Recept met wijn-tip, of andersom! Hoewel je het wat het weer betreft niet zou zeggen: het is nog steeds lente! En voorlopig betekent dat: asperges. Judith Pagrach maakt vandaag een heerlijke lentequiche met groene asperges. Met een opa als slager, een oma met een delicatessenzaak en een moeder als culinair publicist is lekker en goed eten Judith met de paplepel ingegoten. Op haar blog MyFoodBlog.nl neemt ze je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. De wijn die ik uitkies bij haar recept: de Reestlander Wit uit ons eigen Overijssel.

Mozart in de wijngaard

Deze wijn van de druivenrassen johanniter en solaris wordt gemaakt door Wilma en John Huisman van Wijngoed De Reestlandhoeve. Het is een bijzonder wijngoed, en niet alleen vanwege de mooie wijnen. De Reestlandhoeve is, naast wijngoed, ook een zorghoeve. Volwassenen van jong tot oud en met verschillende zorgvragen vinden op de Reestlandhoeve een gezellige, veilige en warme plek, maar ook uitdaging om grenzen te verkennen en te verleggen, om vaardigheden uit te breiden. Tijdens mijn bezoek aan Wilma en John heb ik de sfeer daar als zeer positief ervaren. Evenals de wijnen! En ze draaien Mozart in de wijngaard… heerlijk!

MozartInDeWijngaard

 

Waarom bij de quiche met asperges?

De wijn is bleekgeel van kleur. In de neus is hij bloemig. Je ruikt lentebloesem, citrus, iets van tropisch fruit. Hij smaakt lekker fris, met ook hier weer iets bloemigs en frisse, maar zachte zuren. Hij lijkt iets zoets te hebben, maar is wel droog. Noem het vriendelijk. Een mooi samenspel tussen zoet en zuur. In de afdronk heeft hij iets ziltigs en een klein prettig bittertje. De wijn is heerlijk als aperitief of bij een gepocheerd visje en schaal- en schelpdieren. Maar natuurlijk ook bij……… de quiche met asperges. Waarom bij de quiche? Het gerecht is, door de room en het bladerdeeg, aan de machtige kant. De wijn erbij moet niet te zwaar zijn, niet teveel zuren hebben en toch genoeg tegenwicht bieden. Deze wijn kan dat. Zijn frisheid met het spel tussen zoet en zuur past heel goed. Dit spel maakt hem ook een goede partner voor de asperges en de kaas.

ReestlanderWit

Quiche met asperges, het recept

KOOKTIJD 20 MINUTEN
TOTALE BENODIGDE TIJD 30 MINUTEN

Ingrediënten:

  • 100 gram groene aspergetips
  • 4 eieren
  • 100 ml melk
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1/4 tl zwarte peper
  • 1/4 tl verse tijm
  • 1 sjalotje (fijngesneden)
  • 1 rol bladerdeeg

Benodigdheden

  • ovenschaal met een diameter van ca. 19 cm
  • pan om de asperges in te blancheren

Wat je gaat doen

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Snijd de onderkantjes van de aspergetips af.
  • Breng een pan water aan de kook en blancheer de asperges 3 minuten.
  • Klop de eieren los en voeg de melk, kaas, peper, tijm en sjalotje hier aan toe. Meng het geheel goed.
  • Bekleed de vorm met bladerdeeg en leg de asperges op de bodem. Giet het eimengsel er overheen.
  • Bak in ca. 20 minuten goudbruin.

Aspergequiche Myfoodblog

Geniet ervan met een glas Reestlander Wit!
Eet smakelijk!

Meer weten?

Meer van en over Judith Pagrach: MyFoodblog.nl
Meer over de wijn en verkoopadressen: De Reestlandhoeve
Meer over mijn bezoek aan De Reestlandhoeve: Anne-Wies.NL
Meer over asperges: Van zaadje tot dubbel AA-tje

Geen enkel culinair nieuwtje, recept of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#vegetarischrecept