Flessenpost! Drie heel bijzondere wijnen vielen op de mat: qvevri ‘orange’ wijnen uit Georgië. Wijnmaker Levan Kbiltsetskhlashvili van de Naphery winery in Navazi vertelt me meer over zijn manier van wijn maken.
Levan maakt zijn wijnen in qvevri. Een qvevri is een uniek traditioneel wijnvat gemaakt van klei. Het lijkt op een amfora, maar heeft geen handvatten. Al meer dan 8000 jaar geleden werd dit soort vaten gebruikt voor het maken van wijn, en nog steeds is die traditie in leven gebleven.
Deze oude methode van wijnmaken in qvevri staat op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de UNESCO, dat nogmaals het unieke en bijzondere karakter van deze wijnbereidingsmethode onderstreept.
In vergelijking met andere vaten waarin wijn wordt gemaakt worden qvevri’s volledig in de grond ingegraven. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de vaten in elk seizoen.
Zachte zuren en fijne aroma’s
Na de oogst kneust Levan zijn druiven en wordt de most in de qvevri gedaan, waar de fermentatie begint. Tijdens de fermentatie wordt de most minimaal eens per 3 uur geroerd (remontage). Deze handeling bevordert de gistgroei en het oplossen van stoffen uit de schillen, denk aan kleurstof, tannine. Dat is een van de belangrijkste factoren in deze methode van wijn maken. Als de fermentatie is gestopt volgt de malolactische omzetting waardoor de harde, agressieve zuren uit in de wijn worden omgezet in zachtere zuren en fijnere aroma’s worden gevormd.
De wijnen van Levan worden op bovenstaande manier geproduceerd. En, zoals hij zelf zegt: “met hard werken, professionaliteit en liefde en passie voor het vak; zonder gebruik te maken van chemische producten. Daardoor is de kwaliteit van onze wijnen beter dan die van de industriële wijnen die de markt tegenwoordig domineren. Technisch wijn maken staat in contrast tot de manier waarop wij wijn maken”.
Over Naphery Family Wines
De Naphery winery bevindt zich in Navazi, in de Kartli regio in het zuid-oosten van Georgie, volgens Levan een van de beste regio’s voor het maken van wijn. Naphery betekent ‘ergens goed voor zorgen, koesteren’. En dat doet Levan dan ook. Al decennia lang teelde de familie druiven die zij verkocht aan andere wijnmakers, tot zij in 2018 besloten de productie zelf ter hand te nemen.
“We produce wine from the best Georgian vine varieties from organic vineyards, which are not irrigated. Now we produce four kinds of wine – Chinuri, Goruli Mtsvane, Saperavi and Rkatsiteli in a limited amount”
Naphery Family Wines, de wijnen
Erg leuk (en handig) dat er op het achteretiket zoveel informatie wordt gegeven. Over de rijpingstijd, de smaak, wat lekker is om bij de wijn te eten en meer. Maar ik ga eerst lekker zelf proeven.
Naphery Rkatsiteli 2019
Amber Dry Wine, 8 maanden gerijpt in qvevri
In de neus vooral steenfruit, abrikoos, en gebrande amandelen. In de mond is de wijn droog en komt de abrikoos en amandel terug, samen met orange zest en een zekere zoete kruidigheid. Zoals verwacht bij deze methode van wijnmaken ook wat ‘grippy’ maar prettige tannines en een krachtige afdronk.
Mooie wijn bij een maaltijd met (geroosterd) varkensvlees, gerookte vis, halfharde kazen, groentegerechten.
Naphery Goruli Mtsvane 2019
Amber Dry Wine, 8 maanden gerijpt in qvevri.
In neus en mond rijp fruit, amarenenkersen, amandelspijs. Rond en zacht met een tikje drogende tannines. Rustiek. Zachter dan de Rkatsiteli hiervoor.
Lekker bij verschillende soorten vis (volgens de maker vooral bij forel), zachte en halfharde kazen, gekookte groenten.
Naphery Ghinuri 2018
Amber Dry Wine, 20 maanden gerijpt in qvevri
Zoete, kruidige neus met kersenfruit en gedroogd gras. De wijn is echter mooi droog met in de mond gedroogde abrikoos, gedroogde vijgen, stro, hooi, zachte tannines en een verfijnde afdronk.
Mooie wijn bij kip, salades met kip of vis, halfharde kazen.
Het was een interessante kennismaking met de wijnen van de Naphery Family Winery. Hoop binnenkort eens af te reizen naar Georgië, de geboorteplaats van deze bijzondere wijnen!
Winery: Naphery Facebook pagina
Importeur: 8millenium.com
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie