Bruinisse – Op maandag 17 september zal in Brasserie “De Vluchthaven” te Bruinisse voor de zesde keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken worden georganiseerd. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 29 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden.

Op donderdag 20 september zal het Belgisch- en Nederlands oesterseizoen officieel worden geopend. Bij het oestersteken komt het erop aan dat de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters weten open te maken. De snelheid spreekt voor zich, maar bij de zorgvuldigheid wordt erop gelet dat er ook geen schelpgruis in de oester terecht komt.

Wereldkampioenschap Oestersteken in Ierse Galway

De Nederlandse kandidaten moeten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 25 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. De winnaars die deze beproeving hebben doorstaan moeten vervolgens voor de finale eveneens 25 stuks Platte Grevelingen Oesters opensteken. Degene die dit het snelst doet en de oester zo min heeft mogelijk beschadigd, gaat Nederland vertegenwoordigen in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 64ste keer in het Ierse Galway zal worden georganiseerd. Op zaterdag 29 september zal de Nederlandse winnaar naar Galway afreizen om Nederland internationaal te vertegenwoordigen. De reis wordt verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V.

Krijn Verwijs Yerseke logo

Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken, de jury  

De jury, bestaande uit Bram Verwijs (Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Robert Zonnevylle (notaris uit Zierikzee) en Jonkheer Rob Boddaert (bekend van het TV-programma van Jort Kelder), zal de deelnemers in Bruinisse beoordelen op het openen van de oesters. Zo kan men pluspunten verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed is. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis/schilfers achterblijft zal de deelnemer minpunten ontvangen. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Inschrijven kan nog! 

Er bestaat nog de mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze wedstrijd. Dit kan via: info@devluchthaven.nl of brasserievluchthaven@gmail.comUit ervaring zijn de kandidaten die zich inschrijven professionals, werkzaam in de horeca, visserij en visverwerkende bedrijven. Voorwaarde voor deelname is wel, dat men beschikbaar moet zijn om in het weekend van zaterdag 29 september naar het Ierse Galway af te reizen.

Programma maandag 17/9 in Bruinisse 

Het programma van maandag 17 september in Bruinisse:

16.00 uur   Ontvangst deelnemers + briefing

17.00 uur   Voorrondes NK

17.30 uur   Finale

18.00 uur   Oester en wijn proeverij

18.30 uur   Walking dinner met muziek 

Meerdere kampioenschappen Oestersteken

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste acht jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 64ste keer en heeft daarmee de grootste prestige. Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken.

LINKS:

Bron: persbericht Junction Communication

Zie ook de facebookpagina van dit evenement 

Meer over oesters leren? Check deze link!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!