Als ik Susan Aretz, mede-foodblogger en oprichter/eigenaar van Smulpaapje.nl vraag naar haar culinaire hotspots in New York antwoordt zij direct: “Ben je er op een zaterdag: SMORGASBURG!”

Smorgaswát?

De naam Smorgasburg vindt zijn oorsprong in Zweden waar het zoveel betekent als een feestelijke gevarieerde maaltijd geserveerd in buffetvorm. En een feestelijke variatie blijkt deze markt te zijn! Elke zaterdag van 11 -18 uur vindt hij plaats en de locatie  is geweldig: direct aan de rivier in het East River State Park in Williamsburg, Brooklyn. Er staan lange banken en tafels waaraan je de gekochte hapjes en drankjes kunt nuttigen met een magnifiek uitzicht op de skyline van Manhattan. De tientallen kraampjes met de meest uiteenlopende ‘food & drinks’  maken je watertanden.

image Smorgasburg

Smorgasburg, een heerlijk allegaartje

We zijn wat vroeg maar dat geeft ons de gelegenheid alvast wat speurwerk te verrichten. Dat blijkt geen slecht idee want rond de klok van twaalven is het al volop dringen bij de diverse kraampjes. We zien en proeven macarons, ‘Lobster Rolls‘, gedroogd rundvlees, ‘home-made frites’, allerhande verse drankjes, bagels, mooi brood, oesters. Er zijn producten uit Japan, Korea, Thailand, Rusland, USA. Teveel om op te noemen.

image Smorgasburg

Smorgasburg: in de rij voor een hamburger

Bij één hamburgerkraam is het wel heel erg druk. Een lange rij wachtenden heeft zich al snel gevormd. Op mijn vraag wat er zo bijzonder is aan die hamburgers lacht iemand dat hij dat niet weet. ‘Maar de rij is zo lang dus het moet wel speciaal zijn!’  Een jongedame echter weet het zeker: ‘They are the best!‘ Het blijken de in New York immens populaire Ramen Burgers van Keizo Shimamoto te zijn. Niet alleen de hamburgers zijn superlekker door de geheime shoyu-saus, maar ook de broodjes. Die zijn gemaakt van een Japanse deegwaar, ramen genaamd.  Ramen zijn noedels genaamd naar het oorspronkelijke gerecht Ramen, een Japanse maaltijdsoep met noedels. Hier komen Japan en Amerika samen. En niet onverdienstelijk!

image Smorgasburg

Williamsburg

Als het echt druk begint te worden verlaten we voldaan en geïnspireerd de markt en lopen nog een rondje door Williamsburg, een van de leukste wijken van Brooklyn!

Geen enkele hotspot, culinair nieuwtje, recept, wijnspijs advies, proefnotitie of cocktail missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

#newyork