Het Nederlandse team van topchefs heeft maandag 17 september de interland om de PalingbokAAL 2018 in de wacht gesleept. Top-teams van (sterren)chefs uit Nederland en België kookten tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam in Ahoy drie gerechten met paling als ingrediënt.

De teams kookten ieder drie amuses en drie hoofdgerechten. Er stond een aantal verplichte klassiekers op de kaart, zoals een soepje, gerookte paling en paling in het groen. Het werd een spannende strijd, die lange tijd werd aangevoerd door de Belgen. Het laatste hoofdgerecht, van SVH meesterkok en Paling-patron 2018 Michel van der Kroft van t’ Nonnetje** in Harderwijk, gaf echter de doorslag: een krachtige bouillon getrokken van palingresten, met een makreeltje en bloemkool.

Juryvoorzitter en culinair journalist van de Telegraaf Felix Wilbrink  roemde de creativiteit van de deelnemende koks: “Het niveau lag bijzonder hoog. Wat een smaken, wat een combinaties. De Nederlanders kookten volgens de nieuwste trends met veel zuurtjes, wat soms wel te veel van het goede was. De Belgen lieten veelal het karakter van paling goed uitkomen, met soms een overload van smaak. Het was echt een close finish.”

Deelnemers PalingbokAAL 2018

Voor Nederland stonden opgesteld: SVH meesterkok en Paling-patron 2018 Michel van der Kroft van t’ Nonnetje** in Harderwijk, Reinaud Kloprogge, junior sous-chef van La Rive Amstel InterContinental te Amsterdam en Marco van Wijngaard, sous-chef van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht en Euro-Toques Young Chef 2015. Het team stond onder leiding van Kookmeester Willem Himmelreich.Voor België traden aan: Top-chef Jo Grootaers van Altermezzo* in Tongeren, Nathan Van Echelpoel van Nathan in Antwerpen en Chef Nils Delvaux van Café d’O in Sint Amands. Het team stond onder leiding van culinair journalist Caroline Dhont.

Jury, organisatie en sponsoren

De jury bestond naast Felix Wilbrink uit Chefkok Dervilla O’Flynn van Ballymaloe House in Ierland en Euro-Toques  Ierland, Culinair journalist Luc Hoornaert uit België en Alex Koelewijn, palingspecialist en voorzitter Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN).
De interland werd georganiseerd door Gastropedia.nl en Euro-Toques, de organisatie van top-koks en restaurateurs. Zij wisten sterspelers uit de culinaire eredivisie van beide landen naar Ahoy te halen.
De interland om de PalingBokAAL 2018 werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting DUPAN, Eel Stewardship Fund, Ahoy, Xapron, Alsaka koeling, Walraven Sax, Wartmann TW Foodequipment, Koppert Cress, Robert Herder messen en Foodtube.nl

Op de foto vlnr: bondscoach Willem Himmelreich, SVH meesterkok en Paling-patron 2018 Michel van der Kroft van t’ Nonnetje** in Harderwijk, Marco van Wijngaard, sous-chef van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht, Reinaud Kloprogge, junior sous-chef van La Rive Amstel InterContinental te Amsterdam en Euro-Toques Young Chef 2015 en rechts juryvoorzitter en De Telegraaf journalist  Felix Wilbrink.

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!