Voorafgaand aan de bekende wijnbeurs Vinitaly vinden er enkele natuurwijn-beurzen plaats, waaronder ViniVeri en VinNatur. Italië-expert Josje van Oostrom bezocht ze alle drie. Over ViniVeri schreef ze eerder. Vandaag over haar bezoek aan VinNatur.

Buitensalon

VinNatur, natuurlijke wijnen, gaat traditioneel op zaterdag van start, en duurt net als ViniVeri, drie dagen. Vrijdagavond na afloop van Viniveri rijd ik mee met Cantina Giardino naar een ‘buitensalon’ met een twintigtal wijnmakers. Het ons-kent-ons gehalte is groot en is relaxed voor de wijnmakers om ook eens elkaars wijnen te kunnen proeven.

Highlights zijn hier zeker de wijnen van Cantina Giardino uit Campania. Men maakt wijnen van oude stokken en werkt met verschillende amforen.
Uit Emilia is Podere Pradarolo de moeite waard met onder meer de prachtige Vej, Malvasia di Candia met flinke schil-inweking, ook in een spumante versie. En Filarole, gespecialiseerd in het opknappen van oude wijngaarden. Zij maken onder andere heerlijke orange wijnen, zoals de ‘Fatto coi piedi’ (= ‘gemaakt met de voeten’), een blend van malvasia aromatica di candia, ortrugo en trebbiano druiven van 50 jaar oude stokken en 25 dagen schil-inweking.
Uit Piëmonte de heerlijke biodynamische Timorasso van Andrea Tirelli en uit Sardinië de bijzondere wijnen van Paneevino, fieldblends met van alles erin. De overige wijnmakers komen bijna allemaal uit de omgeving.

Vinnatur, 19e editie

Vinnatur heeft een jaartje minder op de teller dan concurrent Vini Veri. Voorheen was deze beurs gesitueerd in een prachtige Villa, Villa Favorita. Een redelijk legendarische locatie, met fresco’s etc. Maar de beurs is letterlijk uit haar jasje gegroeid en verplaatst de Margraf-showroom, nabij Gambellara. Het is een moderne hal waarin marmer tentoon staat gesteld.

De grondlegger van de Vinnatur associatie is Angiolino Maule, van La Biancara. Ooit is hij begonnen als nederige pizzabakker, iets wat hem kenmerkt. Van de ruim 300 leden uit 12 landen nemen er meer dan 200 deel aan de beurs. Helaas staat hier alles door elkaar, maar gelukkig is er wel een aparte proefruimte voor professionals. Daar kun je lekker door proeven en staan de wijnen wel per regio gegroepeerd. Zo werk ik daar door een enorme batterij wijnen van de garganega druif, de plaatselijke druif die veel in Soave en Gambellara wordt gebruikt.

Analyse en onderzoek

Grofweg komen de uitgangspunten van VinNatur overeen met Viniveri. Vinnatur onderscheidt zich echter met name door bijvoorbeeld elk jaar een wijn van elke aangesloten wijnmaker te laten analyseren op aanwezigheid van pesticiden. Als die aangetroffen worden vlieg je eruit (wat in het verleden zeker gebeurde), tenzij je heel goed argument hebt. Bijvoorbeeld als je buren hebt die heel fanatiek spuiten. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar wijnbereidingstechnieken om meer Inzicht te krijgen in fermentaties en alle rijpings- en conserveringsprocessen van wijn. Ook wordt er bodemonderzoek gedaan en geëxperimenteerd met innovatieve landbouwbenaderingen gericht op maximaal respect voor het milieu. Methoden worden onderzocht die tot doel hebben koper en zwavel te elimineren om zo het natuurlijke evenwicht van de bodem te bereiken.

VinNatur producenten

Enthousiaste wijnmakers presenteren hun (h)eerlijke wijnen op VinNatur

Hoogtepunten uit de proefruimte

Umbrië

Twee hele lange tafels staan gevuld met wijnen, naambordjes en enkele borden met meer informatie. Er heerst vooral rust. Er is geen afleiding van mensen die je kent en de verplichte vragen als ‘hoe was de oogst’ etc. Je kunt je dus puur concentreren op wat je ruikt en proeft. Heel fijn. Misschien wel het mooist wat ik op heb deze dagen proef: twee ‘oranje wijnen’ van Danieli Riccardo uit Umbria, bij Orvieto in de buurt. De Cinquemilalire komt van wijngaarden van 40-50 jaar oud van trebbiano, verdello, drupeggio en malvasia. Vinificatie in glasvezel en mandflessen. Info over lengte van schil-inweking ontbreekt helaas. De andere is op basis van grechetto en trebbiano en is ook prachtig. Collecapretta maakt een heel mooie Trebbiano Spolentino, genoemd naar het gelijknamige plaatsje Spolentino. Trebbiano spolentino, een druivenras dat met een opmars bezig is.

Veneto

De Veneto is uiteraard ruim vertegenwoordigd aangezien de roots van de organisatie zich hier bevinden. De Gargenega’s die me het meest inspireren zijn van Basaltica een frizzante en van Nous een heerlijk sappige variant. De Bianco van Sylvia van Il Roccolo di Monticelli is prachtig; een supertalent gementord door Giulio Armani. Van Volcanalia de Ambrata. Rossana heeft een hele batterij aan Gargenaga’s in verschillende varianten, deze Ambrata is heerlijk oxidatief, zwavelig (niet voor iedereen!). Ook de Gargenega macerato van Masiero is heftig. Naast gargenega ook nog wat durella geproefd. Die van Il Meggiolato is interessant, evenals die van Dalle Ore. Ook de minder bekende vespaiolo druif staat op tafel, die van Il Moralizzatore springt eruit: een lekkere frizzante.

