“See you on Friday at Taste of Amsterdam! NEFF Chef’s Table – een speciale sessie met Soenil Bahadoer, chef van De Lindehof**. Je schuift aan tijdens de exclusieve primeur van NEFF Chef’s Table. L’École du Vin de Bordeaux zal een aantal mooie Bordeauxwijnen schenken terwijl jij zittend rondom de keuken geniet van een kookspectakel”. Jennifer Jernberg* was er voor Anne-Wies.NL bij.

Taste of Amsterdam: lekkere sfeer

‘Taste of Amsterdam’: ik was er nog nooit geweest. Maar met een uitnodiging op zak voor de Bordeaux proeverij ga ik ontdekken wat Taste allemaal te bieden heeft. Als ik het festival terrein op loop is het meteen al leuk. Bij het begin staan kraampjes met diverse eetwaren en dranken zoals limonade, eetbare rozen, kaasfondue en gezond ijs! Ik ben ruim op tijd voor de kooksessie en altijd in om iets nieuws te ontdekken dus proef ik alles. Verder op het terrein komen de stands met wijn, champagne, eten. Er hangt een lekkere sfeer.

Soenil Bahadoer en L’ École du Vin du Bordeaux

Normaal bezoek ik wijnproeverijen waar ik alleen wijn te proeven krijg, maar deze keer mag ik Bordeauxwijnen proeven vergezeld van een keuken kookspektakel met niemand minder dan Michelin-sterrenchef Soenil Bahadoer. Dit alles vindt plaats tijdens de exclusieve primeur van NEFF’s Chef’s Table en L’École du Vin du Bordeaux. NEFF (je weet wel, van die mooie ovens) is de hoofdsponsor van het drie dagen durende food- en restaurantfestival Taste of Amsterdam. De Bordeauxwijnen worden gepresenteerd door online-sommelier en gecertificeerd Bordeaux Wine Educator Edwin Raben.

Neff Chef's Table overzicht

NEFF Chef’s Table

Bij NEFF aangekomen wordt als welkomstdrankje een glas crémant uit, natuurlijk, Bordeaux aangeboden en iedereen neemt plaats aan een ronde bar met in het midden de chefs en het kookgedeelte. Het eerste gerecht is een gebrande langoustine met crème van rode curry en lotuswortel. Ik heb geluk, het wordt vlak onder mijn neus bereid door de chef en ik kan meekijken hoe fantastisch en snel het bord wordt opgebouwd.

Chef Soenil Bahadoer in actie

Graves Blanc bij de rode curry

De curry die bij de langoustine wordt geserveerd is delicaat maar heeft zeker wat pittigheid en daar past niet zomaar iedere wijn bij. De Graves Blanc van Chateau Lassalle is een goed match. Een blend van 50% sauvignon blanc en 50% sémillon. Meteen goed om te onthouden: dit zijn de 2 belangrijkste witte druivenrassen van Bordeaux. De sauvignon blanc geeft de voor dit gerecht benodigde en prachtige zuren. De semillon geeft de tropische, florale tonen en de rondheid die mooi aansluiten bij het romige van de curry.

Voorbereiding langoustine

Voorbereiding langoustine

Rendang en shortrib: explosie van smaken

Daarna volgt een gerecht met rendang en shortrib, vergezeld door een sorbet van gemberbier, kimchi en saus van blanke soja. Chef Bahadoer heeft een Hindoestaans/Surinaamse achtergrond en de smaken, geuren en kleuren uit zijn herinneringen komen terug in zijn gerechten. Het gerecht smaakt hemels, een explosie van vele smaken. Je proeft het zoute van het vlees, daarnaast de schuimige sorbet van gemberbier met een frisse en bittere smaak en dan zijn er ook nog de fijne zure groenten en de Surinaamse inheemse wortel, de pomtayer. 

rendang met haut medoc

Rode Bordeaux Haut-Médoc

Een complex gerecht dat vraagt om een ondersteunende wijn. Een wijn die niet ondersneeuwt maar ook niet teveel aandacht vraagt. Er is gekozen voor een rode Bordeauxblend van Château Peyredon Lagravette afkomstig uit de Haut-Médoc. Het is een Cru Bourgeois, dat is één niveau onder de cru classés. Cru Bourgeois heeft vaak een goede prijs/kwaliteit verhouding en er zijn domeinen die opgenomen zijn in de Cru Classé maar van wie hun 2e of 3e wijn onder de Cru Bourgeois valt. De wijn die wij proeven is een blend van 60% cabernet sauvignon en 40% merlot en smaakt naar cassis, braam, tabak, ceder en paddestoel. Het is een vlezige, hartige wijn die goed bij het gerecht past maar naar mijn smaak iets te streng is. Ik zou er zelf liever een syrah bij drinken die je eerder omarmt maar goed: ik ben natuurlijk op een Bordeauxproeverij.

Perzik, witte chocolade en… Sauternes!

We sluiten af met zoet. Waanzinnig mooi! Het lijkt wel kunst. Een perzik van witte chocolade met een kern van gepofte perzik, zure mat, ijs van vanille en verse perzik. Het is een tegenstelling van de romige, zoete witte chocolade enerzijds en het ijskoude frisse ijs en het zure van de mat anderzijds. Hierbij wordt mijn favoriete dessert wijn bij geschonken: een sauternes. Het domein van Lions de Suduiraut heeft de Premier Cru Classé status en ligt  naast het wereldberoemde huis Yquem. De wijn is een blend van 90% sémillon en 10% sauvignon blanc. Om Sauternes te maken heb je pourriture noble (edele rotting) nodig. Een schimmel die de dunne schil van de druif doorboort waardoor de druif deels indroogt en het suikergehalte verhoudingsgewijs toeneemt. Om pourriture noble te krijgen heb je perfecte weersomstandigheden nodig zoals warmte en vocht. Dit lukt niet ieder jaar en het is een kostbare aangelegenheid om de wijn te maken. De druiven worden in meerdere rondes geplukt en er komt nog maar heel weinig sap uit de druif, wat een lage opbrengst geeft.

“Goede Sauternes heeft tonen van saffraan, gekonfijte abrikoos en bloemen.
Ik vond het dessert subliem en de Sauternes sloeg de spijker op zijn kop”

sauternes met perzik

 

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

Meer weten over L’École du Vin de Bordeaux? Kijk hier eens rond.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer