Na ViniVeri en VinNatur is dan maandag eindelijk Vinitaly zelf aan de beurt. Josje begint met een boeiende masterclass en neemt je mee naar de wereld van de oranjewijnen.

De dag begint voor mij met een masterclass over vitovska geleid door collega Italian Wine Ambassador Valentin Buffolin (beste sommelier van Slovenië). Vitovska, in het Sloveens ook bekend als vitovska grganja of garganja, is een Italiaanse en Sloveense wijndruif die voornamelijk wordt aangeplant in de regio Friuli-Venezia Giulia en het Karst-plateau in de Sloveense kust. Die van Stoka en Cotova Klet springen er voor mij uit.

Vinitaly-Orange Wine Festival compilatie

Orange Wine Festival

Daarna ga ik snel door naar “Orange wine festival- nature in the glass” wat plaats vindt in de Pala Expo. Als groot liefhebber van Oranjewijnen moet ik hierbij aanwezig zijn. Ook om de kans te benutten prachtige wijnen uit Georgië en Slovenië te proeven. In 2012 werd dit festival voor het eerst in Slovenië georganiseerd en sindsdien is de populariteit van Orange wijnen sterk toegenomen.

“Het Orange Wine Festival presenteert de verbazingwekkende diversiteit en kwaliteit van schil-contact wijnen en natuurlijke bubbels van verschillende landen, regio’s en producenten”.

Bakermat Georgië

Waar kun je anders beginnen dan met de wijnen uit Georgie, de bakermat van wijn. In elk geval van Orange wijn, al noemen zij zelf het liever Amber wijn. Bij het eerste tafeltje een niet te misverstane naam: “8000 history” uit Kakheti. Ik proef een mooie elegante Rkatsitelli-Mtsvane 2021. Uit dezelfde streek komt Anapea, die natuurlijk werkt. Er zijn verschillende wijnen met kortere of langere schil-inweking. De wijn verblijft 2 jaar in de quevri (de benaming voor de enorme terracotta potten die zij daar gebruiken en die veelal ingegraven zijn) rijping. Levendig, frisse zuren; de ene wijn is heftiger dan de andere. Ook Andrias Ghivino werkt natuurlijk en zijn Rkatsitelli heeft mooie zuren. Ook Sheniani zit in zelfde gebied en werkt natuurlijk met dezelfde druif. De wijnen hebben wat stevigere tannines en hebben 6 maanden schil-inweking erop zitten en verblijven 1 jaar in de quevri.

Georgische lekkernijen

Her en der staat een lekkernij op tafel, een typisch Georgisch dessert wat ook wel ‘viagra’ wordt genoemd. Het is niet zoet en leuk om te proeven! En Churchkhela, door sommigen ‘suikerworst’ genoemd. Dat is gemaakt van walnoten aan een touwtje, gedrenkt in dik druivensap en vervolgens gedroogd in de zon. Het is een waardevolle energiebron die Georgische krijgers ooit met zich meedroegen in de strijd.

Georgische lekkernijen en kleed met amfora

Slovenië

Ook Slovenië heeft goede papieren als het gaat om het (blijven) volgen van de traditie van het maken van Oranje wijnen. UOU uit Vipavska dolina/BRDA was ik al eens eerder tegengekomen en werkt met de rebula druif ofwel de ribolla gialla. Mooie wijnen! Verder staan er onder andere Stemberger uit Kras met een Vitovska en Robinia; Roxanich uit Istria, Kroatië, en Movia – ook uit BRDA. Ik proef nog de wijnen van Ferk uit Stajerska, Slovenië. Hun ‘Oranz’ is van riesling druiven gemaakt met 21 dagen schil-inweking; 2020 is mooi. Altum uit hetzelfde gebied werkt biodynamisch en maak veel indruk. Zeer mooie wijnen gerijpt in eivormige amforen uit Impruneta. Blends van bekende rassen met ook moscato.  De cuvee heeft 6 maanden schilweking. Prachtige wijn!

