Op de dag van het klimaatprotest in Amsterdam vond bij toeval, maar heel toepasselijk, een conferentie plaats over ‘Champagne & Duurzame wijnbouw’. Dit was het thema van de door het Bureau Du Champagne Benelux jaarlijks georganiseerde Nederlandse Dag van de Champagnewijnen.

Ook de Champagne is bezig met duurzaamheid. Er is zelfs een speciale afdeling voor opgericht. Pierre Naviaux, verantwoordelijk voor Milieu en Duurzame ontwikkeling van het Comité Champagne, gaf hier een presentatie over tijdens een bijeenkomst en champagnelunch in de Conscious Club in Amsterdam. Jennifer Jernberg* was erbij.

De Champagne, enkele feiten

  • Champagnestreek is een klein gebied met een grote naam.
  • Het gebied meet 34.000 ha.
  • Van alle wijngaarden in Frankrijk neemt de Champagne 4% voor zijn rekening en wereldwijd is dit 0,4%.
  • Champagne exporteert naar 190 landen.
  • Er zijn 16.000 wijnbouwers en 340 champagnehuizen.
  • Op 31 juli 2018 had men in de Champagne een voorraad van 1392 miljoen flessen.

Klimaatverandering

In 30 jaar tijd is de gemiddelde temperatuur 1,1 graad gestegen. Dit lijkt niet veel maar is het wel. Tijd voor maatregelen. Het Comité Champagne richt zich op ‘sustainable development’ en heeft een plan van aanpak ontwikkeld op 3 gebieden:

  • Water
  • Biodiversiteit
  • Carbon Footprint (impact op het milieu door jouw persoonlijke CO2 uitstoot)

Champagne en duurzaamheid

Het plan van aanpak behelst een hele reeks maatregelen, om er enkele te noemen:

  • Sensoren in de wijngaarden. De wijnbouwers krijgen specifiek advies op welke data er bijvoorbeeld risico op meeldauw is en wanneer ze exact moeten sproeien. Dit reduceert de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen aanzienlijk.
  • Het gebruik van betere machines en elektrische tractors.
  • De verhitting die ontstaat door de alcoholische vergisting wordt gebruikt om de malolactische vergisting te starten, in plaats van de verwarming aan te zetten.
  • Er wordt zwaartekracht gebruikt in plaats van elektrische pompen.
  • De champagneflessen zijn lichter geworden en wegen nu 835 gram in plaats van 900 gram. Dat lijkt niet veel maar is het wel als het om miljoen flessen gaat.
  • Bij transport worden zeilboten ingezet.
  • Druiven afval wordt gerecycled en bijvoorbeeld verwerkt tot druivenpitolie of bioethanol.

Dit heeft geleid tot 8000 ton minder CO2 uitstoot en dat terwijl de productie van de Champagne toenam.

Milieu-certificaten

Dit zijn natuurlijk geweldige resultaten en de champagnehuizen die zich inzetten voor duurzaamheid kunnen 3 milieu certificaten behalen: HVE, Organic en Sustainable Viticulture in Champagne. Deze certificaten staan ook op de fles en zijn dus makkelijk te herkennen. Ik vond het nog best lastig om door te krijgen waar welk certificaat voor staat en wat nu het verschil is tussen een bio en een organic certificaat. Gelukkig kreeg ik uitleg van Jasper van champagne Moutardier. Als je geïnteresseerd hierin bent, kijk dan op hun site voor een prachtige uitleg per certificaat. De afgelopen 15 jaar kreeg 20% van de wijngaarden een milieu-certificering. De doelstelling is 100 % van de wijngaarden met milieu-certificering in 2030. De grote champagnehuizen doen al mee, net als de kleine huizen omdat zij erg betrokken zijn bij hun eigen wijngaard. De aarzelaars zitten in de midden categorie.

Moutardier champagne

Jasper Tasseron, importeur en eigenaar van wijnwinkel champagne Moutardier, schenkt vrolijk een van zijn mooie champagnes.

Hoe ziet de toekomst van de  Champagne eruit?

Deze duurzaamheidsmaatregelen zijn natuurlijk fantastisch en nodig, maar het is maar de vraag of de temperatuur op de korte termijn omlaag gaat. Zo komen we weer terug op de klimaatsverandering. In de Champagne wil je toch druiven met hoge zuren en lage suikers. Het stijgen van de temperatuur werkt daar niet aan mee. Voorlopig kan men het nog oplossen met de grote hoeveelheid reserve wijnen uit eerdere jaargangen maar hoe gaat men dat in de toekomst doen? Op dit moment test men nieuwe druivenrassen en kijkt men naar andere wortelstokken die beter tegen waterstress kunnen.

Andere druivenrassen?

Dan rijst de vraag hoe ze dit dan zien, want de Champagne gebruikt traditioneel gezien de druivenrassen: pinot noir, chardonnay en pinot meunier. We kregen het volgende antwoord: We kunnen het terroir niet veranderen maar wel de parameters. En als mooie afsluiter:

“Een traditie was eens een succesvolle innovatie”

Champagne lunch Jennifer

Na deze boeiende presentatie genoten we van een heerlijke lunch. Uiteraard met een mooi glas champagne🥂

Ga hier naar de website van het Bureau Du Champagne Benelux

Wil je weten hoe champagne wordt gemaakt? Klik dan hier

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer