Zuid-Afrika’s ‘Most Admired Wine Brand’ Nederberg kwam naar Nederland. Voor Anne-Wies.NL is Ed Carper aanwezig bij de lunch voor de presentatie van de bekroonde wijnen van Nederburg. De presentatie vindt plaats op een prachtige locatie: restaurant Bloei in de bijzondere historische villa van hotel Flora Batava in Nieuwersluis. 

We worden ontvangen met een ingetogen ‘The Manor’ Sauvignon Blanc 2022.
Licht citroengeel. Citroen, appel, beetje gras in de verte, medium(+) zuur, iets strak, bescheiden lengte. Leuke frisse wijn. Prijs in de winkel: €8,95.

Presentatie door de wijnmaker

Als we in het sfeervolle restaurant aan een mooie lange tafel zitten begint de introductie door Samuel Viljoen. Samuel is de hoofd wijnmaker van Nederburg sinds 2021 en is hier samen met General Manager Kate Jackson uit Zuid-Afrika aangekomen. Nederburg bevindt zich in Paarl (Drakenstein). Het bedrijf is al in 1791 gesticht door de Duitse immigrant Philippus Wolvaart en is als eerbetoon vernoemd naar de Nederlandse VOC Gouverneur Sebastian Cornelis Nederburgh. De druiven voor de wijnen komen uit de hele Western Cape. Zo komen er onder meer druiven uit Elgin wat een relatief koel klimaat heeft. Ook zijn er wijngaarden op hoogtes tot wel 1000 meter wat ook koelte geeft.

Nederberg wijnmaker en Kate

Links wijnmaker Samuel Viljoen, rechtsonder Kate Jackson. Foto’s: @yvonne.apeldoorn

Amerikaanse onderstokken

Naast de jongere wijnstokken zijn er oude on-geënte chenin blanc stokken uit 1904 die zeer geconcentreerde wijnen geven. Omdat deze op zanderige grond staan hebben deze de druifluis, die in de tweede helft van de 19e eeuw vernietigend toesloeg in de wijngaarden, overleefd. De meeste druivenstokken zijn tegenwoordig geënt op Amerikaanse onderstokken omdat die resistent zijn tegen de druifluis.

Klimaatverandering en milieubeheer

Door de klimaatverandering kunnen niet overal ‘koelklimaat druivenrassen’, zoals pinot noir, worden aangeplant in Zuid-Afrika. Er wordt ook met hybride rassen geëxperimenteerd, die daarvoor speciaal zijn gekweekt zodat ze passen in de omgeving en voldoende fraîcheur behouden. Nederburg is gecertificeerd volgens de ISO14000 normen voor verantwoord milieubeheer. Ze zijn lid van WIETA die eerlijke werkomstandigheden binnen de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie bevordert. Een waterbesparing van 40% is gerealiseerd door een aantal aanpassingen in het productieproces, zoals het opvangen van regenwater en hergebruik voor het koelen van de tanks.
Er worden zonnepanelen gebruikt om een groot deel van de activiteiten binnen de wijnmakerij van energie te voorzien. De flessen worden gerecycled. Ook wordt het ‘Zero Waste’ programma toegepast om zoveel mogelijk de materialen van het productieproces her te gebruiken.

Nederburg wijnen, de lunch 

Winemasters Chardonnay 2021 &  Burrata met tomaat, perzik en basilicum

De wijn rijpte 9 maanden op de gist gevolgd door 10% 1e en 2e jaars eiken gedurende 9 maanden.
Lichtgoudgeel. Lichte vanille tonen perzik, appel, citroen ook in de medium(+) smaak, medium zuur en veel lengte, goede body; mooie wijn. Gaat prima met het gerecht. Prijs in de winkel: €8,75.

Nederburg Burrata en Chardonnay

Nederburg Chardonnay & Burrata (Foto: @yvonne.apeldoorn)

Winemasters Pinot Grigio 2022 & Scholfilet met zeekraal, mousseline en antiboise
Citroengeel. Ingetogen aroma’s en smaak van appel citroen, wat perzik medium smaak medium(+) zuur, wat lengte, een wat strakke wijn, past qua mondgevoel wat minder bij het gerecht.  De Chardonnay past hier beter bij en andersom de Pinot Grigio bij de burrata denk ik. Prijs in de winkel: €8,75.

Nederburg-pinot-Grigo-en-gerechtje-@yvonne.apeldoorn

Nederburg Pinot Grigo & Scholfilet. (Foto: @yvonne.apeldoorn)

Kaasplank met vijgenstroop en rozijnenbrood & Chocolade cake & 3 wijnen

Brewmaster Bordeaux 2019
Een blend van cabernet sauvignon, merlot, malbec, petit verdot en cabernet franc.
Robijnrood, cassis, bramen, iets vegetaal, veel smaak, vanille en toost, veel smaak en veel lengte, mooie wijn. Prijs in de winkel: €21,95.

Motercycle Marvel Rhône 2020
Een blend van grenache, syrah, cincault, mourvedre, carignan.
Iets licht robijnrood veel vanille, pruimen, iets gebrand, medium zachte tannine, veel smaak en lengte medium zuur ook een mooie wijn. Prijs in de winkel: €21,45.

Beide wijnen gaan goed met de kazen.

Two centuries Cabernet Sauvignon 2018
Rijping 13 maanden hout.
Donkerrobijnrood zwoele vanille neus, cassis, toost, bramen, koffie en tabak, stevige smaak medium(+) zachte tannine, veel lengte, medium zuren. Erg mooie wijn. Prijs in de winkel: €50,65. En lekker bij de chocoladetaart.

Nederburg-dessert-en-wijnen-@yvonne.apeldoorn

Drie Nederburg wijnen bij de kaas en chocolade. (Foto: @yvonne.apeldoorn)

Diverse lijnen

Nederburg is een wijnhuis met een lange traditie en is tegenwoordig een van de meest bekroonde wijnhuizen van Zuid-Afrika. Er worden goede wijnen geproduceerd in diverse lijnen. Zo zijn er de 56Hundred, The Winemasters, Manor House, Heritage Heros, Ingenuity, Il Centuries en 1791. De Heritage Heroes wijnen zijn een eerbetoon aan iemand of iets dat een specifieke impact heeft gehad op de eigenaren of medewerkers van de wijnmakerij. Zo is de ‘Motorcycle Marvel’, een rode blend in Rhône-stijl, opgedragen aan de legendarische wijnmaker Günter Brözel die van 1956 tot 1989 keldermeester was in Nederburg. Günter reed door de wijngaarden van Nederburg op een 250cc BSA-motorfiets, om ervoor te zorgen dat zijn hoge normen werden nageleefd. En zo is de Brew Master een blend in Bordeaux-stijl ter nagedachtenis aan Johann Graue, die Nederburg in 1937 overnam.

Conclusie
Nederburg maakt goede wijnen in diverse lijnen en prijsklassen, van voordelige wijnen tot de duurdere premium wijnen, die zeer de moeite waard zijn.
En de kookkuntsten van Flora Batava zijn ook zeker de moeite waard!

Verkooppunten

Nederburg Winemasters: Poiesz, Boon, SPAR en Perfecte Wijn.nl

Nederburg The Manor, Heritage Heroes & Two Centuries: Perfecte Wijn.nl en de betere wijnhandel.

Uitgelichte afbeelding: @yvonne.apeldoorn

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

Ed met nederburg bannerRegistervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen. Lees hier de artikelen van Ed.

#EdCarper