem bijvoorbeeld als ‘Spätburgunder’ en in Italië als ‘pinot nero’. Ook binnen Nieuw-Zeelandse pinot noir is er een grote variëteit aan klonen van te vinden maar daar heet hij gewoon pinot noir.

Veel stijlen Nieuw-Zeelandse Pinot Noir

Wijnbouw in Nieuw-Zeeland is nog niet zo oud: pas in de 19e eeuw brachten missionarissen druivenstokken het land binnen. Nieuw-Zeelandse Pinot Noir is echter pas aan het eind van de 20ste eeuw heel populair geworden. De druif gedijt het best in een koele omgeving en daaraan is in Nieuw-Zeeland geen gebrek. Het land is echter zo uitgestrekt en heeft zoveel verschillenden terroirs dat er Pinot Noir in zeer veel verschillende stijlen gemaakt kan worden. We proeven vandaag twee Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs, beiden uit Marlborough, gelegen in het noorden van het zuider-eiland.

Babich Pinot Noir

Babich Winemakers Reserve Pinot Noir

De in Kroatië geboren Josip Babich emigreerde in 1910 op veertienjarige leeftijd naar Nieuw Zeeland. In Henderson Vally, West Auckland, plantte hij 6 jaar later, samen met zijn broers, zijn eerste wijngaard: Babich Brothers was geboren. Met zonen Peter en Joe Babich aan het roer groeide het bedrijf snel en werden wijngaarden in Marlborough en Hawke’s Bay aangekocht. Vandaag de dag is Babich één van Nieuw-Zeeland’s grootste familiebedrijven en staat David Babich als derde generatie aan het hoofd van deze toonaangevende wijnfamilie. Ze maken wijnen van wereldklasse, en dat gaan we proeven.

Mijn proefnotities:

De Babich Nieuw-Zeelandse Pinot Noir is robijnrood van kleur en heeft lekker veel kersenfruit in de neus, maar ook gedroogd fruit en een tikje hout. In de mond is hij sappig, met veel donker fruit, pruimen en tabak. Hij is rond maar niet vet. De tannines zijn rond en soepel. Hij heeft frisse zuren, ook weer fruit en tabak en in de afdronk een bittertje van sinaasappelzest.

Nieuw-Zeelandse Pinot Noir

Clos Marguerite Pinot Noir

De Belgisch-Franse oenoloog Jean-Charles van Hove is samen met zijn vrouw Marguerite Dubois eigenaar van Clos Marguerite in Marlborough. Ze zijn zich zeer bewust van hun rol in de maatschappij en daarmee de natuur en werken daarom in de wijngaard én in de wijnmakerij volgens de regels van “Sustainable Winegrowing New Zealand”. Hun wijnen zijn ‘single-vineyard wines’.

Mijn proefnotities:

Deze Nieuw-Zeelandse Pinot Noir heeft een fijne neus, echt pinot noir met rood fruit, een beetje aards, elegant. Hij is lekker sappig en fruitrijk maar heeft ook ook iets boers en mineraliteit (ijzer). Hij is elegant en verfijnd maar heeft wel body. De tannines zijn rond en zacht. De afdronk is heel schoon en fris. Ik word er blij van.

Wat eet je bij Nieuw-Zeelandse Pinot Noir?

Gerechten met aardse smaken zoals bietjes en paddenstoelen passen goed bij de Nieuw-Zeelandse Pinot Noir. Maar hij doet het ook goed bij (salade met) eendenborst, charcuterie, licht gekruid (gegrild, geroosterd) lamsvlees.

LINKS:

Babich Winemakers Reserve Pinot Noir: Jos Rijnaarts,  € 14,15
Clos Marguerite Pinot Noir: Les Genereux, € 23,65

Meer info over deze en Nieuw-Zeelandse wijn in het algemeen:

Lees hier de wijngaardavonturen van Jaco van Hensbergen!
Babich Wines
Clos Marguerite
New Zealand Wines 

🍇 🍷🍴 Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies of proefnotitie missen?
Schrijf je dan hier in  ✏
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!