New York is een paradijs voor foodies. Alle keukens uit de wereld zijn er vertegenwoordigd en volgens de laatste informatie telt de stad zo’n 27.000 restaurants. Uiteraard is de situatie op het moment volledig anders dan normaal, maar ook in Corona-tijd is er op culinair gebied nog veel te beleven. En gelukkig maar, want een groot gedeelte van de New Yorkers is werkzaam in of afhankelijk van de horeca. Sinds 22 juni zijn in New York de restaurants weer open, maar voorlopig alleen voor outside dining. Laten we hopen dat het snel weer mogelijk zal zijn om vanuit Nederland een bezoek te brengen aan deze geweldige stad. Fingers crossed! Los daarvan, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je uit eten gaat in New York City.
New York City Restaurant Rules:
Acht dingen die je even moet weten voordat je uit eten gaat in NYC
door Femke Pruis*
Reserveren of wachtlijst
Uiteraard kan je ook op de bonnefooi gaan, maar houd er in dat geval rekening mee dat de wachttijd voor een tafeltje op kan lopen tot 2 uur. Inschrijven op de wachtlijst, is overigens heel normaal. Dan ga je even een drankje bij de buren doen en wacht je tot je gebeld wordt en aan tafel kan. Persoonlijk ga ik graag op een doordeweekse dag uit eten, dan is het is niet zo druk bij de populaire plekken.
Water, yes please!
Voor niets gaat de zon op in New York, maar gek genoeg is water altijd gratis. Tap water wordt dan ook de hele avond bijgeschonken. Het New Yorkse kraanwater kan je gewoon drinken, maar smaakt soms een beetje chlorig. Daarom ook de vele ijsklonten in je water om die smaak te maskeren.
Snel, sneller, snelst
Wij Nederlanders, die er aan gewend zijn dat uit eten gaan een avondvullend programma is, zijn vaak verbaasd als we na 45 minuten weer op de stoep staan. In de VS en in New York in het bijzonder, zit het tempo er in de keuken goed in. Je hebt je voorgerecht nog niet op, of het hoofdgerecht wordt al voor je neus gezet. Als je tussendoor even op adem wilt komen, bestel dan eerst je voorgerecht en pas daarna een hoofdgerecht. Wacht echter ook niet té lang, aangezien de meeste restaurants (door de hoge kosten) pas quitte spelen als er per avond minstens 2 shifts worden gedraaid. Dat tempo is dus niet voor niets..
Sharing is caring
In Amerika is alles groter dan bij ons. Zo ook de porties in de meeste restaurants. Gerechten delen is hier dan ook heel normaal. Want nee, dat enorme bord pasta ga je in je eentje écht niet op krijgen.
Doggy bag
Wil je toch veel verschillende gerechten proberen? Dan is er gelukkig the good old doggy bag. Het eten wat je niet op krijgt, wordt overal met liefde voor je ingepakt. Prima materiaal voor een lunch in het park de volgende dag!
Check please!
Uitgegeten? Je zult zien dat je – zonder het te vragen – de rekening op tafel krijgt. Wij Nederlanders vinden dat vreemd. Moeten we weg? Mogen we nu niets meer bestellen? Het antwoord is nee. Je mag zeker blijven zitten en je mag ook zeker nog wat bestellen, dan krijg je gewoon weer een nieuwe rekening. Het bijkomende voordeel is dat je nooit de aandacht van de ober hoeft te trekken voor de rekening en dat je kunt vertrekken wanneer je wilt.
Betalen
Dat doe je in New York met cash of met een credit card. Van ‘pinnen please’ heeft niemand hier gehoord. Debit cards, zoals onze betaalpassen hier heten, bestaan wel maar het is mij tot op heden nog volledig onduidelijk waar die voor gebruikt worden. De rekening komt meestal in een mapje, waar je je credit card in achter laat, waarna er een níeuwe bon wordt gebracht en een pen. Nu moeten we even goed opletten. Want als je de bon beter bekijkt, zie je dat er ineens 10% (oké 8.875%) aan de rekening is toegevoegd. Dat is de city tax oftewel de belasting. Die zat er inderdaad nog niet bij, dus daar komen we helaas niet onderuit.
Voor eens en voor altijd: hoe zit het nou precies met de fooi?
In Nederland worden de (meeste) mensen die in de horeca werken gelukkig fatsoenlijk betaald. In New York is dit helaas niet het geval en het personeel is dan ook vrijwel geheel afhankelijk van de fooi. Een fooitje is hier dus geen extraatje voor die vriendelijke jongen die zo leuk over de wijn vertelde, maar een keiharde voorwaarde dat hij zijn huur kan betalen. Doen dus! En ja, dat kan soms in de papieren lopen. Het percentage dat je aan kunt houden is 15-25% (ja echt). Als je overigens alleen een drankje gaat drinken, is het gebruikelijk om 1 dollar fooi per drankje te geven.
Meer over New York op deze website? Kijk hier even rond.
*Over Femke Pruis: Na een kortstondige lobby-carrière in de Europese politiek, besloot Femke dat haar hart niet in het Brusselse lag. Femke is Registervinoloog®️ en werkt vanuit New York City als freelance wijnschrijver en -marketeer. Lees hier de artikelen van Femke.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#FemkePruis #NewYork
Geef een reactie