Op maandag 26 september 2016 werd het oesterseizoen voor Nederland en België officieel geopend. Vanaf die dag worden creuses of Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. Helaas kon ik door het samenvallen met de Vakbeurs Foodspecialiteiten dit jaar zelf niet aanwezig zijn, maar graag deel ik hier het persbericht van dit jaarlijkse event. Want oesters…. ik houd ervan! 

Bovenal bijzonder lekker

De officiële opening vond plaats door het overhandigen van de oesters uit de eerste ‘sleep’ van de YE39 aan wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en wethouder Arend-Jan van der Vlugt van Goeree-Overflakkee. Deze eerste oesters die gesleept werden, waren platte oesters. Voorzitter Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging: “Het is altijd een feestelijke gebeurtenis om het seizoen te openen. De platte oester uit de Grevelingen is nog altijd een van de beste oesters die er zijn. Voedzaam, verfijnd van smaak, maar bovenal bijzonder lekker.”

De eregasten proeven de eerste oesters oesterseiszoen, creuses, zeeuwse oesters

vlnr: Marc van Peel, Gerard Rabelink, Cees van Liere, Izak Vogelaar, Rob Geus, Arend-Jan van der Vlugt en Jeremy Sno proefden de eerste oesters van het seizoen. (foto: Dick Veer)

Oestervisserij

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De platte en Zeeuwse oesters (of creuses) worden gevist met behulp van een ‘kor’. Dit is een speciaal net dat de oesters van de bodem afschept. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij heeft al enige jaren het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis /de oester afkomstig is van een gecertificeerde bron. 

 

8174_fullimage_msc-logo-keurmerk-duurzame-vis

Gilde van de Vergulde Oester

In de loop der jaren zijn mensen met bijzondere verdiensten voor de oester opgenomen in het Gilde van de Vergulde Oester. Na de tocht over de Grevelingen ten behoeve van de opening van het Oesterseizoen werden dit jaar drie nieuwe leden geïntroniseerd in het Gilde: Voorzitter van de Haven in Antwerpen Marc van Peel en televisieprominent van onder andere de Smaakpolitie Rob Geus en acteur Jeremy Sno, bekend van diverse TV soaps en zijn hoofdrol in musical The Lion King. Deze eregasten proefden samen met de gemeentebestuurders aan boord van de Denick de eerste oesters van het seizoen.

Jeremy Sno en Rob Geus

Jeremy Sno en Rob Geus

Veiling

Het eerste mandje platte oesters werd geveild ten bate van de Stichting “Vrienden van Siem” voor bijdrage aan het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. De veiling werd op ludieke wijze geleid door veilingmeester Dominique Dequelle en stond onder toeziend oog van notaris Robert Zonnevylle. In totaal is € 6.850,- opgehaald, een fantastisch mooi resultaat. Uiteindelijk was het Jaap van Stee van Piet van Oost BV die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste mandje platte oesters van 2016.

jaap-van-stee-van-piet-van-oost-bv-met-eerste-oestermandje

Culinaire gemeenten

Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen gesteund door de gemeente Reimerswaal die met het hart van de oestervisserij Yerseke de oestergemeente van Nederland genoemd mag worden. De gemeente Schouwen-Duiveland en de gemeente Goeree-Overflakkee delen samen het Grevelingenmeer kweekgebied van de heerlijke platte oester. Beide gemeenten willen met deelname aan de oesteropening het specifieke streekgebonden culinaire aanbod op de kaart zetten. De organisatie werd verder mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Zeeland, WEA & Joost Accountants, MSC (Marine Stewardship Council), Auto Poppe en de World of Drinks.

 

Voor mijn blog over een proeverij van oesters en Chablis klik je op OESTERS

Kijk ook eens naar de website van de Nederlandse Oestervereniging

Logo oestervereniging Creuses, oesterseizoen, Zeeuwse oesters

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!