In veel wijnwinkels worden de wijnen tegenwoordig niet meer op land van herkomst in de schappen gezet, maar op smaakbeleving. Lichte witte wijnen bij elkaar, stevige houtgerijpte, fruitrijke rode enzovoort. Aan die smaak wordt bovendien een kleur meegegeven: van lichtgroen voor fris wit tot donkerrood voor stevig rood. Gall&Gall speelt daar op in met de introductie van ‘persoonlijke smaakprofielen’.

Smaakprofielen-Iphone

Je smaakprofiel in 24 seconden

Om het kiezen van een wijn makkelijker te maken heeft Gall&Gall heeft een test ontwikkeld. Daarmee kun je in 24 seconden jouw persoonlijke smaakvoorkeuren koppelen aan hun gigantische wijnaanbod. De test bestaat uit 13 vragen die je thuis online of in de winkel op een tablet kunt invullen. Daarmee krijg je een goed beeld van jouw smaakvoorkeuren. Houd je meer van frisse wijnen, stevige houtgerijpte, soepel of stoere rode? Aan de hand van objectieve criteria volgens het Londense opleidingsinstituut de ‘Wine, Spirit & Educational Trust’ komt een smaakprofiel naar voren met een concreet wijnadvies. Iedere wijn wordt beoordeeld op mondgevoel, zuurgraad, suikergehalte, complexiteit, intensiteit en tannines (alleen voor rode wijn).

Fresh Hammer en Royal Red

Ik deed de test en mijn smaakprofielen zijn Fresh Hammer voor wit en Royal Red voor rood. Fresh Hammer scoort hoog op intensiteit, verfijning en zuur en laag op suiker. Royal Red idem, maar daar komt nog een score van medium op tannines bij. Op een speelse manier worden de smaakprofielen beschreven.

Fresh Hammer: “Jij houdt van fris. Fris als een lenteochtend op slippers. Maar het gaat je niet alleen om fris, want daarnaast hou je van véél smaak. Wijnen die binnenkomen. Hoppatee! Je houdt van wijnen met een hoge smaakintensiteit. Je wilt namelijk wel wat proeven. Je scoort ook hoog op zuurgraad, dat staat voor de frisheid in de wijn. Verder moet een wijn voor jou niet te moeilijk zijn – Easy drinking, daar hou je van. Denk bijvoorbeeld aan een Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc”.

Ik houd echter niet zozeer van Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland dus ben blij dat mij ook andere wijntips worden gegeven: Riesling uit Oostenrijk, Duitsland, de Elzas. Sauvignon uit Spanje en Italië, Chablis, Anjou Blanc. En ik ga eens een uitstapje maken naar de wijnen bij het smaakprofiel Fresh Prince.

Royal Red: “Kijk, jij houdt nou van echt bijzondere wijnen. Wijnen met een verhaal. Waar je voor wilt gaan zitten, om er rustig van te genieten. Om de wijn te leren begrijpen. Wijnen met een bite, met vulling en waar je veel verschillende dingen in proeft. Geen wonder dat je hoog scoort op smaakintensiteit. De wijnen in dit profiel zijn meestal wat duurder. Wil je wat minder uitgeven? Ga dan voor een Classic Red”.

Aanbevolen wijnen zijn hier inderdaad niet de goedkoopste. Denk aan Vino Nobile de Montepulciano, Barolo, Gevrey Chambertin en Vega Sicilia Unico (2008). Het advies om ook eens bij de Classic Red te gaan kijken is dan ook niet slecht.

Smaakprofielen 

Deze smaakprofielen test is leuk om te doen. Bij mij matchen de rode wijnen 100% maar de witte zo rond de 93. Ik deed de test opnieuw maar veranderde één antwoord omdat die vraag voor mij een twijfelgevalletje was. Toen schoof mijn smaakprofiel op naar Fresh Prince en Classic Red. Als ik zie welke wijnen daarbij gekozen zijn kan ik me ook daar aardig in vinden. Ik kan dus van twee walletjes eten, uh… drinken! Nieuwsgierig geworden naar jouw smaakprofiel? Klik op de afbeelding hieronder om naar de test te gaan.

Smaakprofielen doe de test

 

Geen enkel culinair nieuwtje, recept met wijnadvies, cocktail of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!