Begin juli was het weer zover: Melman Communications organiseerde in samenwerking met Riesling Fellow Albert de Jong de ‘New Talents Tasting from Rhein, Main & Mosel’. Oftewel, een interessante proeverij van Duitse wijnen in het Amstel Boathouse te Amsterdam. Monique van Kruining* was erbij en liet zich verrassen.
Pinot blanc Sekt
Altijd fijn om een proefmiddag te starten met mousserende wijn, dus ik schuif om te beginnen aan bij de tafel van Sektmanufaktur Hattemer uit Rheinhessen. Hier proef ik meerdere mooie sekts van o.a. chardonnay en pinot noir & meunier, maar vooral de Hattemer Pinot blanc 2015 brut nature valt op. Deze sekt is gemaakt volgens de traditionele methode. De basiswijn brengt enige tijd op houten vat door, waarna de wijn 3 jaar op fles op de lie rijpt. Het resultaat is een vriendelijke, droge sekt met een zeer zachte mousse. Aangenaam verfrissend met een prettige fruitigheid van peer en witte perzik en een klein bittertje in de afdronk.
Meer Pinot blanc en Duitse Chasselas
Nog meer pinot blanc, maar dan in stille versie, kom ik tegen bij Weingut Rieger uit Baden / Markgräferland. Van onder de tafel tovert Markus Brauchle de Weisser Burgunder 2018 tevoorschijn. Een mooi zuivere wijn, goed in balans, lekker sappig met rijpe fruittonen (peer, appel) en een prettige frisheid. Aangenaam glas! Tot mijn verrassing maakt Weingut Rieger ook een wijn van gutedel / chasselas. Die druif verwacht ik eerder in Zwitserland dan in Duitsland, maar Markus weet mij te melden dat chasselas in diverse wijngaarden in Baden aangeplant staat en momenteel nogal hip is onder jonge wijnmakers aldaar.
Natuurlijk moet deze Chasselas **SR** Alte Reben 2017 ook even geproefd worden (SR staat voor Selektion Rieger). In de aanzet is deze wijn vrij ingetogen, maar hij heeft wel veel vulling en structuur. Qua aroma’s doet hij denken aan natte steen, beschuit, meloen en abrikoos en daarnaast heeft hij ook iets kruidigs. Zijn lage zuren geven de wijn een zacht mondgevoel.
Rariteitje
Dat het nog een stuk ongebruikelijker kan dan een Duitse Chasselas, blijkt even later bij de tafel van Privatweingut Wolf uit Württemberg. Hier proef ik een mousserende creatie genaamd Fremdgänger. Deze drank is een mix van de Secco van Weingut Wolf (gemaakt van pinot gris) en sap van zwarte bessen van Cassismanufaktur Danner. Een aparte proefervaring: vrij zoet met milde bubbels, smaakt duidelijk naar cassis / zwarte bessen en heeft daarnaast ook iets vegetaals. Wel weer eens iets anders dan anders, dat wel…
Duik in de schatkamer
Na dit exotische uitstapje is het tot besluit tijd voor een kleine duik in de ‘schatkamer’ van de proeverij: de tafel waar Albert de Jong de pareltjes onder de oudere jaargangen van de aanwezige wijnhuizen presenteert. Hier proef ik de Glaukos Riesling 2013 GG van Weingut Wachtstetter: een mooi elegante wijn, erg goed in balans met ragfijne zuren naast fruitigheid van citroen, citroenschil en ananas en op het zilte af wat natte steen. De afdronk blijft aangenaam lang hangen; een waardige afsluiter van een mooie proeverij!
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#monique
Geef een reactie