Na een interessant bezoek aan Bairrada arriveren we in de middag bij Pensão Favorita in Porto, een onverwacht paradijsje achter een donkere deur. Die avond dineren we in een mooi restaurant: Pedro Lemos. 

picstitch

Maar eerst maak ik een wandeling, want de middag hebben we vrij. Via smalle, steile steegjes bereik ik de Douro rivier. Porto: een heerlijke stad!

foto 1

Pedro Lemos

We dineren bij een restaurant dat de gemiddelde toerist niet snel zal vinden. Restaurante Pedro Lemos ligt in een kleine straat buiten het oude centrum van Porto in de richting van de Atlantische Oceaan. We worden in dit sfeervolle restaurant opgewacht door de General Manager van Niepoort José Teles en Paulo Silva, de exportmanager.

foto

Restaurante Pedro Lemos

Onversterkte ‘sherry’

We krijgen een verrassend aperitief: ‘Navazos Niepoort’, een wijn gemaakt in het zuiden van Spanje.  Hij is, net als de meeste sherry’s, gemaakt van de palomino fino druif die groeit op de witte, kalkrijke ‘Albariza’- bodems van Jerez. Na de fermentatie wordt de wijn overgestoken op 600-litervaten waar hij zeven maanden rijpt onder ‘flor’. Deze flor, een laag gistcellen die de wijn afsluit van oxidatie, kan zich ontwikkelen doordat het vat niet volledig is gevuld. Een bijzondere wijn is het resultaat. Je ruikt en proeft de sherry-tonen zoals gist, noten en citrus maar de wijn is niet versterkt (zoals dat bij sherry het geval is) en is dus veel minder zwaar en alcoholisch. Hij smaakt heerlijk bij de amuses: een hoorntje met tomaat en een soepje van krab. Ook met het voorgerecht, een miniatuurtje van het typisch Portugese gerecht ‘Feijoada’ (een stoofpotje van bonen met in dit geval ook inktvis en garnalen) vormt de wijn een prima combinatie.

picstitch

Snelheidsduivel

Bij het visgerechtje, een heerlijk bereide verse tonijn, wordt de Niepoort ‘Coche Branco’ geschonken. Met deze wijn wil Dirk van de Niepoort een wijn maken die de stijl heeft van de door hem zo geliefde Bourgognewijnen. De druiven komen van meer dan 600 meter hoogte en van zeer oude stokken. Het is de enige wijn van Niepoort die een malolactische gisting heeft ondergaan waardoor het strenge appelzuur wordt omgezet in het vriendelijker melkzuur. Hij is vergist op deels nieuw eiken waarna hij 10 maanden op dat eiken rijpt gevolgd door 6 maanden rijping op RVS. De pijl van de snelheidsmeter op het etiket van de ‘koets’ staat in de rode zone: met deze wijn gaat Dirk over de streep! De wijn is vol, fris en levendig. Een geslaagd experiment!

picstitch

Redoma

Dan komt er een magnum ‘Redoma’ 2006 op tafel. ‘Redoma’ betekent ‘stolp’ en reflecteert de o zo belangrijke Douro-rivier. De wijn is elegant en krachtig tegelijk, heeft veel fruit en is lekker fris. Een goede begeleider van het kalfsvlees met home-made gnocchi en truffel.

picstitchMoscatel do Douro

Bij het pre-dessert bestaande uit een pannacotta van passievruchten met gember en sorbet serveert men uit halve flesjes een ‘Moscatel do Douro’. Deze wijn wordt ook bij het nagerecht, drie bereidingen van banaan met oude Madeira,  heel goed ontvangen. Door de relatief hoge zuurgraad is en blijft de wijn spannend. ‘Acidity is everything’ benadrukt Paulo Silva. En daar is Dirk van de Niepoort het vast mee eens!

picstitch

(Met excuses voor de slechte kwaliteit van de foto’s. Het was te donker maar ik wilde ze toch graag delen)

LINKS:

Importeur: Horizon Wines

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Niepoort
#porthuis
*port