Op de beurs…

Uiteraard proef ik ook op de beurs zelf. Ik ga door met Veneto. Deels vanwege Garganega springt Cantina Martinelli eruit. Zijn rode klassieke Valpolicella blend is heerlijk, sappig, fruit- gedreven. Het is voor mij de eerste en aangename kennismaking met Francesco en zijn mooie wijnen. Hij is ook organisator van een event, Bacchanal genaamd, dat de week erop plaats vindt in Verona zelf.
Qua bubbels is het een genoegen om de wijnen van Casera Frontin te proeven, een nieuw project van Maurizio Donadi van Casa Belfi. Hier bevinden de wijngaarden zich bij Belluno en kun je spreken van ‘berg wijnen’, hoger gelegen en gemaakt van resistente druivenrassen zoals bronner, johanniter en romer, maar ook pinot grigio. De witte is een blend van dit alles, een Spumante met mooie complexe geur van peren, witte bloemen e.a. Ook de pinot nero rosé Spumante is heerlijk sappig. Gigi Miracols ‘Grazie Mille’ is een old skool Glera Frizzante, heerlijk sappig citrusfruit.Tenslotte nog aandacht voor Ca’ Lustra uit de Colli Euganei die o.a. een heerlijke Moscato Secco Bianco maken, droge variant dus. Hooiïg &sappig. Al hun wijnen zijn mooi, ook hun interessante experimenten met druiven die bijna verdwenen zijn zoals de pinella en de moscato nero. Ze hebben ook een heerlijke Fior d’Arancio, een dessertwijn die docg is geworden enige jaren terug.

Abruzzo

Vlak bij de ingang van de beurs tref ik Jacopo van Podere San Biagio. Zijn wijnen worden geimporteerd door Enrico van Mangiabruzzo die ik ook bij zijn stand tref. Al zijn wijnen zijn heerlijk, het meest eruit springend is de Pecorino die heel sappig en ziltig is en aan groente doet denken. Ook de Trebbiano in amforen met schil-inweking is heel mooi elegant met een zeer stevige afdronk. Rabasco werkt biodynamisch, en bij hen is het interessant om wijnen van verschillende percelen te proeven. Met name de Montepulciano is heerlijk. Piedefermo craftwine maakt zowel een heerlijke Trebbiano als een lekker sappige Montepulciano.

Alto Adige

Van Roeck uit de Valle d’Isarco vielen de elegante Riesling en Gewurztraminer op en de sappige rode blends met zweigelt en pino nero. Van Reyter uit Bolzano een heerlijke rosato op basis van lagrein geproefd uit 2019. Ook een vrij heftige Schiava uit 2016 met nog flinke tannines. Zij werken o.a. met oude stokken van 100+ jaar. In der Eben maakt ook een mooie Gewurztraminer.

Oltrepo Pavese, Lombardije

Niet de bekendste wijnregio, behalve voor de Franciacorta spumante, maar zeker wel interessant. Ook voor mooie andere bubbels: Rieslings, en inheemse druiven als bonarda en croatina. Castello di Stefanago  uit Oltrepo heeft een enorm gamma, de Riesling springt eruit op de proeftafel. Ook Pereo & Perego komt uitzelfde plaats Rovescala en maakt mooie Riesling (blend van renano en italico) en rode bonarda/ croatina, vespolina e.a. Tenuta Belvedere komt ook uit Oltrepe Pavese. Van hen vallen de elegante Pinot Grigio en Pinot Nero op.

Alessandria, Piëmonte

Op de proeftafel kom ik onder Lombardia Tenuta Fornace tegen met een Timorasso Riserva uit 2015. Fantastische wijn, zwavelig! Dit klopt uiteraard niet want hij is afkomstig uit Alessandria, een regio in Piëmonte. Het blijkt dat zij zelf in Oltrepo Pavese zitten maar ook een wijngaard in de Colli Tortonesi in Piëmonte bezitten, vandaar de verwarring. Ook de Timorasso ‘Montesoro’ met schil-inweking van Valle Unite valt in positieve zin op, evenals die van Nebriae. Die van Roccarondinara valt tegen. Wel mooi is hun Cortese.

Puglia

Uit de hak van de laars die Italië is, uit Puglia, Salento proef ik van Dei Agre twee heerlijke rosati’s. Een op basis van negroamaro en primitivo die lekker sappig is en een andere ook op basis van negroamaro die wat meer zoutig, salato is. Heerlijk. Van Cantina Giara, ook uit Puglia, proef ik een sappige blend met moscato, malvasia en verdeca druiven op amforen gerijpt, een mooie primitivo en meer. Van Valentina Passalaqua uit het noorden, het Gargano, gebied de nieuwe jaargangen geproefd. Greco springt eruit en de rosé op basis van aleatico is heerlijk, en qua rood de interessante Nero di Troja met mooie lange afdronk.

Zondagavond ben ik nog te gast bij het wijnmakersdiner, in een ongedwongen sfeer in een villa in de buurt. Fijn om nader kennis te maken met enkele wijnmakers en van gedachten te wisselen.
VinNatur, je was weer fijn!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Josje is Italiaans sommelier en zowel Italian Wine Ambassador als Italian Wine Scholar. Zij reisde heel Italië door om wijnmakers te bezoeken. Onderweg raakte zij ‘bekeerd’ tot de natuurwijn en verzorgt wijnkaart/import advies, cursussen, studiereizen en events. Check haar website: divinonatura.nl en lees hier de artikelen van Josje.

 

#josje