Italiaans uit il Sud

Naar bekender terrein. Van Pantelleria komt publiekslieveling Abbazia San Giorgio. Het is het meest zuidelijke stuk, een klein eilandje wat bij Sicilië hoort. Er wordt o.a. met de zibibbo druif gewerkt, ofwel moscato d’Alessandria. Voornamelijk bekend is de wijn ervan als Passito maar met een korte schilweking van 5 dagen is het een heerlijk frisse, sappige wijn. Ook zijn Canto del Grillo gemaakt van de grillo druif met 10 dagen schil-inweking is heerlijk. Laat de zomer maar komen! Ook van Sicilië, maar dan uit Alcamo/Trapani komt Francesca Barraco.  Zij laat een heerlijke Cataratto proeven uit 2022 en ook de Marah 2021 mag er zijn. Uit Cefalu komt Vira, ook zij werken met de cataratto druif. Die uit 2018 springt er voor mij uit, met heerlijke zwaveltonen (niet voor iedereen). Iets minder zuidelijk in Campania zit ALE.Pa. Paola is een wijnmaakster die werkt met de pelagrello druif. Ja die😉. De wijn heeft heerlijke zuurgraad en 2021 is heel fijn, mooi sappig.

Orange wines Josje compilatie

Toscane & Emilia Romagna

Uit Suvereto, Toscana proef ik bij Incontri, wat ontmoetingen betekent. Ik had de wijnmaker de avond ervoor ontmoet bij het wijnmakersdiner van Vinnatur. Hij werkt o.a. met vermentino en de wijn ervan is prachtig, vooral die uit 2019. Ook de late oogst wijn, de ‘vendemmia tardiva’ uit 2016 is heerlijk. Uit Emilia Romagna zijn goede bekenden van de partij: Pradarolo kwam al eerder aanbod en deze ronde proef ik Filarole uit de heuvels bij Piacenza, gespecialiseerd in opknappen van oude, verlaten wijngaarden. De ortrugo druif is koning daar, samen met wat malvasia en trebbiano een klassieke blend. “Fatto coi piedi” (=gemaakt met de voeten) is zeer stevig.

Noord-Italië van oost naar west

Uit Friuli, wat toch de bakermat van de Italiaanse Orange wijn is, begonnen met Gravner en Radikon, is alleen Denis Montanar vertegenwoordigd. Dan heb je ook wel gelijk een reus te pakken, afkomstig uit Udine. Denis en zijn zoon Carlo maken vrij heftige wijnen, niet voor beginners. Uis Blancis Dodon is een blend met o.a. verduzzo en moscato en 2021 is heerlijk. Ook de Tocai komt langs. En ja, die mag niet meer zo heten. Ze zoeken een nieuwe importeur!
Uit de Veneto, Treviso, komt Italo Cescon. Hij werkt vooral met de pinot grigio die, als orange wine, vanwege de kleur vaak ‘ramato’ (= koperkleurig) genoemd wordt. Er wordt met amforen gewerkt, de Grigio Ramato 2019 is elegant, en de PG 2016 heeft een prachtige geur. VNA uit Lombardije, Oltrepo Pavese werkt met de cortese druif, maar vooral hun Riesling maakt indruk. Hun bubbel van malvasia en cortese druiven is vrij ‘funky’.
Uit Piëmonte, uit de provincie Alessandria, tenslotte Asotom. Zij werken met cortese en timorasso, de typische druiven voor die streek en vooral timorasso is met enorme opmars bezig. De EGO 2021 is een vatmonster met een mooi zwaveltje, dat belooft wat. Ook zij zoeken een nieuwe importeur.

Een mooi onderdeel, prettig om zoveel Oranje wijnen zo bij elkaar te kunnen proeven! Wie tips nodig heeft voor verkrijgbaarheid van deze en andere Oranjewijnen kan me uiteraard een berichtje sturen.

Veel Oranje plezier, ook met het EK!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Josje is Italiaans sommelier en zowel Italian Wine Ambassador als Italian Wine Scholar. Zij reisde heel Italië door om wijnmakers te bezoeken. Onderweg raakte zij ‘bekeerd’ tot de natuurwijn en verzorgt wijnkaart/import advies, cursussen, studiereizen en events. Check haar website: divinonatura.nl en lees hier de artikelen van Josje.

 

#josje