In “Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn” neemt Niels van Laatum je mee naar de wereld van de natuurwijnen. Maar natuurwijn… wat is dat eigenlijk? Is alle wijn niet gemaakt van druiven, dus een natuurlijk product?

Niels vat het zo samen: “Natuurwijn is wijn van biologisch geteelde druiven, waarbij tijdens het maken niet is ingegrepen, niets erbij is gestopt, niets eruit gehaald of verdoezeld.” Dat klinkt heel logisch en makkelijk, maar niets is minder waar. Als het zo makkelijk was liet elke wijnmaker zijn of haar wijn toch gewoon zijn gang gaan?

Natuurwijn, waarom en hoe?

Waarom kiest een wijnmaker voor het maken van een natuurwijn, wat zijn de risico’s die hij loopt en wat zijn de voordelen? Hoe werkt de wijnmaker in de wijngaard? Wat doet hij om ziektes aan zijn wijnstokken te voorkomen? Hoe zit het ook alweer met koper? En met sulfiet? Zijn er wetten of regels voor het maken van natuurwijn? Is natuurwijn altijd troebel? Wat zijn wilde gisten, orange wine, petnat? Deze vragen en nog veel meer passeren in korte, levendig geschreven hoofdstukken de revue.

Natuurwijn Hotspots

Na al deze boeiende info komt er een aantal hotspots aan bod die volgens de schrijver een bezoekje meer dan de moeite waard zijn. Dus ben je eens in de buurt van de Jura, Georgië, Friuli, Moravië… neem vooral deze tips mee. Of zoek je het liever dichter bij huis? Ook daarvoor is een hoofdstuk ingericht en komen onder meer Wijngaard Dassemus aan bod en MinZeven in Lelystad, waar een bijzonder mooie mousserende wijn wordt gemaakt.

Niels’ persoonlijke favorieten

Fouten kunnen voorkomen in alle wijnen, ook in natuurwijn. Dus een hoofdstuk over bret, azijnsteek, odixatie en meer is ingericht om daarover meer te leren. Na een hoofdstuk over Trends en Toekomst geeft Niels in Vinden en Vergelijken adressen in Nederland waar je natuurwijn kunt kopen of drinken. Wijnwinkels, restaurants, wijnbars, wijnhuizen. Voor de consument, maar ook voor vakhandel en horeca. In dit hoofdstuk ook aan te raden instagram accounts en Niels’ persoonlijke favoriete wijnen.

Speels, funky en krachtig

Achterin het boek is een begrippenlijst opgenomen waarin je kunt vinden wat nou precies thermovinificatie is, lutte raisonnée, Magister Vini en meer begrippen die je in het boek terugvindt. Handig. En o ja, de illustraties van designer, illustrator en natuurwijnliefhebster Maud Brouns zijn als de natuurwijnen: ‘speels, funky en krachtig’.

Over de auteur

Niels van Laatum is al ruim tien jaar bezig om het fenomeen wijn beter onder de aandacht te krijgen. Onder de naam Nezpourvin, ‘Neus voor wijn’. Zijn credo: drink niet meer, maar beter. Na een eerste wijncursus gestart met een blog waarna sinds enkele jaren de focus vooral ligt op het schrijven voor wijnimporteurs, -winkeliers en -webshophouders. Daarnaast heeft Niels ervaring als sommelier en geeft hij wijnproeverijen.

Dikke aanrader dit boek!

Natuurwijn Niels van Laatum cover

 

Dit boek koop je makkelijk en snel bij Bol.com

Uitgeverij Trichis
Goudsesingel 194
3011 KD Rotterdam
+31 10 4778525

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!