Terwijl de herfst zich met een paar stevige regenbuien liet gelden, vond op maandag 1 oktober (heel toepasselijk) de najaarsproeverij van Delta Wines plaats. Als locatie was gekozen voor het sfeervolle Leerhotel Het Klooster te Amersfoort. Delta’s dochterondernemingen DGS Wijn, Coenecoop Wine Traders en Pallas Wines presenteerden hier gezamenlijk maar liefst 398 wijnen. Een ontspannen ambiance, strakke organisatie en veel, heel veel wijn te proeven: het moge duidelijk zijn dat Monique van Kruining* zich hier wel een middag wist te vermaken. Een kleine selectie van wat zij zoal tegenkwam.

1) Plaimont ‘Moonseng’ 2017, IGP Côtes de Gascogne, Frankrijk

Delta wines Monique MoonsengTegenwoordig haast net zo hip als vergeten groenten: vergeten druivenrassen. Deze rode ‘Moonseng’ is een blend van de welbekende merlot met de inheemse manseng noir. Naar verluidt stond manseng noir in het verleden volop aangeplant in de Gascogne, maar werd dit ras gerooid omdat de druiven laat rijpten en de wijnen weinig alcohol bevatten. Tien jaar geleden ontdekte men bij Plaimont dat één enkele druivenstok manseng noir de dans ontsprongen was en tot dat moment voor tannat was aangezien. Deze stok werd vermeerderd, er werd een klein perceel manseng noir aangeplant en wat bleek: dat lage alcoholgehalte en zijn hoge zuren zijn in deze tijd van klimaatverandering juist een voordeel. Marc Vachet van Plaimont gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat manseng noir, samen met tannat, over 10 à 20 jaar het vlaggenschip van de rode IGP-wijnen uit de regio zal zijn. Kijk aan.
Mooie ambitie die in elk geval op mijn steun kan rekenen, want dit druifje blijkt (samen met merlot) een erg leuke wijn op te leveren. Hij is dieprood van kleur en ruikt aangenaam fruitig. In de mond wordt het fruitige van rijpe kersen, bessen en bramen gecombineerd met wat grafiet en een donkere, herfstige kruidigheid. De tannines zijn opvallend zacht en vriendelijk, de medium zuurgraad verfrissend en met slechts 11,5% alcohol is deze wijn erg lekker doordrinkbaar.
Importeur: DGS Wijn

2) Guerila ‘Retro Selection’ 2016, Vipavska Dolina, Slovenië

Delta Wines Monique GuerillaOm nog even in de ‘rare druiven sfeer’ te blijven: op een van de proeftafels van Coenecoop kwam ik een verrassend mooie anders-dan-anders wijn uit Slovenië tegen. Deze ‘Retro Selection’ is een blend van de witte druiven rebula, zelen, pinela en malvasia. Na de handmatige oogst krijgen deze druiven een paar dagen schilweking, gevolgd door gisting met de eigen gisten en een jaar rijping op de lie in een houten vat van 1.000 liter. Het resultaat: een wijn met een opvallend goudgele kleur en complexe aroma’s. Hij heeft milde zuren, aardig wat umami, een klein bittertje en aroma’s van o.a. beurse appel, peer, witte perzik, geranium, kamille en tijm. Ik vermoed dat ik hiermee nog lang niet alle geuren en smaken te pakken heb, want dit is echt zo’n wijn waar je je al proevend en snuffelend wel een avond mee kunt vermaken. Staat nu dus op mijn to-do-list.
Importeur: Coenecoop Wine Traders

3) Henri Maire Crémant de Jura ‘Brut Jurassique’, Frankrijk

Delta Wines Monique Cremant de Jurajpg (1)Na de rare druiven even weer terug naar de gebruikelijkere rassen: deze Crémant de Jura wordt gemaakt van pinot noir en chardonnay, volgens méthode traditionelle met 12 maanden rijping op de lie. Maar dan dus wel in de Jura, een streek die nou niet echt bekend staat om zijn doorsnee wijnen. En het schijnt dat er ook nog een klein beetje trousseau in deze wijn gaat. Dus.
Cécile Bossan van Henri Maire liet mij deze wijn op twee verschillende temperaturen proeven: eerst wat opgewarmd (rond een graad of 12-13) en daarna koud uit de koeling. Alhoewel hij koud prima smaakte, kwam hij warmer een stuk beter tot zijn recht. De wijn heeft een prettige mousse en een haast wat hartig karakter. Qua aroma’s passeerden stervrucht, perzik, venkel en salie de revue. Nét even anders in de goede zin des woords.
Importeur: Pallas Wines

4) Montes Alpha ‘Black’ Special Cuvée Cabernet Sauvignon 2015, Colchagua Valley, Chili

Delta Wines Monique Montes AlphaDGS heeft twee nieuwe wijnen van het bekende Chileense wijnhuis Montes toegevoegd aan het assortiment: een Chardonnay en een Cabernet Sauvignon uit de ‘Special Cuvee’ serie (met zwart etiket, daarom op de proeverij ‘Black’ genoemd). Van deze twee kwam de Cabernet Sauvignon het beste over. Een volle rode wijn met veel zoet rijp fruit, maar dan zonder de wijn overdreven zwoel te maken. Veel zwarte bessen, bramen en blauwe bessen, daarnaast het kruidige van nootmuskaat, een vriendelijke zuurgraad, rijpe tannines en een prettige structuur. Hij bestaat voor 85% uit cabernet sauvignon, aangevuld met 10% syrah en 5% carmenère en 65% van de wijn heeft houtopvoeding gehad (16 maanden op 1e, 2e en 3e jaars vaten).
Importeur: DGS Wijn

5) Opia Sparkling Chardonnay Alcohol Free, NV, Frankrijk

Delta Wines Monique Opia AlcoholvrijHet is wel een beetje vloeken in de kerk natuurlijk, om een alcoholvrije wijn in dit artikel op te nemen. Maar eerlijk is eerlijk, soms wil je iets drinken zonder alcohol. Na een proeverij met 398 wijnen bijvoorbeeld. Nou ben ik op zich geen enorm fan van alcoholvrije wijnen. Hoe ik het ook wend of keer, ik ben tot nu toe nog nooit een alcoholvrije wijn tegengekomen die ook echt naar ‘normale’ wijn smaakt. En deze bubbel van Opia doet dat in alle eerlijkheid ook niet echt. Waarom deze wijn dan wel dit artikel gehaald heeft? Als je het idee loslaat dat deze ‘wijn’ ook echt naar wijn moet smaken, is deze bubbel wel gewoon een heel smakelijke drank. Hij ruikt en smaakt naar passiefruit, limoenschil en vlierbloesem, maar niet dusdanig intens dat het limonade wordt. En zijn bubbels maken hem nog lekker verfrissend ook. Prima alternatief als je niet aan de alcohol kunt of wilt, maar ook niet weer een colaatje wilt drinken.
Importeur: Coenecoop Wine Traders

 

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ga  hier naar de website van Delta Wines