De 6e editie van de “New Talents Tasting” was weer
een groot succes. Tijdens deze proeverij van kwaliteitswijnen uit Duitsland, Oostenrijk en de Elzas, waren ruim twintig wijnproducenten en -importeurs aanwezig. Veelal wat minder bekend, maar stuk voor stuk bijzonder getalenteerd. Caroline Cocheret was erbij voor Anne-Wies.NL.

Schatkamer-proeverij

Voorafgaand aan de proeverij is er een speciale Schatkamer-proeverij waarbij enkele van de aanwezige producenten hun kelderschatten laten proeven. Het zijn wijnen die alleen voor speciale gelegenheden worden gebruikt en uit de privé voorraad van de wijnproducent komen. Vaak zijn er per wijn maar enkele tientallen flessen hiervoor weggelegd. Vooraf was beloofd dat dit jaar zowel de voor Duitsland zo belangrijke Rieslings te proeven zouden zijn, als ook bijzondere exemplaren van de Burgunder-rassen. Deze laatste brengen tegenwoordig uitzonderlijke wijnen voort, die vandaag de dag graag vergeleken worden met de grote exemplaren uit de Bourgogne.

Riesling Fellow

Riesling Fellow’ Albert de Jong begeleidt de proeverij op luchtige wijze, waarbij vooral het proeven van deze sensationele wijnen uit topwijngaarden en topjaren voorop staat. ‘Riesling Fellow’ is de titel voor iemand die zich inzet om Duitse wijn in het algemeen en Riesling in het bijzonder, meer internationale bekendheid te geven. De ‘Riesling Fellowship’ werd opgericht in 2007, een bekroning voor een wijnprofessional die zich uitermate ingezet om Duitse Riesling Internationaal nog meer bekendheid te geven. Albert De Jong, wijnschrijver en wijnspecialist, had in 2016 de eer om deze welverdiende prijs in ontvangst te nemen.

New Talents Albert Riesling Fellow

Riesling Fellow Albert de Jong

Schatkamer favorieten

En er valt inderdaad heel wat moois te proeven tijdens de Schatkamer-proeverij! Mijn persoonlijke favoriete deel ik hier graag met je.

Om te beginnen de Riesling Apostelgarten GG van Weingut Höfler (Franken) uit 2014. Zeer typerend en mooi gerijpt, met aroma’s van bloemenhoning en rijp geel fruit.

Zeer onder de indruk ben ik eveneens van de Grosse Reserve Grüner Veltliner, Alte Reben van Taubenschuss uit 2012, gemaakt van druiven afkomstig van 70 jaar oude stokken en 2 jaar in oud, groot hout gerijpt.

Ook heel mooi vind ik de Silvaner van Weingut Imbacher Hoff (Franken) uit 2015: heel gelaagd, mooi kruidig en eigenlijk heel jong nog.                                                                                                                      T

Tenslotte mag absoluut niet onvermeld blijven de Spätburgunder van Weingut Götz (Rheinhessen) uit 2007 (!). Werkelijk een fantastisch glas, met ondanks zijn leeftijd heel veel fraîcheur, sap en fruit, maar ook mooie rijpingsaroma’s en aardse tonen. De wijnmaker is blij verrast met de positieve reacties op zijn wijn en vertelt mij dat hij, na de inbreng van de twee wijnen voor deze proeverij, hij er nog slechts twee heeft liggen uit deze jaargang. Bewaren voor een bijzondere gelegenheid, zou ik zeggen!

Schatkamer Wijnflessen

De Schatkamer wijnen op een rijtje

De New Talents Proeverij

Na afloop van de Schatkamer-proeverij kunnen we in een andere ruimte nog veel meer nieuw talent proeven. Er zijn 22 wijnhuizen aanwezig die in totaal zo’n 200 wijnen hebben meegebracht.  Ik proef een aantal wijnen van Weingut Helmstetter uit Franken, waar goede wijnen worden geproduceerd, zoals Hundsrück Silvaner Alte Reben, Grosse Lage, de Hundsrück rosé van spätburgunder en de Hundsrück Spätburgunder Grosse Lage. Zonder uitzondering mooie wijnen met een goede weerspiegeling van het terroir en typisch voor deze regio.

Ook proef ik goede wijnen bij Taubenschuss uit het Weinviertel in Oostenrijk, waaronder de jongere versie van de Grüner Veltliner Alte Reben Grosse Reserve die ik al in de Schatkamer proefde. Deze komt uit 2019. Een mooie wijn met veel body en structuur, en met bewaarpotentieel dus.

New talents proeverij compilatie

Enthousiaste wijnmakers, importeurs en proevers op de New Talents proeverij

Tenslotte ga ik langs de proeftafel van een oude bekende: Domaine Gresser uit de Elzas. Ik schreef al eerder over dit wijnhuis en ook nu weten zijn wijnen weer te imponeren. Hier worden een aantal prachtige cru’s gemaakt van Wiebelsberg (pinot gris), Moenchberg (gewürztraminer en riesling) en Kastelberg (riesling) in klassieke Elzas-stijl. Als ‘toetje’ mag ik nog de Duttenberg Gewürztraminer uit 1983 (!) proeven. Wat een feestje! Typisch gewürztraminer, maar niet zwaar of zoet. Eerder elegant en prachtig gerijpt. De wijnen van Gresser zijn (nog) niet in Nederland verkrijgbaar. Binnenkort dus maar weer eens naar de Elzas, want ik ben fan!

New Talents Gresser compilatie

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

De professionele organisatie van deze proeverij was in handen van Melman Communications i.s.m. Riesling Fellow Albert de Jong.

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline