Nederland is rosé-volk geworden’ kopte het Algemeen Dagblad een maand geleden. De export van de met name lichtroze rosé wijn uit de Franse Provence naar Nederland is sinds 2009 bijna vertienvoudigd, aldus de krant d.d. 29 mei 2021.

Nederland een rosé-volk? Nederland is een rosé-land geworden.

Niet alleen rode en witte wijnen, ook verrassend veel rosé wijnen worden in Nederland geproduceerd en in bijna alle provincies. Variërend van stille wijn tot parelwijn gemaakt volgens de methode charmat en mousserende wijn volgens de méthode traditionnelle.

Weetje: de meeste rosé wijnen van eigen bodem worden gemaakt van nieuwe druivenrassen.

Rosé uit Nederland, een handig overzicht

Peetra van der Knaap maakte een overzicht per provincie waarin zij achtereenvolgens noemt de wijngaard, de naam van de rosé, de druivenrassen, het type wijn, wanneer de wijn beschikbaar is en eventuele bijzonderheden die de moeite van het vermelden waard zijn. Minstens tweeënzestig (!) exemplaren passeren de revue. Er is veel variatie, en niet alleen in kleur.

Hier vind je het complete overzicht.
Genoeg te ontdekken deze zomer!

Over Peetra van der Knaap

Peetra van der Knaap is register vinoloog. Ze bezoekt frequent wijngaarden in Nederland en België en publiceert daarover in boeken (12X Wijn weekendje Weg in NL), bladen, sociale media en op de website wijnweekendjeweg.nl.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!